Marko Strahija dopingiran?

VEĆ OSAM mjeseci ime Marka Strahije, jednog od naših najtrofejnijih plivača, ne spominje se u plivačkim krugovima. Strahija je, naime, suspendiran zbog dopinga.

22. srpnja 2002. godine na natjecanju u Rijeci provedena je iznenadna doping kontrola na kojoj je našem plivaču u urinu otkrivena velika količina hormona hCG - Human Chorionic Gonadotrophin. hCG je hormon kojeg imaju trudnice a koristi se kako bi prikrio testosteron koji je nedozvoljen.

4. listopada 2002., FINA je dobila rezultate krvnog uzorka, a odluka o suspenziji donijeta je 27. studenog 2002. godine: Suspenzija će vrijediti do saslušanja na kojem će se otkriti rezultati B uzorka. Iste godine Strahija je osvojio treće mjesto u izboru za najboljeg sportaša Hrvatske koji je održan u prosincu 2002.

HTnet prenosi izjave Strahijinog trenera, te tajnika Hrvatskog plivačkog saveza Tomislava Karla, koji ne vjeruju metodama korištenima u ispitivanju urina.
Naime, tvrde kako su metode koje su koristili zastarjele te kako nema nikakve šanse da je Strahija dopingiran.

15. srpnja u Barceloni riješit će se misterija koja je skrivana osam mjeseci, naime tada je zakazano saslušanje Strahije i testiranje B uzorka.

U slučaju da se ponovo pokaže da je bio dopingiran, Strahija će od FINA-e dobiti vrlo veliku kaznu.

A ako se ispostavi da je Strahija nevin, tražit će se krivac za prvu analizu. HTnet piše kako su Strahiju ucjenjivali da prizna kako se dopingira, te mu obećavali blažu kaznu, ali Strahija je poricao krivnju.

Na stranicama FINA-e, Svjetske plivačke organizacije nalazi se koji potvrđuje rezultate nalaza i odluku o suspenziji Strahije.

Pročitajte više