Najbolji košarkaš u povijesti najvjerojatnije je odigrao zadnju utakmicu za klub njegovog života

Foto: EPA / Larry W. Smith

POZDRAVIO se s navijačima i suigračima. Na konferenciji za medije nakon poraza u NBA finalu od Warriorsa dao je naslutiti da napušta Cavse kako bi stvorio super-momčad koja će konačno srušiti dinastiju Golden Statea. Ponudama kladionica dominiraju koeficijenti o tome gdje će igrati iduće sezone, pri čemu njegov aktualni klub drži tek četvrto mjesto. Zvijezde suparničkih momčadi javno ga pozivaju da im se pridruži i povede ih do naslova.

LeBrona Jamesa u 33. godini života i 15. godini karijere čeka velika odluka. Hoće li ostati u svom Clevelandu ili iskoristiti pravo odlaska i tako potražiti novi, zadnji izazov karijere u klubu koji će ga platiti najmanje 35 milijuna dolara po sezoni?

Iako LeBron još ništa ne otkriva, sve ukazuje na to da je odluka već donesena i da Kralj James drugi put napušta prijestolje u Ohiju. Pitanje je samo gdje će nastaviti vladavinu. LeBron je četiri minute prije kraja četvrte finalne utakmice, u kojoj je već ranije bila izvjesna metla Warriorsa, napustio igru uz standing ovation cijele dvorane u Clevelandu i pozdravljanje sa svim suigračima i čestitke suparnicima. To se dakako može protumačiti kao pozdrav za kraj sezone. Ali, ovo puno više izgleda kao zbogom, a ne doviđenja:

Chris Sheridan, jedan od najbolje upućenih američkih košarkaških novinara, još je u kolovozu prošle godine objavio: "Ovo je LeBronova zadnja sezona u Clevelandu. Odlazi 100 posto. Njegov odnos s vlasnicima kluba nepopravljivo je narušen." Kada ovako kategorički tvrdi čovjek koji je prije četiri godine otkrio da se James vraća u Cleveland, onda to ima posebnu težinu.  

Pobjednika LeBrona pritišće potreba za novim izazovom i trofejima. Jer šampion poput najboljeg košarkaša svih vremena nikako se ne zadovoljava s tri poraza od Warriorsa u NBA finalima u posljednje četiri godine, a kap koja je definitivno prelila čašu onaj je recentni, odnosno upravo završena sezona. James je napravio podvig, čak i za nekoga njegovih sposobnosti i kvaliteta. Praktično sam dovukao je ispodprosječnu momčad do velikog finala i onda se tamo, nakon još četiri sjajne utakmice, od koje je tri odigrao sa slomljenom rukom, po tko zna koji put uvjerio da nema s kim. 

Dinastija iz Zaljeva ne može se detronizirati sa samo jednim izazivačem, pa makar se on zvao LeBron. Kojeg spoznaja da Cavsi nisu sposobni okružiti ga dobrim pratećim osobljem toliko frustrira da je spomenutu tešku ozljedu nanio sam sebi u očaju što mu nedostojni suigrači u finalu rade ovo

Posebno što je onom jedinom pobjedom, u velikom finalu 2016., ispunio zavjet da će donijeti prvi trofej Cavsima i s Clevelanda skinuti pečat najluzerskijeg grada američkog sporta. Tako je ispunio još važniju misiju, oprao se biljega izdajnika. Njega je nosio otkako je 2010., nakon sedam godina bez naslova, kao slobodan igrač otišao, a navijači koji su palili njegove dresove reći će "pobjegao" u Miami u jednom od najkontrorverznijih transfera u povijesti američkog sporta. Na Floridi je dvije godine zaredom uzeo trostruku krunu: NBA prvaka, MVP-a lige i finala. Ali, tamo je imao Wadea i Bosha. 

Kada se prije četiri godine vratio kući, pa zatim još gradu i klubu donio povijesni naslov, činilo se da se Najveći smirio u rodnom kraju i kako će tamo dočekati penziju. Ali da u NBA-u ništa nije sigurno, pokazuje i izgledni novi prekid suradnje Cavsa i Jamesa. 

Kevin O'Connor, novinar Ringera, ističe da će LeBron sjesti za stol s Cavsima, ali jednako tako i s Lakersima, Sixersima i Rocketsima. 

Kladionice kao favorite za novi LeBronov klub ističu Lakerse. Slijede Rocketsi, pa Sixersi i tek onda Cavsi.

U lov na Jamesa, više ili manje ozbiljno, uključile su se i zvijezde NBA klubova, koje su mu već obukle nove dresove:

Pročitajte više