Esport

Oni su osvojili 102 milijuna kuna i ispisali povijest esporta

Foto: Valve

OG je osvojio deveto izdanje Dota 2 The Internationala i najveći nagradni fond u povijesti esporta, 15.603,132 dolara, odnosno 102,6 milijuna kuna. Prva su ekipa koja je uspjela dvaput osvojiti najveći Dota 2 turnir na svijetu i jedan od najvećih, a to su učinili dvije godine zaredom. Oba puta na apsolutno nevjerojatan način.

>Igranjem do slave i bogatstva: Najbolji će osvojiti 101 milijun kuna

>Tko je Hrvat na najbogatijem esport turniru na svijetu?

Završio je još jedan The International, kao i mnogi prije njega, povijesni. Prvi put jedna je ekipa uspjela obraniti naslov i dvaput osvojiti najprestižniji Dota 2 turnir na svijetu. Učinili su to dominirajući posljednjih 10 dana u Šangaju nad 17 najboljih timova iz cijeloga svijeta. 

OG je imao ispodprosječnu sezonu, tek poneko drugo i treće mjesto na velikim turnirima, ali nijedno na onima iz Dota Pro Circuit serije. Ipak, prikupili su dovoljno bodova i ostvarili direktan plasman na deveti The International. Osim loše sezone, nije im išla na ruku ni tradicija da nijedna ekipa nije dvaput osvojila taj turnir, a kamoli uspjela obraniti naslov. U novije vrijeme, uglavnom nisu stizale ni do finala.

Međutim, u Kini se 15. kolovoza pojavio OG kakvog je malo tko očekivao. Bili su dominantni u grupnoj fazi u kojoj su prikupili najviše bodova. Nisu izgubili nijedan meč na turniru, već samo mape. S potpuno drugačijim razumijevanjem igre gazili su protivnike sve do kraja. U finalu je tako s 3-1 stradao Team Liquid, ekipa koja je na The Internationalu slavila 2017. I tu jednu mapu u seriji više je izgubio OG jednom lošom odlukom, nego što ga je pobijedio Team Liquid. Jednostavno su na jednoj razini više od ostalih ekipa i zasluženo nose titulu najbolje Dota 2 ekipe svih vremena. 

Svaki The International obilježi neka priča, neki heroj, nekakvo iznenađenje. Ovaj deveti pamtit ćemo samo po ekipi OG-a. Oni su igrali na način na koji nijedna ekipa dosad nije, a najveće iznenađenje bi moglo biti upravo dominantan način na koji su osvojili turnir, igrajući heroje i kompozicije koje nitko nije očekivao, pa ni njihovi protivnici. Prvo ime bi mogao biti bilo tko iz redova OG-a, iako bi mnogi rekli da je to mid igrač Topias "Topson" Taavitsainen koji prije nešto više od godinu dana uopće nije profesionalno igrao Dotu 2.

Kapetan ekipe i jedan od osnivača Johan "N0tail" Sundstein lik je kojeg jednostavno ne možete ne voljeti i zasigurno je jedan od najvećih koji su ikad zaigrali Dotu 2. Prije prošlogodišnjeg The Internationala, N0tailov dugogodišnji suigrač i prijatelj Tal "Fly" Azik i Gustav "s4" Magnusson napustili su ekipu i otišli u Evil Geniuses. N0tail se odlučio dovesti igrača bez ikakvog natjecateljskog iskustva poznatog među vrhunskim igračima tek kao zvijezdu na javnim serverima, s drugačijim stilom igre, ali i nevjerojatnom vještinom i talentom. 

N0tail je promijenio poziciju, a preostalo mjesto popunio je Sébastien "Ceb" Debs, dotadašnji trener ekipe i njegov veliki prijatelj. Upravo je njemu N0tail posvetio čitavi ovaj turnir te trofej. U takvom je sastavu OG prošle godine osvojio The International i više od 11 milijuna dolara, samo da bi godinu dana kasnije u Kini ušao u povijest obranivši titulu. Pepeljugu bismo odsad mogli zvati OG. 

Gotovo 27 milijuna dolara, toliko su osvojili igrači OG-a u godinu dana, na dva izdanja najvećeg Dota 2 turnira na svijetu. Odredili su čitavu jednu eru esporta vodeći se iskustvom, znanjem, ali povjerenjem i prijateljstvom. Prije finala njihov kapetan je rekao kako se ne bi mogao zamisliti da igra s nekim drugim. Posljednjih 10 dana u to se mogao uvjeriti i čitav svijet.

Veliki Kuro "KuroKy" Salehi Takhasomi, kapetan Team Liquida, osvajača i finalista The Internationala, prije finala je izjavio: "Želimo postati prva ekipa koja će dvaput osvojiti The International, ali ako ne mogu ja, onda bih volio da ga osvoji N0tail. Stalno ga podcjenjuju, a sigurno se radi jednom od tri najveća kapetana i igrača koji su igrali ovu igru. Zato je za mene ovo finale čisto." Kada vas protivnici toliko poštuju, nije potrebno više ništa reći.

Team Liquid na drugom mjesto osvojio je 4,5 milijuna dolara. Na trećem je završio kineski PSG.LGD kojem je pripalo nešto više od 3 milijuna, a na četvrtom Team Secret s više od 2 milijuna dolara. Dio prijenosa finala kao stručni komentator odradio je Dominik "Lacoste" Stipić, koji je svojim analizama i komentarima dao doprinos jednom od najvećih esport spektakla na svijetu. Završetak The Internationala znači i kraj Dota 2 sezone. Što će donijeti nova, saznat ćemo uskoro, ali sigurno je da će se jubilarni 10. The International održati 2020. u Stockholmu.

 

Pročitajte više