Mario Stanić mogao je davno imati fotelju u HNS-u, evo zašto je odbio sve, pa i Slavena Bilića

Foto: Index, Pixsell / M. Cikotić 

MARIO STANIĆ sinoć je na Indexu, komentirajući ždrijeb skupina za SP u Rusiji, dugo i otvoreno pričao o stanju u hrvatskom nogometu i motivu da se aktivira u kampanji Darija Šimića za predsjednika HNS-a.

>>> POGLEDAJTE KAKO STANA KOMENTIRA ŽDRIJEB Ma kakvo SP, ovdje nema Buffona 

Prvi put Stanić otkriva zašto je do sada stajao po strani i odbio nekoliko poziva, uključujući i Slavena Bilića, da uđe u HNS. 

"Nisam se osjećao dijelom toga. Zvali su me više puta, još od Slavena Bilića, ali trebaju se poklopiti pravi ljudi. Okruženje nije bilo ono koje sam htio. Bio sam po strani i na izborima kada se Štimac borio protiv Markovića i Šukera, nijedna opcija nije mi odgovarala. Vremena se mijenjaju, mi se mijenjamo i to je dobro"

Kako napreduje kampanja i jesu li točne informacije da aktualni predsjednik Davor Šuker već ima 14 potpisa, te da će biti jedini kandidat na izborima? 

"Ako ima čestitam mu, ne znam samo jesu li potpisani. Ovo je samo prva utakmica, mi smo spremni igrati prvenstvo. Nismo opterećeni funkcijama. Sustav koji trenutno vlada će se ionako sam od sebe urušiti. Vidjeli smo Davora Šukera maloprije na ždrijebu, i ja mislim da on mora biti tamo. Ali, samo kao igračka veličina"

U kakvom ste odnosu bili kao suigrači? 

"OK, nismo pretjerano razgovarali ni družili se. Čuli smo se zadnji put možda u vrijeme tih izbora protiv Štimca. Žao mi je što se doveo u situaciju da bude jedan od najomraženijih ljudi. Ja nikada ne bih mijenjao, ma i 106 potpisa županija, dok 90 posto ljudi traži moj odlazak. To je dovoljan razlog da uzme kaput i ode"

"Fascinantno je da se mi borimo protiv vremena i prostora, a ne protiv programa", nastavio je Stanić o kampanji.

"Kada obiđete klubove, se sve vidi. Osnovni je problem da velika većina nema za deterdžent, a svi glasaju za nastavak te agonije. Hrvatski nogomet to nije zaslužio. Dugo smo bili promatrači, razvio se sustav, svi smo sukrivci. Možemo seliti ili mijenjati, bježati ili suprotstaviti se. Najgore je ostati zamrznut kao što je ostalo hrvatsko društvo. Nismo mi toliko pametni koliko su ovi loši" 

Kako komentirate fenomen uspjeha hrvatske reprezentacije u tom okruženju? 

"Pitanje je, koliko je to uspjeh. Djelomično se slažem. Zar je uspjeh da se svaki put plasiramo na veliko natjecanje? To je polovično uspjeh. Jednom smo morali biti u polufinalu ili finalu. Što je hrvatski nogomet dobio od tih plasmana na velika natjecanja? Mi samo nazadujemo, idemo u rikverc. Pa na stadionima je sve isto kao prije 20 godina"

Pročitajte više