"Nije isto ubiti policajca i ubiti navijača"

ČELNICI talijanskog nogometnog saveza (FIGC) održat će sastanak na kojem će raspravljati o mjerama suzbijanja navijačkog nasilja, izazvanog nedjeljnim incidentom u kojem je policijski službenik slučajno ustrijelio 26-godišnjeg  navijača Lazia Gabrielea Sandrija, javlja Reuters.

"Ovo je još jedan veoma tužan i bolan dan za talijanski nogomet. Za početak, želim izraziti svoju sućut obitelji Gabrielea Sandrija", rekao je predsjednik FIGC-a Giancarlo Abete. U pisanoj izjavi, Abete je najavio i kako će na današnjem sastanku raspraviti što će biti s utakmicama između Intera i Lazia te Rome i Cagliarija, koje zbog jučerašnje tragedije nisu održane.

Iako je prema nekim prošlomjesečnim izvještajima nasilje na stadionima smanjeno za čak 80 posto, u odnosu na prošlu sezonu, Abet je rekao kako FIGC ne može puno učiniti kako bi utjecao na navijačke nerede. Uostalom, nedjeljna tragedija, kada je u policijskom pokušaju zaustavljanja sukoba između navijača Lazia i Juventusa ustrijeljen Sandri, dogodila se uz autocestu u Arezzu, daleko od stadiona.

Abete je istaknuo kako je ova pucnjava posve različita od nogometne tragedije koja je potresla Italiju u veljači ove godine, kada su na utakmici između Catanije i Palerma, navijači ubili policajca. "Gubitak života uvijek je neprihvatljiv, ali objektivno je dinamika ove dramatične epizode potpuno drugačija od ubojstva inspektora Racitija, u veljači, u Cataniji", smatra Abete.

"Nemoguće je da sam ga pogodio"

Policijski službenik koji se nalazi pod istragom zbog ubojstva 26-godišnjeg Sandrija, za talijanski list Il Giornale je izjavio kako mu se "čini nemogućim" da ga je pogodio, dok je pokušao zaustaviti sukob.

"Siguran sam da sam ispucao hitac u zrak, kao znak upozorenja. Znam što sam učinio. Želio sam prekinuti sukob. Nemoguće je da sam ga pogodio. Nemoguće je, nemoguće", rekao je.

Podsjetimo, u nedjelju su se oko podneva, na odmorištu uz autocestu, navijači Lazia, koji su bili na putu prema Milanu, na susret s Interom, sukobili s navijačima Juventusa, koji su išli na gostovanje u Parmu. Prilikom policijske intervencije, jedan je policajac, u želji da navijače zastraši pucnjevima u zrak, ubio navijača Lazija, 26-godišnjeg Rimljanina Gabrielea Sandrija, koji je radio kao DJ i imao trgovinu odjećom u Rimu.

Prema riječima odvjetnika Luigija Contija, koji se predstavlja kao obiteljski prijatelj Sandrijevih, 26-godišnji Gabriele pogođen je metkom u zatiljak dok je bio za volanom svog automobila. Metak je probio lijevo stražnje staklo njegovog Renaulta Meganea i pogodio ga u stražnji dio vrata, usmrtivši ga na mjestu. Navijači Lazija tvrde da je Sandri ustrijeljen dok je automobilom napuštao odmorište.

Iz osvete navijači objavili rat policiji

Kako bi osvetili Sandrijevu smrt, brojni su pripadnici raznih navijačkih skupina sudjelovali u neredima.

U Bergamu su oko 14 sati, ispred stadiona, prije susreta Atlante i Milana, navijači Atlante napali policiju. Utakmica je prekinuta zbog nereda, jer su navijači pokušali slomiti zaštitnu ogradu i probiti se na travnjak. Policija je na to odgovorila ispaljivanjem suzavca, no uskoro su se morali povući pred kišom kamenja kojom su ih zasuli pobješnjeli navijači.

Utakmica Rome i Caligarija odgođena je prije početka susreta, "u znak solidarnosti prema navijačima Lazija i gradu Rimu koji je pogođen strašnom smrću Gabrielea Sandrija". Odluka je donesena nakon što je u Bergamu zbog nereda prekinuta utakmica između Atalante i Milana, u strahu da bi se slična situacija mogla ponoviti i u Rimu.

U nedjelju navečer se više od 400 nogometnih huligana okupilo u Rimu ispred zgrada policijske postaje i Talijanskog olimpijskog odbora (CONI), te ih zasula salvom boca i kamenja. Zamaskirani izgrednici su kamenjem porazbijali prozore na zgradama, te zapalili policijski autobus i nekoliko automobila.

Prije početka ove sezone u Serie A, policija i FIGC su implementirali čitav niz represivnih mjera, kako bi "pripitomili" navijače, pa im je primjerice zabranjeno čak i isticanje transparenata na ogradama njihovih tribina. To je, uz pojačanu policijsku represiju, dovelo do gašenja i prestanka rada nekih od najstarijih navijačkih skupina, koje broje na tisuće članova. Revolt koji je pokrenulo ubojstvo navijača Lazija će tako učiniti upravo suprotno od onog što su vlasti htjele - ujediniti nepomirljive navijačke skupine, u jedinstveni front protiv policije i nogometnog saveza. Smirivanju situacije svakako neće doprinijeti Abeteova izjava.

I.M. / Z.A.
Foto: AFP

Pročitajte više