hrvatski treneri

Marca: Hrvatska trenerčina je igrač utakmice Šahtara i Reala

Foto: EPA

REAL se jedva izvukao poraza u četvrtom kolu Lige prvaka protiv Šahtara (1:1) u Varšavi, gdje prvak Ukrajine u progonstvu igra kao domaćin. Marca, najčitaniji španjolski list, igračem odnosno "zvijezdom utakmice" proglasila je Igora Jovićevića, trenera Šahtara.

"Jovićević je od ratnih prognanika stvorio veliku momčad. Sekunde su ga dijelile od pobjede nad prvakom Europe"

"Jovićević je stvorio veliku momčad. Utakmice Šahtara i Reala poslužile su nam da bolje upoznamo trenera Ukrajinaca. To je Igor Jovićević, koji je kao dječak iz Hrvatske došao u Real bježeći od rata na Balkanu. Danas sjajno vodi klub iz zemlje koju također mapiraju bombe. I u tako užasnim okolnostima te usprkos tome što su mu pobjegli svi inozemni igrači te što se svakodnevno mora boriti s problemima nepoznatima njegovim kolegama, nalazi se na korak do prolaska teške skupine Lige prvaka.

Šahtar igra jako dobar i lijep nogomet. U obje utakmice s Realom nijednom nije bezveze nabio loptu. Svaka mu je akcija smislena i povezana te počinje od obrane koja zna s loptom. Tako igra samo momčad koja nosi potpis velikog trenera." U izvještaju s utakmice Marca se još jednom naklonila Jovićeviću: "Svaka mu čast. Stvorio je herojski Šahtar, koji su sekunde dijelile od pobjede nad prvakom Europe."

U ljeto 91. je kao klinac iz ratne Hrvatske bio junak španjolskih naslovnica

Jovićević je dobio značajan prostor u španjolskim medijima povodom ove utakmice. Na dan meča Marca je o njemu objavila veliki tekst pod naslovom "Hrvat je bio zlatni dečko Reala, a sad protiv njega kao ukrajinski domoljub". U njemu je pisala da je Jovićević u ljeto 1991. kao 17-godišnjak bio na španjolskim naslovnicama. Dinamov kadet, u Jugoslaviji proglašen nasljednikom Zvonimira Bobana, za tada ogromnih milijun dolara odštete prešao je u Real.

Marca ga je dočekala naslovom "Zlatni dečko" i predstavila nasljednikom Roberta Prosinečkog, koji je u isto vrijeme došao u Real kao ključni igrač europskog prvaka Crvene zvezde. Jovićević je u ugovoru s Realom imao klauzulu po kojoj će debijem za prvu momčad dobiti pet milijuna dolara. Međutim, nikada nije nastupio za seniore Reala.

Nakon četiri godine u rezervnoj ekipi teško se ozlijedio na utakmici mlade reprezentacije Hrvatske, nakon čega je postao nomad. Igrao je od Zagreba, preko Japana, Brazila, do Francuske, Kine i Ukrajine.

Njegov Šahtar protiv njegovog Reala

U toj zemlji je 2014. počeo i trenersku karijeru kao trener Karpatija i Lavova, nakon čega je od 2017. uspješno vodio rezervnu, pa mladu momčad Dinama. Tako je prije dvije godine nakon smjene Nenada Bjelice dobio priliku u prvoj momčadi, ali je ubrzo smijenjen. Jovićević se onda vratio u Ukrajinu, gdje je zadnje dvije godine, prvo kao trener Dnipra, a od ljeta i Šahtara.

Zbog svega navedenog, kao onaj tko je premda Hrvat snažno vezan za Španjolsku i Ukrajinu, Jovićević je jako zanimljiv sugovornik španjolskim medijima pred utakmicu Lige prvaka u kojoj je njegov Šahtar u progonstvu u Varšavi dočekivao također njegov Real. 

Pročitajte više