LIGA PRVAKA

Dan kad su navijači Intera pogodili bakljom golmana Milana i prekinuli derbi LP-a

Foto: Getty Images / Guliver Image

NA DANAŠNJI DAN prije 15 godina dogodio se prekid u četvrtfinalu Lige prvaka koji je ostao nezaboravan i dandanas.

Nakon polufinala elitnog natjecanja 2003. u kojem je Milan s dva remija (0:0, 1:1) zahvaljujući golu kao službeni gost uspio izbaciti gradskog rivala Inter, a potom i preko penala srušiti Juventus na Old Traffordu u jedinom talijanskom finalu, dvije godine kasnije Inter je dobio priliku za osvetu.

Ovog puta kuglice su dva milanska kluba spojile u četvrtfinalu Lige prvaka. No, Milan je 6. travnja 2005. kao domaćin najprije slavio 2:0 golovima Jaapa Stama i Andrija Ševčenka, nakon čega je uslijedio uzvrat 12. travnja. 

Inter je bio domaćin te je vjerovao da može okrenuti tešku situaciju. Tražili su Nerazzurri gol za vodstvo, koji bi ih približio barem produžecima. Međutim, sve planove im je bacio u vodu opet Ševčenko prekrasnim golom u 30. minuti u suprotni kut s ruba šesnaesterca.

Milan je u tom trenutku imao ukupnih 3:0 u dvomeču pa je bilo jasno da je Inter opet pred najbolnijim mogućim ispadanjem. Zato su navijači u 72. minuti krenuli s velikom bakljadom i prekinuli utakmicu, a potom je jedna baklja pogodila golmana Milana Didu, a njemački sudac Marcus Merk prekinuo je utakmicu.

Milan je za zelenim stolom slavio 3:0 te s ukupnih 5:0 prošao u polufinale Lige prvaka, a legendarna fotografija nastala je te večeri na kojoj Marco Materazzi (Inter) i Manuel Rui Costa (Milan) promatraju u daljini bakljadu tijekom prekida. 

Također, mnogi tvrde da Dida, inače tih godina najboljih svjetski golman bez konkurencije, više nikada nije bio isti nakon šoka koji je doživio u toj 72. minuti. Milan je na koncu te sezone izgubio već dobiveno finale u Istanbulu protiv Liverpoola, protiv kojeg je na poluvremenu vodio 3:0, a onda za šest minuta nastavka primio tri gola te pao u penal-seriji.

Ipak, dvije godine kasnije, 2007., Dida i Milan uspjeli su se osvetiti Redsima u Ateni, gdje je Filippo Inzaghi s dva gola donio Rossonerima sedmi europski naslov (2:1). 

Pročitajte više