Mario Zebec sudi derbi na Poljudu, iz posljednjeg je izašao krvav

Screenshot: Arena, MAXtv, Youtube 

MARIO ZEBEC delegiran je za prvog suca derbija Hajduka i Rijeke koji se u subotu igra na Poljudu (17 sati). Prošle godine dva puta na Poljudu je sudio derbi Hajduka i Dinama, a iz posljednjeg je izašao krvav. Dinamo je slavio 0:1, a sve bitno u tom derbiju dogodilo se u posljednjih nekoliko minuta. Soudani je zabio u 93. minuti, uslijedila je makljaža među igračima na terenu, a stoper Hajduka Lorenco Šimić zbog udaranja Petra Stojanovića dobio je crveni karton.

Hajdukovci su kod Soudanijeva gola tražili prekršaj nad Ohandzom, a nisu prihvatili ni Šimićevo isključenje. Mladi branič nakon završetka utakmice vratio se na travnjak kako bi se obračunao sa sucem Marijom Zebecom. Zaletio se prema njemu, želio ga je udariti, ali priskočili su suigrači i izveli ga s terena. Sportski direktor Hajduka Mario Branco potom se unio u lice Zebecu pred svlačionicom. Bio je vidno uznemiren.

Zebec je dvije minute do kraja susreta primio i silovit udarac loptom u glavu, nakon što je igrač Hajduka presreo ubačaj Dinama iz slobodnjaka i slučajno pogodio suca. Zebecu je krenula krv iz nosa, ali brzo je došao k sebi i zaključio utakmicu.

Svježa su sjećanja i na utakmicu Dinama i Osijeka u 8. kolu prošle sezone, kada je Mario Zebec oštetio Osijek za dva dosuđena, ali nepostojeća zaleđa te time što nije dosudio jedanaesterac (koji je mogao, ali i nije morao biti). Usprkos svemu tome, Osječani su pobijedili 1:0 i tako u Maksimiru slavili prvi put nakon 16 godina te prekinuli nevjerojatan niz Dinama kod kuće od 104 utakmice bez poraza. Osijek je do gola za pobjedu došao u 2. minuti preko Kneževića. Mogao je i povisiti prednost, ali je prvo linijski sudac Borut Križarić u 7. minuti svirao zaleđe Bobanu. Osječani su odigrali kontru, obrana Dinama loše je složila ofsajd zamku i Boban je od centra imao mogućnost krenuti prema vrataru Šemperu.

Međutim, dosuđen je ofsajd, premda je igrač Osijeka u trenutku kad je primio loptu bio na svojoj polovici, što automatski znači da nema govora o zaleđu. U 58. minuti Boban pada nakon kontakta sa Sosom u šesnaestercu, a glavni sudac pokazuje igraču Osijeka žuti karton zbog simuliranja. Taj duel spada u "slobodno sudačko uvjerenje", ali napadač Osijeka zaradio je žuti zbog navodnog simuliranja. Gledajući usporenu snimku, jasno vidimo da dolazi do kontakta, tako da je Zebec u ovom slučaju oštetio goste. Jer ako već nije dosudio penal, onda nije trebao ni kazniti gostujućeg napadača. Dvostruko je oštetio Osijek: dosudio mu još jedno nepostojeće zaleđe i zatim isključio trenera koji je prosvjedovao. Međutim, to nije sve, jer je 10 minuta kasnije Ejupiju dosuđeno zaleđe, iako je u najgorem slučaju bio u liniji s igračem Dinama na centru terena. Trener Zekić protestirao je zbog toga, a Zebec ga je isključio.

Zebec je poznat i po suđenju Hajduku u Kupu protiv Vinogradara 2013. godine. Dosudio je kazneni udarac za Hajduk za prolaz, a tadašnji predsjednik Marin Brbić nakon pregledane snimke se javno ispričao.

 

Zebec, rodom iz Cestice kraj Varaždina, inače je daljnji rođak Branka Zebeca, slavnog trenera i nogometaša, a otac Dražen godinama je obnašao visoke funkcije u savezu varaždinske županije. Doživotno je suspendiran nakon podrške Igoru Štimcu u kampanji rušenja Vlatka Markovića, nakon što se oglušio na prvotnu kaznu od dvije godine suspenzije.

Pročitajte više