Video tehnologija pomagala sucima na nogometnoj utakmici: Pogledajte povijesni trenutak

Screenshot (Youtube)

"SVJEDOČILI smo povijesti", oduševljeno je komentirao predsjednik FIFA-e Gianni Infantino prvu upotrebu video tehnologije na velikoj nogometnoj sceni.

Naime, u prijateljskoj utakmici između Italije i Francuske (1:3) korištena je tehnologija Video Assistant Referees (VAR) kako bi pomogla sucu pri donošenju odluka i ispravljanja propusta, kao što je slučaj u odlučujućim trenucima NBA utakmica.

Kako funkcionira VAR? Dva suca imaju mogućnost pregledavanja spornih situacija i na direktnoj su vezi s glavnim sucem kojeg onda savjetuju kako da postupi.

Snimke će se pregledavati u slučajevima spornih golova, jedanaesteraca i isključenja te u slučajevima zamjene identiteta – odnosno, kada netko bude nepravedno kažnjen ili se pokuša sakriti od suca kako bi izbjegao kaznu.

Povijesnu utakmicu sudio je Nizozemac Bjorn Kuipers, koji je zadovoljan novom tehnologijom.

"U prvom slučaju VAR mi je pomogao kada su igrači Italije tražili da dodijelim crveni karton igraču Francuske. Zaustavio sam igru i pričekao upute od VAR-a. Nakon desetak sekundi dobio sam informaciju da za to nema potrebe i igrači su odmah prihvatili odluku."

"U drugoj situaciji mi je rečeno da nema potrebe za najstrožom kaznom nakon sporne situacije i igrači su još jednom odluku prihvatili istoga trenutka."


Video "igranja rukom" možete pogledati na 2:50

Izvjesno je kako će se VAR uvoditi u sva natjecanja, a očekuje se i na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.

"Živimo u 2016. godini... S VAR sustavom želimo pomoći sucima i zaštiti igru. Nakon ovog ugodnog iskustva, trebamo još dodatnih testiranja da vidimo kamo će nas to odvesti. Situacije kad milijuni navijača vide očitu pogrešku, ali suci ne mogu reagirati, želimo u budućnosti svesti na minimum. No moramo raditi na tome da VAR radi samo na očitim pogreškama, kako ne bi imao negativan utjecaj na igru."

Zvonimir Boban, legendarni kapetan Hrvatske i zamjenik glavnog tajnika FIFA-e, zadužen je za razvoj nogometa...

"Ponekad izgleda kao da je nogomet zapeo u srednjem vijeku. Inovacije se uvode samo nakon dugotrajnih procesa i rasprava. Strah nas je uvesti nešto novo u nogomet, no s vremenom vidimo pozitivne rezultate u igri i počnemo ih cijeniti", komentirao je Boban povijesni trenutak.

 

Pročitajte više