TRANSFERI

Najveći promašaji koje je stvorio Manchester United

Foto: Getty Images / Guliver image

MANCHESTER United kupio je Harryja Maguirea za 87 milijuna eura i srušio rekord. Engleski reprezentativac iz Leicestera najskuplji je branič svih vremena. 

Zadnjih godina kultni klub iz Manchestera luta po pitanju sportske politike i identiteta zbog čestih smjena trenera te nerezonskih transfera. I danas vrijedi pitanje koje smo postavili prije točno godinu dana - tko je zapravo Paul Pogba i kakav je igrač. 

2016. godine Manchester United od njega je stvorio najskupljeg igrača na svijetu, a zadovoljavaju se time da je Pogba standardan, da tu i tamo nešto pokaže i ne čini štetu na terenu. To je dovoljno da ga mogu naplatiti kroz marketinški potencijal.

Manchester je često velik novac ulagao na krivi način, u krive pozicije ili krive profile igrača na tim pozicijama. U pola desetljeća United je sastavio pristojnu listu promašaja koji su ih po glavi koštali preko 30 milijuna eura.

Harry Maguire dolazi u velik, ali devastiran klub koji posluje prilično neurotično i traži put da oživi svoje rezultate i brend. Politika ulaganja u opasna pojačanja zbog marketinških razloga nije uvijek donosila povrat uloženog, a nekoliko promašaja Uniteda posebno se pamte. Razlika između uloženog i dobitka osnovni je kriterij za ovaj popis totalnih Unitedovih promašaja. Na njemu su imena svjetske klase, što je upozorenje za Maguirea i dokaz da se kvaliteta u kadru Uniteda godinama troši na pogrešan način. 

Od 10 najplaćenijih igrača Premiershipa, sedmorica igraju za Manchester United, za ekipu koja je prošlu sezonu okončala na šestoj poziciji. 

Angel Di Maria - 63 milijuna eura

Sjajni Argentinac doživio je procvat u Real Madridu, gdje se isprofilirao kao ponajbolji dribler i kreator među krilima i veznjacima. Smatralo se da će biti jedna od središnjih figura u napadu, ali tvrde ideje Louisa Van Gaala jednostavno nisu trpjele igrača kojem taktička odgovornost nije visoko na listi prioriteta. Di Maria je odigrao tek jednu sezonu na Old Traffordu, a s 3 gola i 11 asistencija imao je i statistički najlošiju sezonu u pet godina. Neigranje obrane i prevelika potrošnja lopti su mu zacementirali sudbinu te je prodan u PSG.

Alexis Sanchez - 33 milijuna eura

Briljantne partije u dresu Udinesea, Barcelone, Arsenala i Čilea učinile su Sancheza jednim od najtraženijih igrača na svijetu. Stigao je kao antipod Di Mariji, kao ofenzivac koji zabija u kontinuitetu, ima odličnu radnu etiku u igri i puno je prilagodljiviji različitim sustavima, a driblingom može sam sebi stvoriti šut.

Ipak, ni Jose Mourinho, ni Ole Gunnar Solskjaer nisu pronašli idealnu ulogu za malog Čileanca i gotovo je nevjerojatan podatak da se u nepune dvije sezone nije uspio nametnuti kao standardni prvotimac. U Premiershipu je nastupio u 32 utakmice, pri čemu je postigao 3 pogotka i ubilježio šest asistencija. Primjerice, Sanchez je samo u prvoj polovici pretprošle sezone, kada je transferiran iz Arsenala, za Topnike upisao 7 golova i 3 asistencije. Lošije brojke nije imao punih deset godina, a dojam koji ostavlja igrom i odnosom s trenerom ne nudi puno nade u to da će se njegov status znatno promijeniti.


Iako su ga platili 40 milijuna eura manje od Di Marije, Sanchez će United koštati više zbog goleme plaće. Od Uniteda prima 16,3 milijuna funti po sezoni, treći je najplaćeniji igrač lige i među top 10 na svijetu. 



Fred - 58 milijuna funti

Brazilski veznjak stigao je prošlo ljeto za golem iznos iako je bilo jasno da je Unitedova selekcija i dalje bila u fazi tranzicije. Jose Mourinho nije znao kako najbolje iskoristiti Pogbu u odnosu na ostatak momčadi, a Herrera i Matić često su bili izloženi teškoj paljbi medija, ali i svojeg trenera. Fred u prvoj sezoni nije ni izbliza pružio rješenje tih problema. Tek je 11 prvenstvenih susreta započeo u prvoj postavi, a Unitedu je premalo dao u pogledu balansa u sredini terena. Lako je moguć scenarij u kojem ni u idućoj sezoni neće biti ni blizu prvih opcija u srcu terena, a pomanjkanje minuta posebno se odražava na igrače o kojima ovisi ritam cijele momčadi. Visina odštete privukla je pažnju svih nogometnih fanova, ali zasad su ostali uskraćeni.

Henrikh Mkhitaryan - 42 milijuna eura

Armenski ofenzivac stigao je u statusu ponajboljeg igrača prostora na svijetu. Njegovo razumijevanje igre bez lopte trebalo je donijeti novu, nužnu dinamiku Unitedovom napadu. U prvoj sezoni nije pružio ono što se očekivalo od njega, ali je i dalje imao kredit. Ipak, Mourinho je imao drugačije planove, posjeo je Armenca na klupu i nakon samo dvije sezone prodao ga u Arsenal. Pet golova i pet asistencija u 49 nastupa debelo su ispod onog što su navijači od njega očekivali.




Memphis Depay - 33 milijuna eura

Sjajno krilo koje danas rastura u Lyonu nije bilo dovoljno dobro za Van Gaala koji mu je davao dosta šansi u njegovoj prvoj sezoni na Old Traffordu, ali ga je konstantno kritiziralo. Depay se žalio kako u Engleskoj nema vremena za odmor, a uskoro je Giggs izašao u javnost s izjavom da mladi Nizozemac živi izrazito nesportski život. Takav odnos stajao ga je dodatne šanse te je nakon sezonu i pol otišao iz kluba. U Unitedu je u 33 ligaška nastupa upisao dva pogotka i jednu asistenciju, dok je posljednje dvije sezone u Lyonu okončao "double-double" učinkom. Došao je do 29 golova i 23 asistencije te uspješnog uskrsnuća svoje karijere.

Victor Lindelof - 34 milijuna eura

Švedski stoper od svojeg dolaska djeluje kao strano tijelo na terenu pa je teško dokučiti zbog kojih ga je točno kvaliteta United doveo. Nije elitni branič u užem smislu te riječi, često je preteretan za manje i brže igrače, slabo namješta liniju i nastupa zapravo kao Smallingov sekundant. S druge strane, nešto je finiji na lopti, ali ni njegov doprinos u izgradnji napada nije prevelik. Tipičan primjer lutanja Unitedove sportske politike.

Eric Baily - 34 milijuna eura

(Pogledaj pod "Victor Lindelof".) Na račun fizičkih predispozicija i razvoja u Villarrealu, United je mislio kako je riješio pitanje stoperske pozicije na deset godina. Ali Bailly je lani upisao tek 11 nastupa, a Solskjaer ga je u krucijalnom dijelu sezone uglavnom držao na klupi, a još češće na tribini. Maguire stiže da otkupi grijehe ovih stopera i njihovog doprinosa.



Morgan Schneiderlin - 35 milijuna eura

Doveden kao novi metronom u sredini terena i otkriće sezone, Schneiderlin je izgledao kao odličan izbor za igrača koji se iz drugog plana probio do velike slave i statusa. I dok je u svojoj prvoj sezoni stekao Van Gaalovo povjerenje i igrao pristojno, dolazak Mourinha osakatio mu je karijeru u pogledu nastupa te je upisao tek 11 minuta u čitavoj sezoni. Schneiderlin je dokaz da cjenovni razredi postoje s razlogom i da nešto što je dobro za Southampton, ne mora biti dobro i za United. 

Ostali 

Anthony Martial je koštao 60 milijuna eura i često igra dobro, ali ni u drugoj sezoni nije postao nositelj napada, što je United očekivao. Darmian i Dalot nisu pokazali baš ništa, ali nisu ni stigli s ogromnim očekivanjima. Rojo, Shaw i Herrera bili su u određenim trenucima bitni prvotimci ili su to i dalje, ali nisu na terenu pružili ono zbog čega su dovedeni. 
 

Pročitajte više