NIJE KRAJ! HNS još može spasiti Cibaliju od stečaja

Pixsell (Dubravka Petrić)

ODLUKOM Žalbene komisije za licenciranje, mehanizma koji HNS naziva neovisnim od svojih tijela, HNK Cibalia izbačena je u Treću ligu, odnosno odbijena joj je licenca za Drugu HNL, gdje po novom plasmanu pripada. Iz Prve lige vinkovački klub koji iduće godine slavi stoljeće postojanja juri prema stečaju i nestajanju. U Treću ligu prenose sve dugove, a sponzora će na dnu teško naći. Na stadionu koji je prije dva dana ugostio finale Kupa, nema uvjeta za drugu ligu. Kada je Davor Šuker pokupio svoju svitu, Vinkovcima je ostalo stotinjak tisuća kuna od ulaznica i žalba neovisnoj Komisiji.

Odluke neovisne komisije ipak može ukinuti HNS-ov Izvršni odbor. Cibalia je dala podršku Davoru Šukeru na izborima, a sada se nada pomoći njegovog IO-a, koji se sastaje 4. lipnja. Očekuje to i predsjednik kluba na odlasku, Josip Kuterovac, koji je u priopćenju poručio da HNS još može spasiti Cibaliju. 

"U odluci su navedeni razlozi odbijanja licence koje se prije svega odnose na financije. U protekla dva tjedna HNK Cibalia je platila sva dugovanja prema državi (porezna uprava), uplatila predstečajnu ratu te riješila dug prema igračima na način da se jedan dio isplatio, a za drugi dio se napravila nagodba putem sporazuma s igračima.

Treba istaknuti da je HNK Cibalia zaključno s 24. 5. 2018. podmirila sve financijske obaveze koje su uvjet za izdavanje licence. Isto tako, bitno je naglasiti da je paralelno s procesom licenciranja HNK Cibalia imala i zahtjevnu organizaciju finala Kupa koja je zahtijevala značajne financijske troškove i maksimalni angažman svih djelatnika kluba. Stoga smo i poslali zahtjev prema HNS-u da nam se prolongira rok za dostavu potrebne dokumentacije jer smatramo da za to imamo opravdane razloge.

Odluka o (ne)izdavanju licence je konačna što se tiče Odjela za licenciranju, no istu odluku mora potvrditi i Izvršni odbor HNS-a koji može donijeti i drugačiju odluku ukoliko se uvaže svi objektivni razlozi koji su doveli do trenutne situacije.

Bez obzira na konačnu odluku Izvršnog odbora HNS-a, situacija u kojoj se Cibalia trenutno nalazi zahtjeva drastične poteze i promjene. U dogovoru s većinskim vlasnikom kluba zaključak je da nastavak ovakvog rada i funkcioniranja kluba nije moguć. Klub svoje poslovanje i rad nije prilagodio modernim i prihvatljivim modelima poslovanja. Niti jedan segment kluba ne funkcionira kako bi trebao.

Ove sezone u niži rang natjecanja ispali su pioniri, kadeti, seniori i juniori, niti jedan uzrast nema prihvatljive rezultate i struka mora prihvatiti svoj dio krivice. Od kompletne uprave, trenera i stručnog osoblja očekujem prihvaćanje odgovornosti.

Pozivam sve da zajedništvom vratimo Cibaliju tamo gdje joj je i mjesto. U Prvu ligu, ali ovaj put kao održivi klub na zdravim temeljima", kaže Kuterovac.

Dok se klub nada "rikvercu" iz HNS-a, kakav prošle godine nije dobio RNK Split (koji je, doduše, imao puno težu situaciju prema državi i igračima), igrači Cibalije protiv HNS-a prosvjeduju, kao prije šest mjeseci kada su nakon utakmice s Interom (3:2) prekrižili njihov grb. 

Navijači već godinama gledaju devastiranje Cibalije, ali od nje ne odustaju. Priča je slična kao i u većini hrvatskih klubova koji su tijekom godina bili praonice novca. Prošle godine igrači Cibalije srčano su izborili opstanak unatoč financijskoj propasti, a ove godine to nisu uspjeli. Ultrasi su plakali s njima nakon posljednje utakmice sezone u Kranjčevićevoj.

Lopovi, gdje je lova? 

Podsjećamo na priopćenje Ultrasa o stanju u klubu: 

"Nitko, ali baš nitko ne može reći da nismo bili strpljivi, da smo uvijek uz klub, da smo jedini tu iz čiste ljubavi, no ovaj višegodišnji nerad, amaterizam i lopovluk više nećemo i ne možemo mirno gledati.

Cibalia je blijeda slika onoga što je nekad bila. Sustavno se uništava. Svi, ali baš svi u klubu žive od nje, a na za nju. Sramote ju, srozavaju joj ugled, konkurenti nam se smiju jer dobivano zabrane po hotelima, nisu u stanju osigurati prijevoz, žicaju, prose i ono najgore, svakodnevno je potkradaju i pritom nas sve bezočno u oči lažu. Struka nije posložena i nitko za ništa ne odgovara. Nemamo viziju, strategiju i nemamo cilj. Kroz klub je po vlastitom financijskom izvješću u zadnjih godinu dana prošlo velikih 11 milijuna kuna, a dug odnosno minus ne da se nije smanjio, nego se povećao. Ovo su činjenice, sve drugo su laži. Lopovi, pa gdje je lova?

Upravu kluba službeno nemamo više od godinu dana, a nadzorni odbor se sastoji od uposlenika kluba. I da pojasnimo, nadzorni odbor nije uprava, koje kao što smo i rekli nema, ona ne postoji i nadzorni odbor nije tu da imenuje predsjednika, trenere i sl. što nam se stalno podvaljuje. To treba činiti izvršni odbor (uprava) kojeg nema. Nadzorni odbor je tu tek da kontrolira rad uprave i klupske financije, a te ne male financije za ne povjerovati nitko ozbiljno ne kontrolira već par godina. Samo u klubu znaju zašto je to tako. Zbog svega i grad kao većinski vlasnik u dva navrata nije prihvaćao financijsko izvješće, a iz trećeg pokušaja je takvom financijskom izvješću udovoljeno samo iz razloga kako bi dobili prvoligašku licencu.

I sva opozicija koja sa terasa zna kako treba voditi klub, neka se slobodno uključe svojim znanjem, iskustvom, ali i svojim financijskim sredstvima u spas Cibalije. Za početak neka si kupe ulaznicu za utakmicu, a slobodno mogu i reklamu platiti na stadionu u gradu koji im je sve dao. Jadno.

Grad kao većinski vlasnik je najodgovorniji za ovaj nered u klubu koji je najjači vinkovački sinonim. Od kluba koji je bio ponos i dika Slavonije danas bježe normalni investitori, kupci pa i navijači. Ušli smo u i opstali u 1. ligi čudom i zaslugom trenera i igrača, predsjednika i nas navijača i to ne zaboravljamo, no mučenje, lopovluk i preživljavanje na rubu propasti nas nikako zadovoljava." 

Pročitajte više