ODBOJKA NA PIJESKU: SVJETSKA SERIJA U LIPNJU U ZAGREBU

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u zagrebačkom hotelu Regent Esplanade, službeno je predstavljen je Swatch FIVB World Tour 2005. VIP Open Zagreb, turnir Svjetske serije odbojke na pijesku.

Prošlotjednom odlukom Međunarodne odbojkaške federacije (FIVB), Zagrebu je dodijeljeno domaćinstvo jednog od 16 najjačih svjetskih turnira za odbojkaše. Tako se Zagreb svrstao uz bok gradovima poputa Pariza, Rio de Janeira, Cape Towna, Šangaja, Berlina, Rima ili Montreala, u kojima se igra Svjetska serija. Riječ je o velikom priznanju, koje je stiglo kao kruna višegodišnjih napora svih ljudi vezanih uz odbojku na pijesku u Hrvatskoj.

Nakon četiri godine održavanja VIP Toura, te tri challengera Europske serije (VIP European Open Zagreb), prošlogodišnji challenger Svjetske serije (VIP FIVB Challenger Rab) bio je posljednji ispit za dobivanje Svjetske serije.

Od 8. do 12. lipnja zagrebački Jarun bit će poprište turnira na kojem će se 80 najbolje plasiranih muških ekipa na svijetu natjecati za nagradni fond od čak 200.000 USD.

"Veliko mi je zadovoljstvo istaknuti da će VIP Open Zagreb biti najviše rangiran turnir odbojke na pijesku ikad održan u Hrvatskoj, na kojem će svi zaljubljenici u ovaj atraktivan sport, u iduće četiri godine, moći uživo vidjeti sve najbolje što svjetska muška odbojka na pijesku može ponuditi",istaknuo je Damir Radeljić, predsjednik Hrvatskog odbora odbojke na pijesku.

Osim izuzetno velikog nagradnog fonda, turnir u skladu sa standardima koje nalaže FIVB mora imati barem šest terena, a oko središnjeg terena?treba biti minimalno 3.000 sjedećih mjesta.

Na posljednjim Olimpijskim igrama u Sidneyu 2000 i Ateni 2004 turnir odbojke na pijesku je, prema službenim podacima organizatora, bio je među najposjećenijim sportskim događajima.

Kolika je važnost ovog turnira za promociju grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske govori i nedavna izjava predsjednika FIVB-a Rubena Acoste, koji je potvrdio da je "odbojka na pijesku je definitivno jedan od najbrže rastućih sportova na svijetu".

(Hina) xpp yrš

Pročitajte više