Najveća prevara u povijesti nogometa: Uefa protiv potplaćenih sudaca, igrača i klupskih šefova

"NEMA nikakve sumnje, ovo je najveća prevara u povijesti europskog nogometa", šokiran je bio Peter Limacher, šef Uefine disciplinske komisije, kad je do njega stigao glas o čak 200 namještenih utakmica zbog kojih policajci diljem Europe ovih dana imaju pune ruke posla! "Duboko smo šokirani razinom na kojoj je ova međunarodna banda namještala utakmice", kazao je Limacher.

Namještene utakmice u Ligi prvaka i Europskoj ligi

Policajci u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Velikoj Britaniji izvršili su nekoliko istovremenih pretresa, prilikom čega je uhićeno 17 osoba. Dva člana kladioničarske mafije uhićena su u Švicarskoj, a 15 u Njemačkoj. Njemački mediji javljaju kako su među uhićenima u Njemačkoj dva Hrvata, Ante i Milan Šapina, koji su jednom već osuđeni zbog namještanja utakmica. Prilikom policijskih racija zaplijenjena je velika količina gotovine i nekretnine u vrijednosti više milijuna eura!

Pravi opseg namještanja u europskom nogometu još nije poznat, ali tijekom ove godine namješteno je bilo najmanje 200 utakmica! Policija smatra da je u namještaljkama sudjelovala banda s više stotina članova, a namještene su bile utakmice u devet europskih liga (među kojima je i HNL), ali i utakmice Lige prvaka i Europske lige! U istragu se uključila i Uefa, čiji stručnjaci surađuju s policijom, a upravo je njihov sustav za praćenje kladioničarskih prevara zaslužan za razotkrivanje ovog skandala.

Suci, igrači i klupski čelnici moraju platiti zbog namještanja!

"Sada moramo napraviti sve što je u našoj moći da suci, igrači i klupski čelnici koji su bili uključeni u namještanje plate za svoj zločin", dodaje Limacher. Kladioničarska banda je naime, potplaćivala igrače, suce i klupske čelnike u Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj, Turskoj, Austriji, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini! Na taj način su namještali ishode utakmica i masno zarađivali na kladionicama diljem Europe. Najviše uplata na namještene rezultate došlo je iz Njemačke pa nije začuđujuće što je istraga posebno fokusirana na Bundesligu.

Bild je tako jutros razotkrio dva igrača koja su sudjelovala u namještanju! Radi se o Thomasu Cichonu i Thomasu Riechenbergeru koji su zajedno nastupali za momčad Osnabrucka koja je prošle sezone igrala u Bundesligi 2, a ovog ljeta je ispala u treći razred njemačkog nogometa. Nema sumnje kako njih dvojicu, i sve ostale koje policijska istraga poveže s namještanjem, čekaju rigorozne sankcije. Uefa je, naime, najavila da će u ovom slučaju provoditi politiku "nulte tolerancije" pa se osim novčanih kazni mogu očekivati i izbacivanja klubova iz liga ili skidanje bodova s njihovog konta.

Pročitajte više