Esport

Mesut Özil ozlijeđen zbog previše igranja megapopularne videoigre?

Foto: Twitter

MESUT Özil je u više navrata isticao kako je veliki zaljubljenik u videoigre, a uz sportske simulacije voli igrati i Fortnite: Battle Royale, kao i mnogi drugi nogometaši. Međutim, Özil se možda zaigrao malo previše. Za Arsenal je zadnji put zaigrao 11. studenoga u remiju protiv Wolverhamptona, a posljednje četiri utakmice nije bio ni na klupi zbog ozljede leđa, koju su stručnjaci za Bild povezali s previše igranja Fortnitea. 

>Rakitić među europskom elitom u FIFA-i 19

>Koji vam je najbolji? Velikani predstavili limitirane dresove u FIFA-i 19

Popularni nogometaš i vlasnik esport tima mogao bi sam biti odgovoran za bolove u leđima. Naime, neimenovani sveučilišni profesor za prevenciju ozljeda i rehabilitaciju u sportu naveo je za Bild kako Özil previše igra Fortnite, odnosno sjedi za konzolom ili računalom: "Da, to može biti razlog zašto Özil ima problema s leđima. Vrhunski sportaši osjećaju posljedice neaktivnosti puno brži nego prosječne osobe. To je zato što je Özilova fizička struktura prilagođena za naporne treninge. S druge strane, prosječna osoba to ne bi osjetila".

Özila, koji u igri ima nadimak m10_88, zaista igra dosta Fortnitea. Tako je prema statističkim podacima stranice Wasted on Fortnite odigrao 5227 mečeva, a pobijedio je u njih 632. Ista stranica navodi kako je Özil u igri proveo 960 sati, odnosno oko 40 dana. Usporedbe radi, Harry Kane koji ponovo igra dobru sezonu u Tottenhamu za koji je u Premiershipu zabio devet golova i treći je strijelac lige iza Mohameda Salaha i Pierre-Emericka Aubameyanga u Fortniteu je odigrao upola manje mečeva 2646 te proveo duplo manje vremena u igri.

Nije to prvi put da je Özil dio ovakve priče. Joachim Löw je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji u ranim jutarnjim satima u kampu gasio internet kako bi njegovi reprezentativci otišli na spavanje i prestali igrati Fortnite i druge igre. Ali nije Özil ni prvi sportaš čija se ozljeda povezuje s Fortniteom. Bacač Boston Red Soxa David Price morao je propustiti utakmicu protiv New York Yankeesa zbog sindroma karpalnog tunela, za što su u klubu okrivili upravo Fortnite. NHL momčad Vancouver Canucks je pak svojim igračima potpuno zabranila Fortnite nakon loših rezultata prošle sezone. Igrači su pristali da neće nositi konzole na gostovanja, ali što rade kod kuće im nitko ne može uvjetovati. Izgleda da to nije pomoglo jer su trenutno u Pacifičkoj diviziji s omjerom 13-16-3 i drže dno ljestvice.

Kao i uvijek, Fortnite ne može biti kriv. Özil je profesionalni nogometaš koji igra vrhunski nogomet posljednjih 12 godina. Postoji li razlog za njegovo neprofesionalno ponašanje sam mora preuzeti odgovornost. Bilo da sjedi na hladnom, u kinu, u kafiću ili za videoigrom. Medijska nagađanja samo dodatno pojačavaju Fortnite efekt i čine ga još popularnijim, a kritike na račun veznjaka ne prestaju još od Svjetskog prvenstva u Rusiji. 

Pročitajte više