SUPERLIGA

Liverpool ostaje bez Kopa: "Ne možemo biti uz klub kojem je pohlepa ispred nogometa"

Foto: Darren Staples/CSM via ZUMA Wire/Cal Sport Media via AP Images/Guliver

LIVERPOOL je u ponedjeljak u nogometnoj utakmici remizirao s Leeds Unitedom. I to je otprilike sve što o tome treba napisati. Naravno, moglo bi se raspravljati o Sadiju Maneu i Diegu Llorenteu, o Jürgenu Kloppu i Marcelu Bielsi. Mogli bismo pisati o presingu i energiji, o bitkama u sredini terena, napadačkom geniju i nesigurnostima u obrani. Čak bi se moglo spomenuti što ovaj rezultat znači u smislu premierligaške ljestvice. Liverpool je propustio priliku probiti se na četvrto mjesto, dok je Leeds ostao deseti, a do kraja je ostalo još šest kola. Ali koga sada briga za sve to, piše Goal.

Ova je utakmica postala besmislena zbog događaja u posljednjih 36 sati, zbog zakulisne igre koja je izazvala pobunu i revolt. Nogomet, nogomet kakav poznajemo, našao se u krizi. I dok se to ne riješi, morat ćete medijima oprostiti ignoriranje bitke za prva četiri mjesta, problema Nabyja Keite ili neobičnog nestanka Bena Daviesa. Kako je došlo do ovoga? Kako nekolicina milijardera i direktora može zaprijetiti rušenjem ravnoteže najpopularnijeg sporta na svijetu?

"Ološ i pohlepni gadovi"

Kako Liverpoolovi igrači i treneri, od kojih nitko nije sudjelovao u klupskoj odluci o novoj Superligi, mogu biti dočekani riječima "ološ" i "pohlepni gadovi" kao po dolasku na Elland Road?

Istodobno oni koji su pokrenuli sve ovo i dalje šute. Iako vatra bjesni, Fenway Sports Group nije ponudio nikakav komentar. Nisu se oglasili ni u tekstu na službenoj web stranici njihova kluba kasno u nedjelju navečer, najavljujući planove koji bi mogli u potpunosti promijeniti lice domaćeg i europskog nogometa.

Umjesto toga nedorečeno i oskudno priopćenje za javnost citira Joela Glazera, supredsjednika Manchester Uniteda, te predsjednika Real Madrida Florentina Pereza.

To je bilo neodgovorno i nimalo u duhu Kopa, ako je takvo što ikad postojalo.

Da ne bi bilo zabune, Liverpoolovi su navijači također ljutiti zbog ovoga. Možda je Kloppa i njegovu momčad dočekalo samo stotinjak ljudi, ali ove osjećaje dijele svi u nogometu.

Navijači skidaju obilježja s Kopa

Ovaj tjedan će navijačka skupina Spion Kop 1906 ukloniti svoje zastave i transparente s tribine Kop uoči sljedeće utakmice s Newcastleom. "Smatramo da više ne možemo pružiti podršku klubu koji financijsku pohlepu stavlja iznad integriteta igre", objavio je Spion Kop.

Udruga Liverpoolovih navijača Spirit of Shankly nazvala je planove Superlige, koji su se u nedjelju popodne pojavili u The Timesu, "sramotnima" te dodala kako je "zaprepaštena" vijestima da je u to uključen i njihov klub.

"FSG je ignorirao navijače zbog neumorne i pohlepne potrage za novcem. Nogomet je naš, a ne njihov. Naš nogometni klub je naš, a ne njihov", napisao je Spirit of Shankly.

Ovo je važna stvar. Riječ je o najstrastvenijim i najvjernijim nogometnim navijačima, o ljudima koji svoj život i plaće posvećuju svom klubu, koji prate Liverpool širom svijeta, a sram zbog onoga čemu svjedoče doveo ih je do očaja. Kao i uvijek, navijači su ti koji prvi pate, a o njima se posljednjima brine. Bili su prisiljeni ostati kod kuće veći dio godine, morali su izdržati strahote VAR-a i sada ovo.

Beautiful Game, zar ne?

Suosjećali ste s Kloppom, prisiljenim da se nosi s pitanjima na koja je trebao odgovoriti netko iznad njega u klubu. Trener Liverpoola već se izjasnio protiv Superlige i nije promijenio svoj stav prije utakmice. Nije baš išao izravno protiv svojih šefova, ali je dovoljno jasno izrazio svoje osjećaje.

"Sviđa mi se natjecateljski aspekt nogometa. Sviđa mi se što West Ham može igrati u Ligi prvaka. Ne želim da u tome uspije jer i mi to želimo, ali sviđa mi se da ima priliku", rekao je Klopp.

Potvrdio je da ni on ni njegovi igrači nisu konzultirani prije nego što je vijest objavljena, a Goal saznaje da je klupsko osoblje o novostima obaviješteno e-mailom Billyja Hogana, izvršnog direktora, tek u ponedjeljak ujutro.

"Znamo da je ova najava izazvala snažne osjećaje u nogometu i šire, ali vjerujemo da je ova odluka u najboljem dugoročnom interesu Nogometnog kluba Liverpool", napisao je Hogan koji je u rujnu prošle godine zamijenio Petera Moorea.

Mnogi vjeruju da će se pronaći kompromis, ali zasad on nije ni blizu

Postoje u nogometu neki ljudi, pa i neki u Liverpoolu, koji još uvijek vjeruju da je ovo pokazivanje snage, balansiranje na žici osmišljeno kako bi se Uefu natjeralo da klubovima omogući veću moć i kontrolu unutar izvorne strukture Lige prvaka. Mnogi misle da će se na kraju naći kompromis.

U ovom se trenutku kompromis čini daleko jer predsjednik Uefe Aleksander Čeferin govori o "zmijama" i kako su oni uključeni u projekt Superlige "pljunuli u lice svim ljubiteljima nogometa". Čeferin je izjavio da će svim nogometašima iz klubova koji sudjeluju u Superligi biti zabranjeno igrati za reprezentacije svojih zemalja, dok je Jesper Moller, član Izvršnog odbora Uefe, sugerirao da bi Chelsea, Manchester City i Real Madrid mogli biti izbačeni iz ovosezonske Lige prvaka čije bi se polufinale trebalo odigrati u travnju.

Nogomet je u ratu, a Liverpool se našao usred njega. Remizirao je s Leeds Unitedom, ali ukupno uzevši je izgubio. Šteta koju je Liverpool sa svojih 11 istomišljenika napravio ovaj tjedan neće se još dugo moći otkloniti. Nogomet bez navijača je ništa, a Liverpoolovi navijači možda svom klubu ovo nikad neće oprostiti.

Pročitajte više