HNL

Lorinca i Ferenca neće pamtiti nitko. Nenadu će se skandirati i kad ga ne bude

Foto: Dubravka Petric/Pixsell

NENAD BJELICA u četvrtak se požalio na situaciju u NK Osijeku. Osijekov šef struke razgovarao je s predsjednikom kluba Ferencom Sakaljem i istaknuo da očekuje poboljšanja u daljnjem radu. Uoči utakmice s Istrom 1961 Bjelica je otkrio kako nije zadovoljan radom vodećih klupskih struktura.

"Na neki način sam pokazao nezadovoljstvo. Odgovorno sam preuzeo glavnu ulogu u sportskom dijelu vođenja kluba. Naravno da ja nisam zadužen za rađenje logistike kluba. I vlasnicima i predsjedniku kluba sam iskazao mišljenje o svemu tome. Na vlasnicima je da vide što i kako dalje te na koji način mi kao klub možemo biti klub u pravom smislu riječi.

Klub nisu samo trener, igrači i navijači nego i strukture kluba koje bi po meni mogle biti puno bolje i jače u ovoj borbi koju imamo sa znatno jačim protivnikom od sebe u svakom smislu", rekao je Bjelica.

NK Osijek: Gospodin Mészáros je iskazao zadovoljstvo radom Uprave

Osijek je u međuvremenu kiksao protiv Istre, odigravši 2:2 na Gradskom vrtu. Momčad Nenada Bjelice djelovala je nervozno ispustivši vodstvo 2:0. Tim remijem znatno si je smanjila šanse za naslov prvaka, a dan nakon utakmice Bjelici je stigao odgovor na klupskoj stranici.

Gazda kluba Lorinc Mészáros iskazao je zadovoljstvo radom uprave i praktički udario kontru svom treneru Bjelici, koji je sada na potezu. "Predsjednik Uprave NK Osijek Ferenc Sakalj i član Uprave Vladimir Čohar u subotu su bili u radnom posjetu Felcsútu gdje su s glavnim sponzorom gospodinom Lőrincom Mészárosem razgovarali o budućnosti kluba.

Gospodin Mészáros je iskazao zadovoljstvo radom Uprave i naglasio da podržava projekte koji su odrađeni kao i one koji su planirani u idućoj sezoni čime je potvrdio da Klub zacrtanim putem nastavlja slijediti dogovorenu strategiju", stoji u priopćenju.

Napad na Bjelicu je napad na Osijek

Priopćenje je to koje podsjeća na nekakve partijske čitulje u kojima se šalje poruka onima koji su se usudili postavljati pitanja i propitivati ono što partija smatra nedodirljivim. Za Mađare je to tabu tema oko koje bi svi trebali kimati glavom i praviti se da je sve sjajno - ustroj NK Osijeka.

Bjelica se usudio reći da situacija nije dobra i da ozbiljan klub ne može funkcionirati tako da sve ovisi o jednoj osobi. I potpuno je u pravu. Kao što je bio u pravu i kada je to nekoliko puta ranije rekao, više ili manje direktno, ali u situacijama kada to nije odjeknulo u medijima na način na koji se to sada dogodilo. Ovoga puta je Bjeličina izjava shvaćena kao proglašenje rata.

Mađari su, dakle, napadom na Bjelicu izvršili i napad na Osijek. Ne na onaj Osijek koji ima spektakularnih 100 milijuna kuna prihoda od sponzorstava i oglašavanja, već na onaj Osijek koji, koliko god to patetično zvučalo, njegovi navijači gledaju na terenu i za koji neki od njih žive.

Uprava Osijeka će možda otići do kraja u ovom sukobu i otjerati Bjelicu iz kluba, ali nikad neće doći do toga da ona postane Osijek na način na koji je to uspio Bjelica. Jedino tužno u ovoj priči je da se zbog toga vjerojatno neće osjećati kao gubitnici. Sve dok u rubrici financijskog izvještaja pod nazivom "sponzorstva i oglašavanja" stoji broj od devet znamenki u kunama, Osijek će biti smatran subjektom koji ispunjava svoju svrhu.

Lorinca i Ferenca neće pamtiti nitko. Nenadu će se skandirati i kad ga ne bude

I baš zato je ovaj pokušaj Mađara da postave Bjelicu na svoje mjesto nekakvim bezveznim priopćenjem potez koji može samo naštetiti Osijeku. Lőrinc Mészáros, Ferenc Sakalj i Vladimir Čohar su imena koja u Osijeku nitko neće pamtiti.

Jednog dana kad odu iz kluba, nitko od navijača Osijeka ni simpatizera kluba neće se za njima osvrnuti ni pustiti suzu. Taj trojac za Osijek predstavlja samo lovu. Njihove love je bilo i prije Bjelice, ali nije bilo rezultata. Love će biti i nakon Bjelice, a pitanje je hoće li biti i rezultata. A to je ono što se pamti.

Ako u budućnosti navijači Osijeka budu mlađim članovima obitelji ili navijačke udruge pričali o sezonama u kojima je njihov klub osvajao najviše bodova u svom postojanju i prijetio višestruko bogatijem Dinamu do samog kraja prvenstva, sigurno neće reći da je za to bio zaslužan neki Lorinc ili Ferenc.

Ne, reći će da je bio zaslužan Nenad. Njihov Nenad, onaj s brojem 10 kojeg su dodali na mural jer su se s njim mogli poistovjetiti i čije su ime skandirali na tribinama. Onaj čije će ime, budite u to sigurni, skandirati i kad ga ondje fizički ne bude.

Pročitajte više