Oni će također jednim potezom rješavati utakmice

JUČER je Uefina komisija za suđenje odredila dvanaest sudaca koji će voditi prva dva kola kroz skupine. Izbor za suđenje najboljim europskim momčadima velika je čast u njihovim karijerama te najveće priznanje koje se može pokazati prema jednom sucu.

Za posljednju utakmicu skupine arbitri će biti određeni kasnije.

>Određeni djelitelji pravde za prve dvije utakmice hrvatske reprezentacije

Roberto Rosetti (Italija) stvorio je svoje sudačko ime na Svjetskom prvenstvu 2006. godine gdje je došao kao zamjena za ozlijeđenog kolegu i gdje je odsudio četiri dobra susreta. Izabran je među osam sudaca koji su trebali suditi u knock-out fazi ali nije odsudio niti jedan jer je organizator bio prisiljen da te dvoboje sude ne-europski suci. Od zapaženijih utakmica na kojima je arbitrirao valja istaknuti ovogodišnje polufinale Lige prvaka između Chelsea i Liverpoola u Londonu. Pomoćnici su mu Alessandro Griselli i Paolo Calcagno, sudi Švicarska - Češka, 7.lipnja.

Herbert Fandel (Njemačka) vjerojatno je najpoznatije sudačko ime na turniru. Sudio je prošlogodišnje finale Lige prvaka, finale Kupa Uefa 2006. godine kao i nekoliko utakmica Svjetskog prvenstva iste godine. Na Euru će suditi Portugal - Turska, 7.lipnja.

Pieter Vink (Nizozemska) postao je Fifin sudac 2004. godine debitiravši iste godine u Kupu Uefa. Bio je glavni djelitelj pravde u finalu Eura Under-19 2005. godine, a u Ligi prvaka je debitirao početkom 2007. godine sudeći kvalifikacijske utakmice. U prošloj sezoni vodio je nekoliko kvalifikacijskih partija za Euro i nekoliko značajnih susreta Lige prvaka, uključujući utakmicu Arsenal - Liverpool na Emirates stadionu. Pomoćnici su mu Adriaan Inia i Hans ten Hoove i sudi na našoj utakmici Austrija - Hrvatska, 8. lipnja.

Tom Henning Ovrebo (Norveška) sudio je preko 210 utakmica Norveške premier lige, a Fifinu oznaku dobio je 1994. godine sudeći, nakon toga, mnogo europskih klupskih susreta, među kojima i ovogodišnje četvrtfinale između Manchestera i Rome. Proglašavan je norveškim sucem godine čak šest godina zaredom. Pomoćnici su mu Geir Age Holen i Jan Petter Randen. Njemačka - Poljska, 8. lipnja.

Manuel Mejuto Gonzalez (Španjolska) u karijeri je sudio 37 utakmica Lige prvaka, uključujući nezaboravno finale između Liverpoola i Milana 2005. godine, dva susreta Kupa Uefa i dva susreta na Euru 2004. u Portugalu. Pomoćnici su mu Juan Carlos Yuste Jiménez i Jesús Calvo Guadamuro.  Rumunjska - Francuska, 9. lipnja.

Peter Froejdfeldt (Švedska) vrlo iskusan sudac, a potpunu afirmaciju zadobio je vodeći šest utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. godine. U prošloj sezoni Froejdfeld je bio zadužen za uzvratnu utakmicu četvrtfinala Lige prvaka između Liverpoola i Arsenala, a ovogodišnju sezonu je zatvorio suđenjem finala Kupa Uefa između Zenita i Rangersa. Na Euru će suditi susret Nizozemska - Italija, 9. lipnja.

Konrad Plautz (Austrija) službeni je sudac Uefe već dvanaest godina dok u austrijskoj Bundesligi sudi od 1992. godine. Nedugo je kritiziran od strane Liverpoolovog menadžera Rafaela Beniteza nakon utakmice  polufinala Lige prvaka između Liverpoola i Chelsea, a epitet koji ga krasi je strogost. Asistenti su mu Egon Bereuter i Markus Mayr i imati će tešku zadaću arbitriranja susreta Španjolska - Rusija, 10. lipnja.

Massimo Busacca (Švicarska) tijekom Svjetskog prvenstva 2006. često je kritiziran zbog nekoliko loših sudačkih poteza koje je učinio na tom turniru. Iste je godine vodio susret između Basela i FC Zuricha gdje je kasni pogodak na utakmici prouzročio najgoru tučnjavu u povijesti švicarskog nogometa. Busacca je sudio finale Kupa Uefa 2007. dok na Euru vodi susret Grčka - Švedska, 10. lipnja.

Kyros Vassaras (Grčka) poznati je sudac sa Uefina popisa, a nedugo je sudio dva uzastopna polufinala Lige prvaka. Sudac je Fife od 1998. godine, a sudački debi mu je bila utakmica između Austrije i San Marina godinu dana kasnije. Grk nije sudio na Svjetskom prvenstvu jer se jedan od njegovih pomoćnika nije uspio spremiti do roka za prijavu nakon ozljede. Pomoćnici su mu Dimitris Bozatzidis i Dimitris Saraidaris i oni će biti zaduženi sa sraz Češke i Portugala, 11. lipanj.

Luboš Michel (Slovačka) definitivno je među najboljima na turniru. Sudačku karijeru pod okriljem Fife započeo je na Svjetskom prvenstvu 2002. godine sudeći dvoboj Paragvaja i Južne Afrike. Već sljedeće sezone sudio je finale Kupa Uefa između Porta i Celtica, tri susreta na Euru u Portugalu 2004. godine i dvije partije na Svjetskom prvenstvu 2006. u Njemačkoj. Proglašen je za najboljeg suca u 2006. godini i vrlo je vjerojatno glavni pretendent za suđenje finala ovogodišnjeg Eura. Pomoćnici su mu Roman Slyško i Martin Balko. Sudi Švicarska - Turska, 11. lipanj.

Frank De Bleeckere (Belgija) ima visoku sudačku reputaciju. U 2005. godini sudio je četvrtfinalnu utakmicu između Liverpoola i Juventusa. Na Svjetskom prvenstvu 2006. godine sudio je četiri susreta pokazavši 19 žutih kartona, a u ovogodišnjoj Ligi Prvaka pokazao je svoju strogost poslavši već nakon 20 minuta susreta između Liverpoola i Intera Marca Materazzi izvan igre. U četvrtfinalu odlično je sudio dvoboj Rome i Manchestera u Rimu (0:2). Pomoćnici su mu Peter Hermans i Alex Verstraeten te se nadamo da nas neće zakinuti u susretu Hrvatska - Njemačka, 12. lipanj.

Howard Webb (Engleska) najmlađi je sudac na Euru ali nikako ne i najneiskusniji. U Premiershipu je počeo suditi 2003. godine nakon dugogodišnjeg suđenja u nižim ligama, da bi već dvije godine kasnije postao Fifin sudac i sudio najvažnije susrete Premiershipa i ostalih Euro utakmica. Linijski suci su Darren Cann i Michael Mullarkey i podizati će zastavice nakon zaleđa na utakmici Austrija - Poljska, 12. lipanj.

R.J.
Foto: Uefa.com

Pročitajte više