Nogomet je u Americi popularan kao bejzbol, a MLS sad žele spojiti s igranjem FIFA-e

Foto: Getty Images/Guliver Image

U AMERICI se kao apsolutno najpopularniji sportovi smatraju football, košarka, hokej i bejzbol, a nogomet, iako prisutan više od 20 godina, tek traži svoju stalnu publiku.

No, situacija u SAD-u je zadnjih nekoliko godina puno drukčija. Prema velikom istraživanju iz prosinca prošle godine, sedam posto Amerikanaca smatraju se nogometnim fanovima, a samo dva posto više ispitanika odlučilo se za bejzbol, dok su NFL i NBA na vrhu.

Među ispitanicima između 18 i 34 godine, dobne skupine na koju se usmjerava većina svih mogućih reklamnih kampanja, njih 11 posto odabralo je MLS čime se nogomet izjednačio s NBA-om, a za čak tri posto je pretekao bejzbol, koji se smatra američkim nacionalnim sportom. Hokej nije ni blizu nogometu.

MLS je proveo vlastito veliko istraživanje i došao do rezultata da su se dvije trećine nogometnih fanova u SAD-u na MLS navukli igrajući nogometne simulacije, najviše FIFA serijal. Osim toga, među ljudima koji prate MLS je dvostruko više gamera nego u bilo kojoj drugoj ligi i MLS je odlučio usmjeriti svoj martketing upravo na taj dio populacije.

Američka nogometna liga tako je od ove godine odlučila pokrenuti eMLS, odnosno vlastitu esport ligu. Ona bi funkcionirala isto kao i MLS. Momčadi su podijeljene u iste konferencije kao i "prave", a svaki klub imat će svojeg predstavnika koji će u njihovo ime igrati FIFA Ultimate Team (FUT).

Sudjelovanje u projektu potvrdilo je već 19 od 23 momčadi, a očekuje se da će to uskoro učiniti i Real Salt Lake, DC United, Atlanta United FC i i novi LAFC. Svaki klub će odabrati svojeg predstavnika po vlastitom izboru. Neki će održati veliki turnir na kojem će pobjednik predstavljati taj klub, a neki su već kontaktirali poplarne igrače FIFA-e No, MLS želi da predstavnik svakog kluba po mogućnosti bude dio uže ili barem šire zajednice otkud taj klub dolazi. Drugo pravilo, kojim se želi također podići popularnost kluba i igrača jest da će igrači u svakom trenutku u svojoj FUT momčadi morati na terenu imati tri igrača iz MLS-a, od čega dvojica moraju biti iz kluba koji predstavljaju.

Pročitajte više