Odzvonilo Semenyji? IAAF zabranjuje nastup ženama s previše muških hormona

MEĐUNARODNA atletska federacija (IAAF) usvojila je novi pravilnik prema kojem će se zabraniti nastup atletičarkama s prekomjerno povišenom razinom muških spolnih hormona.

IAAF je tako postao prva organizacija koja je usvojila preporuku Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) o tretmanu sportašica s hiperandrogenizmom, stanjem povišene razine muških spolnih hormona. To, dakako, i nije iznenađenja kad se uzme u obzir da je upravo atletiku potresao slučaj Caster Semenyje, svjetske prvakinje na 800 metara, koja je gotovo godinu dana punila stupce svjetskih medija nakon što je podvrgnuta testiranju spola.

Novim bi se pravilima trebala izbjeći takva sapunica budući da bi atletičarke bile testirane u punoj anonimnosti u jednome od šest ovlaštenih IAAF-ovih medicinskih centara.

"Pravila se temelje na pretpostavci da je glavni razlog razlici između muških i ženskih dosega u većoj razini androgenih hormona kod muškaraca. Žene s hiperandrogenizmom će se smjeti natjecati ako je razina njihovih androgena ispod muške razine ili na istoj razini, ali u tom slučaju tijelo mora imati razvijenu otpornost na androgen", stoji u objašnjenju IAAF-a.

Pročitajte više