OTTO BARIĆ POHARAO JE TWITTER U TURSKOJ I to zbog performansa od prije 20 godina

Screenshot: Milliyet

OTTO BARIĆ vodio je Fenerbahče od ljeta 1997. do proljeća 1999., bez uspjeha. Ipak, jučer i danas 84-godišnji hrvatski trener milijunima Turaka na Twitteru popularniji je od svemoćnog vladara njihove zemlje Recepa Erdogana.

Zašto su Turci najednom poludjeli za vremešnim umirovljenim trenerom koji u njihovoj zemlji nije ostavio nikakav trag, a tamo je radio prije čak 20 godina?
 
Razlog zašto su se sjetili Herr Otta su neredi, veliki čak i za turske prilike, zbog kojih je prekinuta uzvratna utakmica kupa Fenerbahče - Bešiktaš (0:0) i to jer su navijači domaćih svim i svačim gađali trenera gostiju Šenola Guneša. 
On je s tribina pogođen u glavu i to dok je smirivao Tolgu Zengina, rezervnog golmana njegove momčadi, koji se svađao s navijačima Fenera pozicioniranima iznad klupe Bešiktaša. Guneš, koji je radio sve da ublaži napetosti, pri čemu je s obje ruke gurao svog golmana dalje od suparničkih navijača, za mirovne napore dobio je projektil u glavu.
 
Nove snimke iz Istanbula otkrivaju da je nakon toga, kada je pao na travu, prema njemu bačeno još nekoliko predmeta s tribina, među kojima stolica i boca. Guneš nije fejkao ozljedu, niti se simulatorski bacio na teren. Pokazuje to snimka nastala odmah nakon što je pogođen, na kojoj se vidi da mu je glava krvava, kao i kasnije fotografije rane sanirane s pet šavova.
 
Ali navijačima Fenera nije bilo dosta nasilja nad čovjekom koji je činio sve da smanji tenzije pa su ga, kako prikazuje ova snimka, dok je držeći se za krvavu glavu išao prema tunelu oni i dalje gađali raznim predmetima.

Tražeći što više informacija, fotografija i snimaka o neredima i napadu na Guneša, koji su sinoć i jutros bili top-tema i europskih sportskih medija, pokušali smo na Twitteru.
 
I odmah iznenađenje; čim smo u tražilicu te društvene mreže upisali pojmove "Fenerbahce", "Besiktas", "Senol Gunes", dočekala nas je obavijest da je na Twitteru trenutno (a pokazat će se i dan kasnije) jedan od najpopularnijih pojmova i imena koje korisnici na turskom jeziku pišu u statusima "Otto Baric".
 
Naravno, nije nam bilo jasno zašto. Ali ubrzo smo doznali. 
 
Iako je Šenol Guneš nažalost itekako opravdano i nimalo teatralno pao nakon što je u glavu pogođen predmetom s tribina toliko jako da mu je okrvavljena rana morala biti sanirana s pet šavova, turske ljubitelje nogometa to je podsjetilo na predstavu koju je 1998. priredio Barić.
 
Twitter su obasuli snimkama i skenovima novinskih isječaka njegovog performansa i podsjećanjem na njega. 

Herr Otto tada je vodio Fenerbahče, koji je u četvrtfinalu kupa igrao s Trabzonsporom. U prvoj utakmici u Istanbulu Fener je pobijedio 2:1 (gol za goste postigao je Davor Vugrinec), a na uzvratu u Trabzonu domaćin je vodio 1:0 i tako imao prolaz protiv gosta, koji je k tome imao i igrača manje.
 
Ali Otto Barić ima plan kako nadoknaditi rezultatski zaostatak i igrački manjak. U 75. minuti pored aut linije pada kao pokošen i prije nego što će izdahnuti samo je stigao reći da je dobio kamen u glavu.
 
 
Nakon toga je bez znakova života ostao ležati na travi, kako se činilo potpuno onesviješten, na rubu života i smrti. 
 
Kola hitne pomoći odmah su ga otpremila u bolnicu, a nogometaši Fenera odbili su nastaviti igrati utakmicu na mjestu gdje im je možda ubijen trener.
 
Ali dan kasnije, turske novine objavljuju fotografiju koja jasno pokazuje da Barić jest pogođen neidentificiranim letećim predmetom s tribina. Međutim, ne u glavu, nego u lopaticu. Kao što možete vidjeti na slici iznad teksta.
 
Haluk Ulusoy, predsjednik Nogometnog saveza Turske, sarkastično je komentirao: "Kamen ga je pogodio u leđa, a ne u glavu? Ali Barić je pao kao da je dobio metak iz Magnuma!"
 
Uslijedilo je trodnevno vijećanje, pregledavanje snimki i fotografija, nakon čega je definitivno utvrđeno da je Barić odglumio ozljedu, zbog čega je Fenerbahče drastično kažnjen.
 
Uzvrat je registriran pobjedom Trabzonspora 3:0, a Fenerbahče je izbačen iz kupa i za sljedeću sezonu, 1998./99. 

Tweets about otto baric

Pročitajte više