OBILJEŽENJA 50. GODIŠNJICA POSTOJANJA RAGBI-KLUBA MLADOST

U Novinarskom domu u Zagrebu održana je svečana akademija povodom proslave 50godišnjice Ragbi kluba Mladost na kojoj su dodijeljena priznanja osnivačima kluba i zaslužnim članovima.

Otvarajući svečanu akademiju predsjednik ragbi-kluba Mladost Stjepan Radić naglasio je kako je to prva ragbi-proslava uopće u Hrvatskoj, podsjetivši na slavnu prošlost kluba, ali i tešku sadašnjost, s obzirom da ragbi dijeli s ostalim sportovima u Hrvatskoj brojne teškoće, no da ragbi ipak ima perspektivu.

Radić je na akademiji pozdravio brojne bivše igrače i trenere iz svih generacija, kao i goste iz splitske Nade, Ploča i Zadra.

Potaknuti gostovanjem dviju francuskih momčadi koje su propagandne utakmice igrale u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, a preskočile Zagreb i Ljubljanu, a vođeni željom da se okušaju u novom športu - ragbiju, skupina veslača i atletičara Mladosti odlučila je osnovati prvi ragbi klub. To su i ostvarili 20.siječnja 1954. godine kada je u sklopu ASD Mladost niknuo ragbi klub, preteča ragbi športa u Hrvatskoj, a prvi trener bio je povratnik iz Kanade prof.Nikola Kopajtić legendarni Nik. Prvu javnu međunarodnu ragbi-utakmicu Mladost je odigrala 28. ožujka 1954. na stadionu Dinama protiv selekcije britanskih vojnika stacioniranih u Austriji.

Do 1971. godine klub je osvojio jedno prvenstvo bivše države, te četiri puta pobjednik Kupa, da bi nakon aktivnog sudjelovanja članova kluba u "Hrvatskom proljeću" za ragbijaše Mladosti nastali teški dani.

Danas u klubu trenira oko sedamdeset igrača svh uzrasta i radi oko 10 športskih radnika, a 2000. se osniva i ženska sekcija, kao prva ženska ragbi ekipa u Hrvatskoj.

(Hina) xrš yrš

Pročitajte više