Nakon derbija u centru Zagreba pretučen dječak iz Splita, tragedija je još veća kad se zna zašto je mladić došao na utakmicu

Foto: Index

U SUBOTU je na Maksimiru odigran vječni derbi između Dinama i Hajduka, a splitski Bili su priredili pravo iznenađenje i u Zagrebu su slavili nakon punih devet godina.
 
Na stadionu su utakmicu pratili srednjoškolci iz Splita, mahom polaznici Turističko-ugostiteljske škole, pobjednici natjecanja "Navijajmo zajedno", projekta koju treću godinu organizira udruga "Ponos domovine" iz Osijeka, sestrinska udruga istoimene udruge iz Zagreba.
 

Osnovni cilj tog hvale vrijednog projekta je da se djeca Zagreba i Splita, navijači Dinama i Hajduka međusobno zbliže, povežu kako bi se jednog za svagda barem u budućnosti stalo na kraj netrpeljivosti između Sjevera i Juga.
 
Utakmicu su zajedno pratili mladi Splićani i njihovi profesori u društvu vršnjaka i Zagreba, a sve uz pratnju policije kako se ne bi dogodio neki incident.
 
Za vrijeme trajanja derbija niti jedan dječak nije doživio neugodnost, no nakon utakmice u centru Zagreba dogodio se sramotan incident kad je divljački napadnut jedan splitski učenik.
 
''Na samom odlasku iz restorana u kojem smo večerali, nešto prije 20 sati, nepoznati su počinitelji na stepenicama kukavički napali i istukli mladog učenika iz Splita i, skinuvši s njega jaknu, počeli su bježati niz zagrebačke ulice. Srećom, uspjeli smo zadržati jednog počinitelja, naknadno identificiranog maloljetnika. Stigla je hitna pomoć, učenika su liječnici obradili u bolnici te je ispitan na policiji. Sve je to trajalo do jedan sat u noći, ali, Bogu hvala, ozljede nisu bile teže prirode, a policija je otkrila ukupno trojicu napadača '', za Slobodnu Dalmaciju je rekao  predsjednik udruge "Ponos domovine" Žarko Delač.
 
Policija je uspješno rekonstruirala događaj i identificirala trojicu napadača, a povodom incidenta oglasio se i HNS koji je poslao priopćenje:
 
''Hrvatski nogometni savez oštro osuđuje ovakav kukavički napad, pozdravlja brzu reakciju policije i poziva nadležne institucije da počinitelje procesuiraju na odgovarajući način. Istodobno, pozdravljamo akciju udruge Ponos domovine te sve srednjoškolce koji su u sklopu projekta "Navijajmo zajedno" bili na derbiju pozivamo na kvalifikacijski susret Hrvatska - Kosovo koji se igra u rujnu kako bismo i tamo - navijali zajedno.''
 

Pročitajte više