MISLAV ORŠIĆ

Mislav Oršić mora igrati za reprezentaciju. I to što prije

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija dugo je imala problema s krilima. Igrala je s priučenim krilnim igračima koji nisu mogli stvoriti razliku na način kako se to očekuje od igrača na toj poziciji. Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu dobili smo nagovještaj kako je kombinacijom Rebić-Perišić uspješno riješeno to pitanje, a vrhunac smo vidjeli lani u Rusiji. 

Nogomet se ne vrti oko prošlosti i pojavio se igrač koji je trenutačno bolji od obojice. Mislav Oršić zaslužio je svoju šansu u prvoj postavi reprezentacije.

Kola su nakon Rusije krenula nizbrdo

Kada se analizira igra u reprezentaciji sada i za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji, teško se mogu naći dva igrača koja su pala više nego Perišić i Rebić. Perišić je iza sebe imao i grozne kvalifikacije i slab start turnira, ali ga je donekle maskirao golovima Engleskoj i Francuskoj u najbitnijem dijelu. Dugo je bio najopasniji hrvatski igrač, koji je svojom brzinom na velikom prostoru, okomitošću koja je nedostajala toj ekipi i solidnim driblingom često radio razliku u zadnjoj trećini terena. Perišić u reprezentaciji nije ni sjena igrača kakav je nekad bio. Izgubljen u prostoru i nesposoban u pronalaženju uloge u kojoj može dati više.

Hrvatska je u idealno vrijeme prije SP-a dobila i Antu Rebića, igrača kojeg se već forsiralo u reprezentaciji, ali nikad u ovakvoj formi. Reprezentacije je konačno uz Perišića imala još jedno prirodno krilo. Rebić je odigrao vrlo dobar turnir, ali je kroz svoju klupsku karijeru polagano postao jednodimenzionalan igrač. Fizički je vjerojatno jedan od najmoćnijih igrača na svijetu na svojoj poziciji i odgovaraju mu utakmice s puno duela, gdje može izboriti puno prekršaja i stvoriti višak zahvaljujući duel igri. To, ipak. nije dovoljno.

Hrvatska, pogotovo u kvalifikacijama, uglavnom igra napad na postavljenu obranu, u kojoj je sposobnost stvaranja prednosti na malom prostoru daleko bitnija od onog što Rebić pruža. Činjenica da je u posljednje dvije sezone u Njemačkoj sve češće korišten kao centralni ili drugi napadač daje naslutiti kako će mu budućnost donijeti i promjenu pozicije. 

Njihov veliki pad potvrđuju i brojke u Ligi nacija te ovom kvalifikacijskom ciklusu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Rebić i Perišić su u reprezentaciji od igrača koji rade razliku postali igrači koje se trpi, a to jednostavno nije luksuz koji si Hrvatska može dozvoliti.

Nepremostiva razlika u formi

Perišić je ovo ljeto okončao svoju transfer-sagu i preselio se u redove Bayerna, dok je Rebić na sličnom tragu završio u talijanskom Milanu. Oba kluba prolaze tranziciju, a zasad Rebić i Perišić za njih izgledaju kao privremena rješenja. Krilne pozicije u Bayernu čvrsto drže Gnabry i Coman te igraju vrlo dobro. Za mjesto među trojkom iza leđa Lewandowskog rotiraju se i Coutinho i Müller pa Perišića čeka nastavak velike borbe za poziciju u prvih 11.

Rebićeva pozicija nije puno bolja. Ove sezone još nije startao za Milan i samo je jednom odigrao puno poluvrijeme. Milan proživljava najgori start u povijesti kluba, opet je mijenjao trenera, a možda ga Pioli cijeni više nego što je to bio slučaj s Giampaolom.

Bez obzira na sve, Perišić i Rebić imaju lošu minutažu ove sezone. Perišić je ove sezone za reprezentaciju odigrao 330 minuta, više od vremena koje je igrao u klubu. To je alarmantno. Rebić u klubu ima oko 180 minuta više nego u reprezentaciji.


Grafika: Sofascore za IndexSport

Oršić igra duplo više i bolje od Perišića i Rebića 

Brojke dinamovca Mislava Oršića, koji igra u životnoj formi i drugu sezonu u nizu jedan je ključnih ljudi europskog Dinama, ocrtavaju sve što se na terenu događa 26-godišnjem Zagrepčaninu. Prema brojkama Oršić trenutno pripada drugoj galaksiji. Prije godinu i pol dana spašavao je karijeru preko Koreje, ali ljubitelji HNL-a dobro ga se sjećaju dok je s Interom redovito rušio Hajduk i bio među vodećim strijelcima lige. Oršić je od tada promijenio sedam klubova, prije nego što je konačno stigao u Dinamo, klub za koji cijeli život navija. Ove sezone zabio je 13 pogodaka za Dinamo, a u posljednjih šest utakmica osam. Oršić je ove sezone odigrao skoro duplo više minuta nego Perišić i Rebić skupa. Od 13 golova na kontu, čak četiri su pala u Ligi prvaka. 

Oršić igra u životnoj formi i može pomoći Hrvatskoj u završnici borbe za Europsko prvenstvo i ključnoj utakmici protiv Slovačke 16.11. Osim forme, Oršića prema prvoj momčadi Hrvatske gura i napredak u protekle dvije sezone. 

Oršićeva metamorfoza

Oršić je u Dinamo stigao kao tipično motorično krilo. Zahvaljujući brzini, koristio je prostor koji nudi Bjeličin tranzicijski nogomet. Danas je Oršić puno kompletniji igrač. 

Sposoban je i voljan izvršavati sve defenzivne zadatke i udvajati bok. Razvio je vrlo fin osjećaj za pas u zadnjoj trećini terena i općenito je raznovrsniji u rješenjima. Može stvoriti višak i na malom prostoru, iako je i dalje daleko bolji na velikom. Bjelica ga je protiv Atalante prebacio na drugog napadača a Oršić je tamo odigrao utakmicu života i pokazao kako koristi prostor pred golom i koliko je ubojit. Bjelica je tada jasno rekao ono što mnogi misle: "Htjeli smo iskoristiti Petkovićevu visinu i da Oršić ulazi iz drugog plana. Bio je pred golom gdje treba biti i samo potvrđuje da je reprezentativac s razlogom."

Osim Brekala, Hrvatska nema ovakvo krilo 

Sustav koji koristi Bjelica omogućio je Oršiću da odigra najbolje partije u životu, ali to mu ne bi smjela biti otegotna okolnost. Osim Josipa Brekala, Hrvatska nema krilo koje trenutno izgleda ovako moćno. 

Ova sezona je i kruna njegove karijere. On vjerojatno nikad neće biti igrač za klase poput Bayerna, dok je Ante Rebić s 21 godinom djelovao kao netko tko bi mogao postati elita. Sve to za reprezentaciju trenutno nije bitno, Hrvatska se treba plasirati na Euro i treba spremne igrače. Teško se sjetiti kad smo imali ovako dobrog igrača na poziciji koja je deficitarna u reprezentaciji, a da nije dobio šansu. Dalić bi to uskoro morao ispraviti i gurnuti ga u momčad.

 

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više