Navijači Chelsea bijesni zbog poraza demolirali zapadni London - policajce od linča spasio dolazak specijalaca

MANCHESTEROVI navijači obojali su sinoć Moskvu u crveno. Uz hektolitre alkohola i pjesmu, slavili su treće osvajanje Lige prvaka.

Nažalost, to je bila različita priča od one u Londonu gdje su se navijači Chelsea sukobili sa policijom nekoliko minuta po završetku utakmice izašavši na ulice sa namjerom da frustracije riješe neredima.

"Oko 50 navijača napalo je policajce u policijskom automobilu. Počeli su trgati plava svijetla i pokušali su izvući policajce iz auta. Nakon toga došlo je do sukoba jer je policajcima u pomoć pristigla interventna policija", rekao je konobar obližnjeg kafića u kojemu su Chelseajevi navijači gledali utakmicu.

Razočarani navijači u potpunosti su blokirali Fulham Broadway stanicu te počeli napadati autobuse i slučajne prolaznike, kao i razbijati inventare obližnih prodavaonica. Unutar minute od okupljanja mrzovoljnih navijača stigla je policija koja je pokušavala smiriti izgrednike koji su ih počeli gađati staklenim bocama.

Nakon desetak minuta došla je interventna policija i ubrzo dobila zapovijed da se smire neredi i obuzdaju navijači koji su imali očitu namjeru demolirnja jedne od elitnih londonskih četvrti. Došlo je do sukoba 50 policajaca i 400 gnjevnih navijača, te su ulice zapadnog Londona postale prava ratna zona sa desecima ljudi koji su ostali ležati na podu potpuno krvavi nakon žestokog sukoba sa policijskim pendrecima.

Nakon 15-minutne tuče 200-ak najupornijih navijača nastavilo je svoj pohod bacanjem boca i kamenja na policiju koja je u tom trenutku jednostavno morala pozvati pojačanje nakon čega je došlo do smirivanja situacije i tek ponekog sporadičnog sukoba.

"Ovo je sramota", rekao je jedan od navijača, i dodao:

"Kako oni sebe mogu nazivati navijačima. Ja sam također razočaran što smo izgubili, ali to nije pravi način da se ovako ponašaju. Očito su previše popili, trebali bi otići doma i odspavati."

Navijač Chelsea, Tom Clements iz zapadnog Londona također je osudio nerede:

"Mogu shvatiti da su svi ljuti zbog gubitka utakmica, ali ovim ne postižu baš ništa. One koji misle da je ovo opravdani način ponašanja treba odmah zatvoriti".

Rezime sinoćnjeg sukoba objavio je glasnogovornik Scotland Yarda te je naveo  dvanaestoricu izgrednika koji su prvi krenuli u pohod i koji će biti kažnjeni zatvorskim kaznama, naglasivši kako je oko 100 policajaca pokušavalo smiriti nerede uz desetke ozlijeđenih, što teže, što lakše. Materijalna šteta procjenjuje se na desetke tisuća funti.

R.J.

Pročitajte više