kriminal u sportu

Nijemci uputili moćnu poruku organizatorima SP-a smrti

Foto: EPA-EFE/TOBIAS SCHWARZ

NJEMAČKA je na početku kvalifikacija za SP pobijedila Island 3:0 u Duisburgu, a domaćini su utakmicu iskoristili za slanje poruke organizatorima Svjetskog prvenstva u Kataru.

Prije meča igrači Njemačke su na terenu pozirali u crnim majicama, a preko svake od njih bilo je napisano veliko bijelo slovo. Članovi Elfa rasporedili su se tako da su tvorili parolu "Human Rights" ili Ljudska prava.

To je poruka organizatorima Svjetskog prvenstva u Kataru.

Skandal s dodjelom organizacije SP-a 2022. Kataru, koji je tu čast prema svjedočenju mnogih na kongresu Fife 2011. doslovno kupio, postao je daleko gori posljednjih godina. Naime, tamo je na izgradnji stadiona i popratne infrastrukture poginulo najmanje 6.5 tisuća radnika, objavio je nedavno ugledni Guardian, pozivajući se na izvore iz Bangladeša, Indije, Nepala i Šri Lanke.

Iz tih zemalja je na katarska gradilišta došla jako jeftina radna snaga. Guardian piše da je od 2011. do 2020. poginulo 5927 radnika iz tih zemalja, a još 824 poginula radnika su iz Pakistana. To su podaci prikupljeni iz veleposlanstava tih zemalja u Kataru. Guardian ističe da je stvarni broj poginulih radnika daleko veći jer nema podataka iz Kenije i Filipina, još dviju zemalja iz kojih dolaze jeftini radnici od kojih mnogi skončaju u Kataru. Strani radnici tamo žive u nehumanim uvjetima, rade i po dvije smjene dnevno, a mnogi od njih počinili su samoubojstva. 

S druge strane, Katar službeno priznaje samo 37 smrtnih slučajeva na gradnji objekata za SP, a poslodavci su za gotovo 80 posto smrtnih slučajeva uzrok smrti opisali kao "prirodan".

Njihovo ponašanje ogorčilo je ljubitelje i nogometaše širom svijeta pa tako i Norvežane. Haland i ekipa prosvjedovali su prije dva dana na kvalifikacijskoj utakmici za SP kod Gibraltara. 

Pročitajte više