EURO 2020

Lineker: Vjerojatno najbolji nogometni dan koji sam gledao. Dvije identične utakmice

Foto: EPA

HRVATSKA je jučer ispala od Španjolske 5:3 nakon produžetaka na Europskom prvenstvu. U 90 minuta završilo je 3:3, a onda su Španjolci u prvom produžetku izborili četvrtfinalnu borbu sa Švicarcima. Švicarska je pak nakon penala izbacila Francusku i sveukupno je to bio nevjerojatno dramatičan i sadržajan nogometni dan.

Tako ga je opisao i legendarni Gary Lineker.

"Ovo je vjerojatno najbolji nogometni dan koji sam ikada gledao. Dvije izvanredne utakmice, koje su gotovo identična preslika jedna druge. Nevjerojatne scene."

Ludnica u Kopenhagenu

Hrvatska je u Kopenhagenu otvorila komičnim autogolom Pedrija u 20. minuti. Taj autogol bio je velika pogreška španjolskog vratara Unaija Simona, kojem je lopta prošla ispod noge. U 38. minuti Pablo Sarabia zabija za 1:1. Španjolska u 57. minuti dolazi do vodstva Cesara Azpilicuete, a 20 minuta kasnije ima 3:1 pogotkom Ferrana Torresa. 

Hrvatska na 3:2 smanjuje u 85. minuti pogotkom Mislava Oršića, da bi u 92. minuti Oršić asistirao Mariju Pašaliću za 3:3. Nažalost, Alvaro Morata u 100. minuti majstorskim golom dovodi Španjolsku u vodstvo. Pobjedu je Španjolskoj potvrdio Mikel Oyarzabal u 103. minuti. Oba gola namjestio je Dani Olmo, bivši Dinamov ofenzivac.

Svjetski prvaci ispali od Švicarske

Nogometni fanovi nisu stigli ni posložiti dojmove ove utakmice, a već su imali novu dramu u Bukureštu. Tamo je Francuska ispala od Švicarske nakon penala.

Sjajni Švicarci poveli su u 15. minuti pogotkom Harisa Seferovića. U 55. minuti Švicarac Ricardo Rodriguez imao je priliku za 2:0, no njegov je penal obranio francuski kapetan Hugo Lloris. Svjetski prvaci potom u dvije minute rade veliki preokret. Karim Benzema zabio je oba pogotka. U 55. minuti zabija na asistenciju Kyliana Mbappéa, a u 59. ga poslužuje Antoine Griezmann.

Francuska potom odlazi na 3:1 fantastičnim pogotkom iz daljine Paula Pogbe. Činilo se da je gotovo, a onda je Seferović drugim golom u 81. minuti smanjio na 3:2. Švicarsku skroz u život vraća Dinamov napadač Mario Gavranović, koji je u 90. minuti s vrha šesnaesterca fantastično pogodio za 3:3.

Nakon produžetaka nije bilo golova. Za Švicarce su s bijele točke bili precizni Gavranović, Schär, Akanji, Vargas i Mehmedi, a tragičar Francuza bio je Kylian Mbappé. On je promašio peti, odlučujući penal. Sjajno ga je pročitao švicarski vratar Yann Sommer. Za Francusku su prethodno zabili Pogba, Giroud, Thuram i Kimpembe.

Pročitajte više