Na današnji dan 1993. Netsi su umirovili broj 3 koji je nosio Dražen Petrović

Foto: Screenshot

PRIJE točno 29 godina, 11. studenog 1993. godine, tadašnji New Jersey Netsi bili su domaćini Indiana Pacersima u prvoj domaćoj utakmici te sezone u NBA ligi. "Uoči utakmice održana je ceremonija tijekom koje su Netsi pod svod dvorane podigli Draženov dres s brojem 3", podsjeća Facebook stranica Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović.

"Dražen je time postao tek četvrti igrač nakon Johna Williamsona (23), Billa Melchionnija (25) i Juliusa Ervinga (32) čiji dres su Netsi umirovili. Ceremoniji koja je održana pred oko 16 000 gledatelja, od kojih su polovicu činili američki Hrvati, nazočili su Draženovi roditelji i brat Aleksandar te njegovi prijatelji i suigrači iz reprezentacije Stojko Vranković i Dino Rađa. Svi nazočni za uspomenu su dobili značku u obliku Draženovog dresa, njegovu fotografiju i kratku biografiju", navodi se u prisjećanju i dodaje:

"Volio je igrati i - pobjeđivati"

"Draženov dres su do središta igrališta donijeli trener Netsa (i originalnog Dream Teama na Olimpijskim igrama u Barceloni) Chuck Daly te Derrick Coleman, Draženov suigrač iz Netsa. Daly je prisjećajući se Dražena između ostaloga kazao: 'Volio je igrati i - pobjeđivati! Njegov osmijeh i radost nakon pobjeda neću zaboraviti. Njegova upornost i superprofesionalnost za primjer su svima nama u NBA-u.'

Čovjek koji je Dražena doveo u Netse u siječnju 1991. godine, generalni menadžer Willis Reed, nadodao je: 'On će zauvijek biti dio nas, ovdje u ovoj dvorani. Nije bio glasan, to nije bio njegov stil. Bio je tih, ali su za njega govorili njegova igra i njegov rad.'

Dražen je za Netse tijekom dvije i pol sezone, u regularnoj sezoni i doigravanju, odigrao ukupno 204 utakmice u kojima je prosječno postizao 19.5 poena uz 2.9 asistencija i 2.7 skokova. Postotak ubačaja za tri poena bio mu je 43.4 %."

Dražen Petrović rođen je u Šibeniku 22. listopada 1964. godine. Poginuo je 7. lipnja 1993. u prometnoj nesreći u Njemačkoj.

Pročitajte više