Nastavak tradicije: Hrvatska nikad poražena u drugoj utakmici na velikim natjecanjima

EVO I jedne tradicije koja ne ide Njemačkoj u prilog: Hrvatska nikad nije izgubila u drugoj utakmici ni na jednoj završnici Eura ili Mundiala.

Zadržati tu tradiciju san je Slavena Bilića i njegovih momaka, a sretna je priča počela na Euru 1996. protiv Danske. Tada su Ćiro Blažević i njegovi Vatreni slomili europske prvake sa 3:0 uz dva pogotka Šukera (jedanaesterac i čuveni lob preko Schmeichela) i jedan Bobana.

Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, u drugoj smo se utakmici suočili s Japanom i pobijedili ga s 1:0 golom Šukera na dodavanje Asanovića. I treći je puta susret broj dva bio sretan: na japansko-korejskom Mundialu sjajnim je preokretom Jozićeva momčad nadjačala Italiju sa 2:1, a strijelci su bili Olić i Rapaić.

Na iduća dva turnira, naši su zabilježili neriješena u drugim utakmicama, sa čime bi nacija bila zadovoljna i večeras: U Portugalu je Barićev sastav odigrao vrlo dobar susret s Francuzima, zabilježivši 2:2, s kojim su sretniji bili galski pijetlovi. Kod 2:1, Trezeguet je postigao neregularan izjednačujući gol, očigledno igrajući rukom, a tri minute prije kraja Mornar je preko grede poslao loptu iz izvanredno izgledne pozicije.

Napokon, Hrvatska je bila jako blizu pobjedi i u drugoj utakmici na prošlom Mundialu u Njemačkoj. Susret je s Japanom završio bez pogodaka, ali je Darijo Srna na samom početku promašio jedanaesterac.

Dakle, od pet drugih susreta Hrvatska je dobila tri, a dvaput je bila na korak do punog uspjeha. Učinak je odličan - 11 od 15 bodova uz razliku pogodaka 8:3.

Totalsport
Foto: Index

Pročitajte više