Mamić u paranoji: Molim vas, obranite nas od Hajdukovog dioničarsko-političkog lobija!

ZDRAVKO MAMIĆ nakon povratka iz Šibenika priuštio je novi show novinarima, pozivajući tim putem cjelokupnu javnost na mobilizaciju uoči utakmice s NEC-om, koju naziva "utakmicom generacije".

Mamić je ispretumbao gotovo sve što je u bilo kojoj mjeri povezano s Dinamom i teškom situacijom koja je zadesila redova hrvatakog prvaka, od politike, unutarnjih i vanjskih neprijatelja, problema s navijačima te medija. Osvrnuo se i na jučerašnju utakmicu na Šubićevcu i uletu u svlačionicu. Posebno ga brinu suci i njihov kriterij koji konstantno i sustavno pokušavaju uništiti Dinamo. Kratko rečeno, Mamić je imao još jedan od svojih monologa koji je trajao više od sat vremena.

> Mamić u poluvremenu postrojio svlačionicu, porciju dobio i sudac Šimčić?

"Mora se znati. Dinamo je klub koji se najviše oštećuje u Hrvatskoj. To je činjenično stanje. Tendencije postoje, to je jasno kao dan. Oni konstantno rade da stanu na put pobjedničkom Dinamu, a protivnicima se olakšava. Molim i vas da nešto napišete o tome. Ja sam već zatražio da sljedeća sjednica IO HNS-a bude na temu suđenja. Već sada znam da će biti na nož, ali ja ne mogu dopustiti da oni kreiraju prvenstvo."

Na pitanje je li se radi o Hajduku, Mamić odgovara;

"Pa i vi nešto zaključite i napišite. Ne mogu se ja sa svima posvađati, no sve je jasno."

Maminjo je indirektno sugerirao da neprijatelji nisu samo na sportskoj razini.

"Ne mogu i ne usudim se vjerovati, ali se ne može ne primijetiti da se neke stvari događaju. HDZ-ova politika je hranitelj hrvatskog sporta i premijer Sanader je čovjek koji je učinio najviše za Dinamo od svih ljudi. Ja razumijem njegovu ljubav prema Hajduku i to što je on dioničar jer je on bivši igrač Hajduka. No, mora se razumijeti i moja ljubav prema Dinamu", šibao je Dinamov čelnik...

"Predsjednik sabora Luka Bebić, velike zagrebačke tvrtke Dalekovod...ja čestitam državi na načinu koji je sudjelovala u procesima preoblikovanja Hajduka i drugih klubova. Pomalo sam i ljubomoran na njih. Na Inter im dođe 15 tisuća ljudi, a četiri godine nam gledaju u leđa. Još jednom bih se zahvalio premijeru Sanaderu koji je najveći prijatelj Dinama i hrvatskog sporta. Da nije Sanadera ne bi bilo toliko medalja, olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava. No postoji lavina ljudi koja hoće vidjeti Hajduk ispred Dinama. Ja ih razumijem, no to im neće proći."

"80 posto svega što napišete je laž"

Odgovornost prema Mamiću leži i na novinarima koji konstantno pišu loše o zagrebačkoj svetinji koja samo niže sportske uspjehe.

"To se ne odnosi na vas nego na vaše urednike. No mediji konstantno i sustavno iznose događaje koji se nisu dogodili, a koji su na štetu mene i Dinama. Ja vas sve volim, volim vaše medije, ali 80 posto svega što napišete nije istina. Sto posto tvrdim da je većina toga izmišljotina. Svaku subotu ili nedjelju kada otvoriš tablicu na teletekstu Dinamo je prvi, a to se konstatno predstavlja kao neuspjeh. Mi nemamo kredite, nemamo dugove, imamo puni račun, a konstantno nas se pljuje. Ne možemo živjeti pod takvim pritiskom. Pogledajte druge klubove, europske velikane. Pogledajte Milan, Bayern, Barcelonu, Tottenham, gdje su svi na tablicama."

"Ušao sam u svlačionicu, ali samo na 20 sekundi"

Izmišljotina je, kaže Mamić, i sve ono što je jutros pročitao u medijima a vezano je za njegov ulet u svlačionicu, vrijeđanje suca i svađu Mandžukića i Carlosa.

"Bilo je ulaska u svlačionicu u poluvremenu, ali sam ušao samo na dvadeset sekundi. Poručio sam igračima da oni to mogu, da mogu preokrenuti rezultat i da slušaju sve što im govori njihov trener. Zaista je trajalo kratko jer je gospodin Ivanković  već počeo slagati figurice po ploči. Istina je da sam u prošlosti gotovo kod svakog trenera ulazio u svlačionicu, no to nije bilo često. Ispalo je da je svaki put urodilo plodom,  pa vjerujem da sam to trebao činiti i češće. No, jučer je to zaista bilo na dvadeset sekundi i vrlo blago za razliku od nekih prošlih puta."

"Šimičić sam rekao da je kukavica. Nije me prijavio? On je jedan od najboljih sudaca..."

Izvršni dopredsjednik je priznao kako je "porazgovarao" sa sucem Šimičićem, ali da se radilo samo o jednoj riječi.

"Prolazio sam pored suca i dobacio sam mu samo jednu ružnu riječ, sukoba nije bilo. Radilo se o riječi koju ne bih htio ponavljati, neka to bude moja tajna."

Naše inzistiranje Mamiće je otkrio da se radilo o riječi kukavico, jer je sudac bio isprepadan.

"Rekao sam mu da je kukavica što ukupno govori o cijelom kontekstu utakmice.

Kada smo Mamića izvijestili da ga sudac Šimičić nije prijavio nego da je za Index rekao kako s Mamićem nije imao nikakvog kontakta, izvršni je dopredsjednik zaokrenuo priču za 180 stupnjeva.

"Moguće je da me nije niti čuo, ja sam to onako dobacio. On apsolutno nije utjecao na ishod susreta. Radi se o jednom od najkvalitetnijih sudaca u Hrvatskoj. Top tri. Ja pratim sve suce i mogu reći da se radi o poštenjačini i kvaliteti. No on je bio isprepadan, prepošten je pa su ga isprepadali. Ono sam mu dobacio zbog pogibeljnih startova. Onaj start Kwedija na Ibanezu je bio za četiri crvena kartona, a prije toga je i Mikić pretrpio jedan start s leđa nakon čega je potpuno nestao s terena. Takve se startove treba i mora sankcionirati. Ne mogu vjerovati da se piše o nekoj svađi Mandžukića i Carlosa. Pa takvih koškanja ima na stotine svaki dan. To je sasvim normalno.

"Drpića sam čekao u autu ispred policije šest sati. Bit će kažnjen novčano"

Osvrnuo se i na situaciju Dina Drpića. Mamić kaže kako je svog stopera šest sati čekao ispred policijske postaje.

"Šest sati sam proveo u automobilu ispred policijske postaje čekajući da Dino bude pušten, mislim da je imao i malo nepošteniji tretman jer se radi o igraču Dinama. Ispričali smo se, on se ispričao klubu, kažnjen je, a čeka ga i novčana kazna od strane kluba. Ne mogu reći o kakvoj se kazni radi jer se to nikada ne radi. Bit će kažnjen na kraju mjeseca. Ja sam ga strpao u auto i vozio osobno u Šibenik gdje smo stigli u gluho doba noći."

"Ja sam išao po njega u policiju kao čelnik poduzeća, a on je moj zaposlenik i bilo me je briga što će biti s njim. Mi ne bježimo od vlastite odgovornosti, a ovakva pitanja se rješavaju u hodu. Tako je bilo i tako će biti i dalje. Limitirani smo brojem igrača i uvijek moramo najbolje iskoristiti ono što imamo. Imamo problema s ozljedama i moramo iskoristiti ono najbolje što imamo u tom trenutku. Odlično se krpamo, ako se uzme u obzir koliko problema imamo."

"Svake se sekunde pitam gdje sam zajebao?"

U jednom trenutku Mamić je gotovo zaplakao priznavši da dio odgovorosti leži i na njemu i na ostatku vodstva kluba.

"Ako mislite da smo mi zadovoljni ovakvim Dinamom, vi se varate, vi ste u zabludi. Mi uvijek tražimo više, više, više...Nema sekunde da se ja ne pitam gdje smo mi to zajebali? A očito da jesmo negdje, i to ne malo, nego puno. Ali ćemo sve analizirati, izvući pouke i probati ispraviti. Sada je vrijeme da svi stanemo zajedno pod Dinamov barjak. Vrijeme je za raj. Mislio sam da će to biti sljedeće godine, ali to je već sada."

"Dinamovi navijači pokažite ponos, prkos i čast"

Mamić je na kraju sažeo svoje molbe i zavapio...

"U ime Dinama i svake generacije onih koji nisu smjeli reći da su Hrvati pa su govorili da su Dinamovci. U ime svakog branitelja koji je poginuo za Hrvatsku diljem Lijepe naše, a koji je na tenku imao Dinamov grb, molim vas. Molim vas da svi u četvrtak krenemo na stadion. Sad je vrijeme da Dinamov navijač pokaže ponos, prkos i čast. Pozivam da se sve to vrati jer je proteklih godina to gotovo iščezlo. Dinamo se želi srušiti iz svih sredstava, ali u tome neće uspjeti. Pozivam svakog Slavonca, svakog Zagorca, Svakog Hercegovca. Treba nam podvig. Molim vas."

Pročitajte više