INTERVJU TJEDNA: NIKOLA PILIĆ

Na svadbi mi je bilo 50 najboljih tenisača svijeta, popilo se piva za 40.000 maraka

IGRAO je finale Wimbledona devet godina prije nego što se Goran Ivanišević rodio. Bio je jedan od najboljih osam tenisača svijeta koji su otvorili put profesionalizmu i uspostavi svjetskih teniskih struktura kakve danas poznajemo. Nikola Pilić bio je toliko utjecajan da je u znak podrške njemu čak 81 tenisač bojkotirao nastup na Wimbledonu.

Pa unatoč vrlo uspješnoj igračkoj karijeri, u potpunosti ju je zasjenio kao trener. Kroz njegovu je akademiju u Münchenu prošao niz legendi svjetskog tenisa kao što su Goran Ivanišević, Michael Stich, Boris Becker i iznad svih Novak Đoković. Nitko osim njega nije osvojio Davis Cup s više od jedne zemlje, a on je to učinio s tri - triput s Njemačkom, pa s Hrvatskom i naposljetku sa Srbijom.

Već šest godina Pilić sa suprugom, bivšom glumicom Miom Adamović, s kojom je lani proslavio 50 godina braka, živi u Opatiji. Posjetili smo ga u Teniskom klubu Opatija, u koji mu i dandanas dolaze talenti iz raznih krajeva svijeta kako bi upili poneki neprocjenjivi savjet ikone koja je u teniskom životu prošla gotovo sve.

Najboljih 50 tenisača svijeta na svadbi

U sat i pol razgovora u svom domaćem ambijentu vrlo vitalni 82-godišnjak, kojeg u rodnom Splitu zovu Šjor Niko, a u Njemačkoj jednostavno Niki, prisjetio se svih najvažnijih dijelova igračke i trenerske karijere, ali i privatnog života. 

Ispričao nam je kako mu je na svadbi bilo najboljih 50 tenisača svijeta i da su popili alkohola za 40.000 ondašnjih maraka, a onda se u vrlo kratkom vremenu vjenčao još dvaput. Izrecitirao nam je pjesmu koju mu je pokojni Đorđe Balašević napisao za 50. rođendan i otkrio čime se počastio kada je počeo zarađivati kao profesionalac.

Govorio je o putu samoukog klinca koji je prvi reket u ruke dobio za zamjenu za nekoliko "đireva" biciklom, amaterskim turnirima i uvjetima u kojima se razvijao te napredovao, sve do 1973., najvažnije godine svoje igračke karijere, kada je u Parizu prvi put ušao u pojedinačni finale Grand Slama, da bi mu četiri sata prije finala stigla obavijest da ne smije igrati u Wimbledonu.

Više od 80 tenisača zbog Pilića otkazalo Wimbledon

Jugoslavenski teniski savez suspendirao ga je jer je otkazao nastup na Davis Cup okršaju protiv Novog Zelanda, koji je Jugoslavija bez njega šokantno izgubila. U znak solidarnosti gotovo cijeli ždrijeb Wimbledona otkazao je nastup, što je do danas ostao najveći skandal u povijesti najslavnijeg turnira na svijetu.

"U istom tjednu je bio Masters i ja sam im šest mjeseci prije rekao da neću moći igrati Davis Cup ako izborim nastup. A do tog momenta sam 11 godina igrao za Jugoslaviju", rekao je Pilić. Tenisači su to iskoristili kao povod da pokažu da je turnir bez igrača ništa i tako se izborili za bolje uvjete.

Đokovića je primio kad mu je bilo 13 godina

Objasnio nam je kako je počela njegova trenerska karijera u Njemačkoj, koja je rezultirala s pet osvojenih Davis Cupova i brojnim tenisačima i tenisačicama u svjetskom vrhu. Prisjetio se prvog susreta dvojice svojih najdražih učenika, kada je Goran Ivanišević u najlošijoj formi karijere trenirao s 13-godišnjim Novakom Đokovićem.

"Igrali su 23 minute, gledao sam na sat. Novak je bio kao hipnotiziran, nijednu loptu u te 23 minute nije bacio u mrežu. To je bilo fascinantno", prisjetio se Pilić.

Osvojio prvi hrvatski Davis Cup

Novija hrvatska povijest pamti ga kao izbornika koji je 2005. vodio Hrvatsku do prvog naslova u Davis Cupu, a Šjor Niko se prisjetio podcjenjivanja na koje je momčad naišla u SAD-u prije nego što će šokirati Amerikance u prvom kolu, kao i Hrvatskog Groba koji su im Slovaci namijenili na finalu u Bratislavi.

Razriješio je i dilemu brojnih ljubitelja sporta kojima je uloga Davis Cup kapetana potpuni misterij te na svojem primjeru objasnio razliku između uspješnog izbornika i onih koji su postavljeni na tu poziciju, a nemaju pojma što rade.

"Đokovića ne vole jer je iz male zemlje Srbije"

Pilić je s posebnim žarom govorio o Đokoviću, kojeg je kao dječaka prihvatio kao dio obitelji, i nepravdama koje mu se nanose, a za koje je optužio zapadnjačke lobije i činjenicu da Novak dolazi iz male zemlje Srbije. "A ovo kako su ga tretirali u Australiji je sramota. Politika je uvijek bila u sportu, ali ušla je u njega više nego što je trebalo."

Osvrnuo se i na karijeru Marina Čilića te objasnio zašto smatra da nije veći tenisač od Ivaniševića te upozorio da od klinaca koji danas ostvaruju izvrsne rezultate u juniorskom tenisu ne treba isto očekivati kad odrastu.

Što je još Nikola Pilić rekao u velikom intervjuu za Index, pogledajte u videu na vrhu članka ili klikom ovdje.

Pročitajte više