ROBERT LEWANDOWSKI

Legia ga je dvaput odbacila, a sad je postao najbolji na svijetu

Foto: Getty Images

ROBERT LEWANDOWSKI nije krio razočaranje nakon što je dodjela Zlatne lopte za 2020. godinu otkazana zbog koronavirusa, ali svoj trenutak konačno je dočekao osvojivši nagradu FIFA Best. Lewandowski je uvijek bio na užem popisu kandidata za nagradu koji uključuje Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Kako ne bi bio? Njegovi argumenti su uvjerljivi. Prošle sezone postigao je 55 golova u 47 utakmica i postao najbolji strijelac u tri natjecanja: Bundesligi, DFB kupu i Ligi prvaka. Bayern je osvojio trostruku krunu, pobijedio u Uefinu i njemačkom superkupu, a poljski napadač bio je u središtu svih uspjeha, piše BBC.

Iako sada više nitko ne sumnja u njegovu kvalitetu, 32-godišnji Poljak nije uvijek bio predodređen za sam vrh. Dok je bio tinejdžer, nije se činilo posebno izgledno da će uopće postati profesionalni nogometaš. Tada 17-godišnjem Lewandowskom 2005. godine umro je otac Krzysztof, europski juniorski prvak u džudu i život je postao bitno teži.

Robert se upravo preselio iz malog varšavskog četvrtoligaša Delte u Legiju, jedan od najboljih poljskih klubova i osvajača 14 ligaških naslova. Trebala je to biti odskočna daska u njegovoj karijeri i Lewandowski je polako postajao stalna Legijina pričuva, ali ga je ozljeda koljena zaustavila u napretku. Dok je bio izvan pogona, Legia je odlučila da više ne računa na Lewandowskog. Klub je u to vrijeme smatrao da ima bolje napadače i rekao mu da je slobodan otići.

Kad je to saznao, mama Iwona je dovezla sina kući i pripremila mu večeru. No, njegovi su nogometni snovi srušeni i Lewandowski nije želio jesti. Srećom, prihvatio je poziv trećeligaša Znicza iz Pruszkowa. Klub se uvijek oslanjao na kupnju jeftinih igrača, razvoj i potom prodaju. Prema riječima bivšeg predsjednika kluba Mareka Sliwinskog, Lewandowski je bio njihova "zlatna ribica". Legiji su platili samo tisuću funti odštete.

U prvoj sezoni s 15 golova pomogao klubu da uđe u drugu ligu

U početku je Lewandowski bio daleko od statusa najveće zvijezde Znicza. Zarađivao je oko 230 funti mjesečno, a bilo je njegovih suigrača koji su zarađivali i triput više. Međutim, brzo se potvrdio. Pronašao je dom. U prvoj sezoni postigao je 15 golova i pomogao Zniczu da izbori viši rang natjecanja. Nastavio je zabijati i u drugoj ligi. U prosincu 2007. za trenera je došao Jacek Grembocki.

"Pruszkow je imao pristojnu momčad i pet igrača uspjelo se probiti u Ekstraklasu. Naravno, Lewandowski je bio mega talent. Imao je sve, bio je vrijedan, tehnički potkovan i brz. Nakon te ozljede koljena, shvatio je da nema šanse u Legiji. Dakle, da bi postao profesionalac, morao je naporno raditi. A Pruszkow je dobio svoju superzvijezdu", rekao je Grembocki za BBC Sport.

Nakon dva mjeseca Grembocki je znao kakvog igrača ima.

Dokazao se protiv hrvatskog braniča

"Igrali smo protiv LKS Lodza iz Ekstraklase, a Lewandowski je išao na iskusnog hrvatskog braniča Ivana Udarevića. Robert je bio najbolji na terenu. Ja sam odigrao sedam utakmica za Poljsku, pa sam pretpostavljao da mu neće biti problem ući u reprezentaciju. Ali nisam očekivao Bayern. Danas je Lewandowski najbolji igrač Europe. Pružio mi je mnogo radosti", izjavio je Grembocki i nastavio:

"Legia je napravila veliku pogrešku. Smatrali su ga prilično dobrim, ali vjerovali su da imaju bolje napadače. Dva mjeseca sam trenirao Lewandowskog i odmah sam vidio da bi mogao postati reprezentativac. U Legiji to nitko nije vidio".

Zahvaljujući golovima Lewandowskog (ukupno 21), Pruszkow je pod vodstvom Grembockog postao kandidat za prvoligaša. Na kraju su tijesno propustili plasman u Ekstraklasu, jer su u posljednje tri utakmice osvojili samo jedan bod. Međutim, bilo je jasno da je Lewandowski spreman za najvišu razinu i mnogi klubovi Ekstraklase pokazali su interes.

Legia opet nije iskoristila priliku

Legia je 2008. godine dobila drugu priliku i ponovno je propustila. Željeli su napadačko pojačanje, ali su umjesto Lewandowskog odabrali Mikela Arruabarrenu iz Tenerifea. I dok Arruabarrena nikad nije postigao gol za Legiju, Lewandowski je postao zvijezda u Lechu iz Poznana. Lech je Pruszkowu platio oko 300.000 funti odštete.

U to vrijeme kapetan Lecha bio je Bartosz Bosacki.

"Sjećam se njegovog prvog treninga. Nakon toga, svi su znali da je dobar. Igrali smo pripremnu utakmicu, a Lewandowski je stajao nasuprot kolumbijskog braniča Manuela Arbolede, jednog od najboljih igrača Ekstraklase. Ipak, Robert se nije bojao. Danas je Lewandowski atletski tip, ali tada je bio mršaviji, pa se smatralo da bi mogao imati tjelesnih problema u Ekstraklasi. Nakon tog treninga, znali smo da će biti dobar", rekao je Bosacki.

Embed from Getty Images

Lewandowski je imao jaku konkurenciju za poziciju broj devet u peruanskom napadaču Hernanu Rengifu.

"Kod trenera Franciszeka Smude, Robert je igrao lijevog ili desnog veznog. Ali nekoliko mjeseci kasnije na klupu je sjeo Jacek Zielinski koji je Lewandowskog počeo koristiti kao centarfora. Postao je vrlo učinkovit", kaže Bosacki.

U sezoni 2009./2010. Lewandowski je postigao 18 pogodaka i doveo Lech do naslova prvaka.

"Kad je prvi put ušao u svlačionicu, bio je tih, ali istodobno vrlo samouvjeren na terenu. Uvijek je znao što želi", dodaje Bosacki.

Na putu do Premier lige zaustavio ga je vulkan

Poljski izbornik Leo Beenhakker pozvao ga je u reprezentaciju i debitirao je protiv San Marina. Naravno, postigao je gol. Bosacki se prisjeća i jednog treninga u reprezentaciji: "Igrao sam protiv Roberta i imao sam problema u obrani. Nakon treninga razgovarao sam s Beenhakkerom koji je rekao da je Robert dobar, a ja sam dodao kako sam sretan da igramo u istoj momčadi".

Nakon dvije godine u Poznanu, Lewandowski je bio predodređen za veliki transfer u inozemstvo. Blackburn Rovers je bio zainteresiran. Međutim, nikad nije otputovao u Englesku jer ga je zaustavila erupcija islandskog vulkana Eyjafjallajokulla, zbog koje su prekinuti letovi iznad Europe. Na kraju ga je za manje od 4,5 milijuna funti kupila Borussia Dortmund.

U Dortmundu se suočio s istim problemima kao u Lechu, paragvajski napadač Lucas Barrios bio je Kloppov prvi izbor za glavnog napadača, pa je Lewandowski morao igrati izvan svoje pozicije. Nakon što ga je Klopp prebacio u sredinu napada, Lewandowski je postao zvijezda momčadi.

Nakon toga se više nije osvrtao. Postigao je četiri gola protiv Real Madrida u polufinalu Lige prvaka 2012./2013., a godinu dana kasnije prešao je u minhenski Bayern u čijem je dresu, među ostalim dostignućima, postigao pet golova za devet minuta u ligaškoj utakmici protiv Wolfsburga 2015. godine.

Embed from Getty Images

"Uložio je mnogo truda i imao podršku sjajne obitelji i supruge. Igrači poput Lewandowskog razmišljaju samo o uspjehu. Sada igra za Poljsku, ali i za Bayern. I on je legenda, zajedno s Messijem i Ronaldom", kaže Grembocki.

Lewandowski ima 116 nastupa i 63 pogotka za reprezentaciju. "On je najbolji igrač u povijesti poljskog nogometa", zaključuje Grembocki za BBC. A sada je napokon zacementirao svoje mjesto među velikanima. 

Pročitajte više