Oprostio se čovjek koji je ukleo Hrvatsku

Foto: Gulliver / Getty Images

LOGIČNO je bilo da će to napraviti po ulasku s klupe i da će ključni gol zabiti dramatično. 

Uostalom, Semih Senturk mjesto u reprezentaciji na svom prvom velikom natjecanju izborio je zajedno s nadimkom "Turski Solskjaer".

Upravo te sezone, 2007/08., trećinu od ukupno 19 postignutih golova za Fenerbahče, među kojima i onaj Sevilli za četvrtfinale LP-a, zabio je kao joker.

Jednako je nastavio i na Euru 2008. U skupini je ušao s klupe i zabio za preokret, pobjedu i spas protiv domaćina Švicarske. Tako je Tursku umjesto kući, odveo u osminu finala protiv Hrvatske.

Izbornik Terim i na toj utakmici ostavio ga je na klupi, s koje ga je pozvao u drugom dijelu. Ali i Bilić je tamo imao čovjeka za posebne namjene. Klasnić je u 119. minuti utakmice bez golova zabio prvi i činilo se jedini na meču, za odlazak Hrvatske u polufinale.

Ipak, u 120+2. minuti četvrtfinala EP-a turski golman Rustu nakon ofsajda suparnika loptu ispucava daleko u prostor kolege Pletikose, gdje je prima zlatna zamjena i ljevicom zakucava u mrežu. Turci su se po travi Pratera pobacali u oduševljenju, Hrvati u očaju. 

Iako je taj gol bio za 1:1, znalo se da je zapravo pobjednički za Turke, jer govor tijela svih hrvatskih nogometaša i izbornika odavao je da na penale idu na strijeljanje, a ne streljanu.

U raspucavanju su promašili Modrić, Rakitić i Petrić, a pogodio je samo Srna. S druge strane Turci, osokoljeni čudesnim golom njihovog heroja s klupe, pogodili su sva tri jedanaesterca, a Senturk je zabio drugi.

To mu je konačno donijelo status prvotimca za polufinale protiv Njemačke u kojem opet zabija važan i dramatičan gol, četiri minute prije kraja za 2:2. Ali, ni kralj samih završnica i sudačkih nadoknada nije mogao protiv Nijemaca, za koje pobjednički gol u 90. minuti postiže Lahm.

Ime Semiha Senturka, da parafraziramo frazetinu, nakon Eura 2008 ostalo je crnim slovima upisano u povijesti hrvatskog nogometa.

Jer izjednačujućim golom u četvrtfinalu EP-a, koji je protiv talentirane i poletne, ali neiskusne i naivne Hrvatske bio zapravo pobjednički, u začetku je ubio u pojam generaciju koja će tek deset godina nakon toga, na svom samom kraju konačno napraviti ono što je morala daleko ranije.

Ali, tako što je "ukleo" Hrvatsku, Semih Senturk jednako je napravio i samom sebi. Jer više nikada ni u klubu ni u reprezentaciji nije ponovio vrhunce iz 2008. i svoje 25. godine života. 

U iduće tri godine karijere u reprezentaciji je odigrao 20 utakmica na kojima je postigao samo tri gola, jednako koliko je zabio u ona dva čarobna tjedna na Euru, na kojem je s klupe izbacio domaćina i favorita iz sjene. 

Ni u Feneru više nije dosegnuo sezonu karijere, nakon čega je (ispod)prosječno igrao za Antalyaspor i Istanbul Basaksehir.

Posljednju sezonu odigrao je za drugoligaša Eskisehirspor, a čovjek koji je ukleo Hrvatsku, objavio je da se u 35. godini oprostio od nogometa. 

Pročitajte više