NBA FINALE

Leonard se novom nevjerojatnom partijom pridružio legendama NBA lige

Foto: Getty Images / Guliver Image

KAWHI LEONARD odigrao je još jednu u nizu čudesnih utakmica u ovogodišnjem doigravanju i odveo Toronto Raptorse do pobjede 105:92 u gostima kod branitelja naslova Golden Statea te vodstva 3:1 u finalnoj seriji. 

>>>Spektakularni Raptorsi izmorili prvake i stigli na korak do povijesnog naslova

Kanađanima treba još samo jedna pobjeda za prvi naslov prvaka, a imat će je priliku ostvariti u noći s ponedjeljka na utorak pred svojim navijačima.

Brojke su često precijenjene u košarci i ponekad im se pridaje prevelika važnost kako bi se procijenilo tko je kakav igrač, ali u Leonardovu slučaju savršeno oslikavaju koliko taj šutljivi čovjek sablasnog smijeha dominira u ovogodišnjem doigravanju.

U pobjedi u četvrtoj utakmici postigao je 36 poena i 12 skokova, a takav učinak u utakmici finala u posljednjih 50 godina imalo je samo sedam igrača. Kawhi je ušao u iznimno društvo.

Raptorsima je ovo bila 22. utakmica u ovom play-offu, a Leonardu već 14. u kojoj je postigao barem 30 poena. Samo tri igrača u povijesti imala su više - Michael Jordan i Hakeem Olajuwon po 16, a Kobe Bryant 15.

Ujedno, samo je šest igrača u povijesti imalo 14 takvih utakmica u doigravanju, a samo Jordan i Kobe imali su dva takva play-offa.

Od tih 14 više od pola, točnije osam takvih utakmica, odigrao je u gostima. Samo ih je Kobe Bryant imao više, devet prije točno deset godina, a Kawhi ga može uloviti u petoj utakmici finala u ponedjeljak.

Ako se u utakmicama s 30 ili više poena gleda i učinkovitost, Leonard je već stigao na sam vrh. Postao je treći igrač s 11 takvih partija u kojima je pritom imao "istinski postotak šuta" (TS%) veći od 60 posto.

I nakon svega Kawhi je ostao potpuno smiren i fokusiran na činjenicu da njegovoj momčadi još treba jedna pobjeda do konačnog cilja.

"Ne igram da budem junak, ne igram za navijače, ne pokušavam rušiti rekorde. Igram za pobjedu, pokušavam pomoći momčadi da pobjeđuje i dok god to radim, ja sam zadovoljan", rekao je najbolji igrač NBA doigravanja.

Pročitajte više