EURO 2020

Najveći u povijesti Eura

Foto: EPA-EFE

PORTUGAL je u utakmici prvog kola skupine F svladao Mađarsku u Budimpešti 3:0 i potvrdio da su ga kladionice kao branitelja naslova opravdano stavile u ulogu jednog od glavnih favorita turnira.

Momčad Fernanda Santosa lomila je otpor domaćina sve do 84. minute. Guerreiro je zabio za 1:0, a onda je Cristiano Ronaldo zabio dva gola, završio posao i srušio tri velika rekorda. Time je potvrdio da je najveći igrač Europskog prvenstva u povijesti.

 

Nema ga, ali je tu kada je najpotrebnije

Sve do kraja susreta Ronaldo nije igrao naročito spektakularnu utakmicu. Najupečatljiviji je bio trenutak u 43. minuti kada se vrhunski ubacio iz drugog plana, ali je s malo više od pet metara pucao preko gola. U tom trenutku činilo se kako bi mogao biti tragičar utakmice, ali najbolji portugalski igrač u povijesti nije odustajao.

Golom iz kaznenog udarca definitivno je prelomio utakmicu i osigurao svojoj momčadi tri boda, a malonogometna akcija njega i Rafe Silve kod trećeg gola najbolji je timski gol ovog Europskog prvenstva. Tvrda i nezgodna Mađarska dugo je odolijevala i pokazala da na ovom Europskom prvenstvu nema jednostavnih utakmica, ali je Ronaldo bio čitavo vrijeme tu. Spuštao se po loptu, pokušavao, šutirao, trčao i na kraju bio tu kada je njegovoj ekipi najviše trebalo.

Porušio je sve rekorde. Vijest je da to nije vijest

Kapetan Portugala je u ovom susretu postao prvi igrač u povijesti koji je nastupio na pet različitih europskih prvenstava, a usput je postao i prvi koji je zabio barem po gol u pet završnica najjačeg natjecanja reprezentacija na europskom kontinentu. Ronaldo nije stao na tome. S ova dva gola stigao je do brojke od 11 pogodaka na europskim prvenstvima, po čemu je također rekorder. Iza njega je sad ostao Michel Platini, koji je postigao devet golova.

Ova tri rekorda vjerojatno će dugo ostati u Ronaldovom vlasništvu jer njih može stići samo igrač koji će moći toliko dugo trajati na najvećoj sceni. Ipak, njegovi rekordi više nisu dominantna tema u svjetskim medijima. On i Lionel Messi zauvijek su promijenili način na koji percipiramo golgetere, efikasnost i rekorde u nogometu, do te mjere da više nije ni vijest kada ostvare neka od najvećih postignuća u svjetskoj nogometnoj povijesti.

Treba imati na umu da je Ronaldu 36 godina i da iza sebe ima sezonu u kojoj je dovukao disfunkcionalnu momčad Juventusa do Lige prvaka iako je u jednom trenutku njihov plasman bio jako upitan. Utrpao je 29 golova u ligi (36 ukupno) i proglašen je najboljim strijelcem Serie A prvi put otkad je u Italiji. Znamo da ne pije Coca-Colu i da jako pazi na svoje tijelo, ali čak je i za njega čudesno da ovako igra u drugoj polovici četvrtog desetljeća svog života, kada su najbolji nogometaši uglavnom već u mirovini. Njemu ni danas nije dovoljno uspjeha, golova i trofeja.

"Važno je bilo pobijediti. Bila je to teška utakmica, protivnik se jako dobro branio, ali postigli smo tri gola i vrlo sam zahvalan momčadi što mi je pomogla da postignem dva gola i oborim rekord. Taj rekord je dobar, ali za mene bi najbolji rekord bio dva puta zaredom osvojiti Euro", rekao je nakon susreta i potvrdio kakav je pobjednik.

"On je poseban igrač i to svi znamo. Više ne znam što bih posebno rekao za njega, svi znate sve. On je jednostavno Ronaldo, najbolje što postoji", dodao je izbornik Fernando Santos.

Dječak koji je plakao ispred čitavog svijeta postao je jedan od najvećih u povijesti

Četvrtog srpnja 2004. godine dogodilo se jedno od najvećih iznenađenja u povijesti nogometa. Grčka je golom Charisteasa šokirala Portugalce u Lisabonu, pobijedila ih drugi put u dva tjedna i uzela naslov prvaka Europe. Suze tada 19-godišnjeg Cristiana Ronalda obišle su svijet. 

U narednih 12 godina dominirat će svjetskim nogometom, zabiti 476 golova za Manchester United i Real Madrid, osvojiti tri engleska prvenstva, jedno španjolsko, tri Lige prvaka i četiri Zlatne lopte. Prošao je put od velikog talenta do jednog od najvećih igrača u povijesti igre, ali 31-godišnji Ronaldo žarko je htio izliječiti suze i bol tinejdžera Ronalda. 

Portugal je na Euro u Francuskoj stigao iz drugog plana. Odigrali su u skupini mršavih 1:1 s Islandom i 0:0 s Austrijom u prve dvije utakmice grupne faze, a Ronalda nije bilo nigdje. U trećoj utakmici su dvaput gubili od Mađarske, ali se ukazao Ronaldo, koji je s dva gola donio treći remi Portugalu koji je u novom formatu kao treća ekipa iz skupine prošao dalje. Ždrijeb im se nevjerojatno otvorio. Do finala su svladali Hrvatsku u produžecima, Poljsku na penale i Wales. U finalu je Ronaldo opet plakao, ali ovog puta iz drugog razloga. Igrala se 25. minuta utakmice kada je bio prisiljen izaći zbog ozljede. Francuski igrači namjerno su nasrtali na njega i uspjeli ga izbaciti iz igre. Ronaldo je s klupe kapetanski bodrio momčad koja je uspjela Ederovim golom u 109. minuti uzeti prvu veliku titulu u svojoj povijesti. Suze dječaka iz Lisabona zauvijek su obrisane.

Ronaldo je najveći igrač u povijesti Eura. Ostalo je još samo jedno pitanje

Voljeli ga ili mrzili, Cristiano Ronaldo je najveći igrač u povijesti europskih prvenstava. Bio je nositelj igre na svakom od četiri dosadašnja turnira, njegova momčad je svaki put prošla skupinu, a on ju je doveo do jednog polufinala, jednog srebra i jednog zlata. Sada drži gotovo sve najrelevantnije individualne rekorde u povijesti ovog turnira. Ako se netko pita je li na Europskom prvenstvu igrao bolji igrač, nema sumnje da na europskom turniru nije bilo većeg igrača.

Sada je ostalo još samo jedno pitanje. Može li mu novo postignuće biti dodatan argument u najpopularnijoj raspravi nogometne povijesti i staviti ga ispred argentinskog genijalca i njegovog najvećeg rivala? Mnogi će i dalje, s punim pravom, glasati za Messija, ali jedno je sigurno. Ronaldo još uvijek nije rekao svoju posljednju riječ.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više