Na Zapadu ništa novog: Protiv koga Engleska igra?

ENGLESKIM je navijačima Hrvatska, čini se, posljednja rupa na svirali dan prije sutrašnjeg dvoboja na Wembleyju. Oni koji o utakmici na BBC-jevom forumu uopće pričaju bave se samo vječnim pitanjima taktike, sastava i Stevea McClarena.

Brojne su teme posvećene izboru vratara, a glas javnosti definitivno je na strani mladog vratara Aston Ville, Scotta Carsona. Kikser Robinson je, čini se, među navijačima ispucao sve kredite ako ih je ikad uopće i imao. Tu je i pitanje sredine terena koje svih muči, vječite debate o isplativosti uparivanja Stevena Gerrarda i Franka Lamparda, te naravno, David Beckham.

Upravo je L.A. Boy izaziva najveću pozornost engleskih navijača. Treba li igrati ili ne treba; svatko ima svoje mišljenje, ali većina ipak smatra da Engleska bez Beckhama jednostavno - ne može! Njegovi slobodni udarci i centaršutevi plasirali su ih na Svjetsko prvenstvo i provukli kroz skupinu. U petak protiv Austrije igrao je loše, ali ipak je najzaslužniji za jedini pogodak susreta. U kvalifikacijama za Euro 2008. nije igrao, barem ne često, i situacija je takva kakva jest.

Glas javnosti je stoga, sasvim jasno, na Beckhamovoj strani. A ni alternativa doista nije nešto posebno. Shaun Wright - Phillips solidan je igrač, ali daleko je od svjetske klase. Chelseajev krilni napadač izuzetno je brz i agilan, ali to je više-manje to. Engleskoj, svi se slažu, treba igrač koji može poslati dobru duboku loptu prema, vjerojatno jedinom napadaču, Peteru Crouchu. Wright - Phillips to ne može. Barem ne jednako dobro kao Beckham.

I Englezima polako postaje jasno da njihova reprezentacija nije bogomdana, kao što su nekad mislili. Pred njima je sad još samo jedna utakmica protiv reprezentacije koja igra na teškom gostujućem terenu samo za ponos i prestiž slavlja na Wembleyju, ali oni se svejedno pitaju "Možemo li obaviti posao?"

"Utakmica je već sutra i nisam siguran može li Engleska do potrebnog boda. Imamo momčad prepunu kvalitetnim igračima koji ne igraju dobro kao ekipa. Zbog toga su gotovo izgubili šanse za plasman na Euro, to bi ih moglo koštati i sutra", piše jedan od BBC-jevih forumaša i dobiva odgovor: "Ako ne mogu izvući bod protiv momčadi kojoj utakmica ništa ne znači, Euro nisu ni zaslužili".

"Mislim da Engleska nema ni kvalitetu ni mentalitet da osvoji bod. Stoga, ne zaslužuju se kvalificirati."

"Vjerujem da ćemo se sutra kvalificirati, a mislim da ćemo i pobijediti - igramo kod kuće, Hrvatska se kvalificirala, a mi moramo igrati i dokazati da smo zaslužili Europsko prvenstvo. Iako smo već bili u ovoj situaciji i gadno se razočarali, moramo ostati pozitivni", piše jedan od rijetkih optimističnih forumaša.

A kao šlag na tortu ove rasprave, stiže odgovor "Ponosnog škotskog navijača": "Ne, Engleska ne može pobijediti Rusiju jer Engleska ne igra timski nogomet. Zainteresirani su samo za novac. Idemo Rusija!". Toliki je na Otoku rejting hrvatske reprezentacije da pojedini navijači niti ne znaju protiv koga Engleska igra.

Mnogima je, pak, čitava saga oko nekad gordog Albiona već počela ići na živce. "Dobili ili izgubili, nije me briga. Ako se kvalificiramo super, ali to smo trebali učiniti prije nekoliko tjedana. Ako izgubimo, još bolje - McClaren će napokon dobiti otkaz, Beckham će se valjda umiroviti, dokazat će se da Lampard i Gerrard ne mogu zajedno funkcionirati i cijela će saga nakon Svena biti završena... Sutra očekujem još jednu nervoznu utakmicu protiv inferiorne momčadi. Vjerojatno ćemo se kvalificirati, ali ne zaslugom izbornika ni igrača. Engleskoj je potrebno restrukturiranje, bez obzira na sutrašnji rezultat."

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više