Ova momčad se mogla sastaviti besplatno za HNL. Izgleda zastrašujuće

Foto: Josip Regovic/Marko Lukunic/Pixsell

PRED nama je posljednji, četvrti krug SuperSport HNL-a. On će se odigrati nakon reprezentativne pauze i bit će napetiji nego ikad. Rijeka predvodi tablicu, Hajduk ima četiri boda manje, a Dinamo za najvećim rivalom zaostaje bod uz utakmicu manje. Na drugom kraju tablice neće biti drame jer Rudeš samo teorija drži u igri, a velika borba će se voditi i za posljednje mjesto koje vodi u Europu, vjerojatno između Lokomotive i Osijeka.

Za Dinamo se znalo da će ovo biti jedna od najvažnijih sezona u modernoj povijesti kluba zbog bogatih UEFA-inih nagrada u novoj Ligi prvaka. Plavi su morali nadoknaditi odlazak četiri nositelja igre i očekivalo se da će Hajduk to pokušati iskoristiti da im se približi. Na Rijeku je malo tko računao, ali ona je na ljeto napravila ozbiljan posao i sada ide prema drugoj tituli u svojoj povijesti.

Pred vama je postava od 11 igrača koji su u SHNL ovo ljeto došli besplatno, a ova momčad bi se gotovo sigurno borila za naslov prvaka. U obzir nisu uzeti igrači koji su u SHNL stigli na posudbe, što je ključan razlog zašto u njoj nema nijednog igrača Dinama.

Hajdukov pogodak sa stoperima

Na golu je najslabiji odabir. Jedini legitiman kandidat je Matej Marković, koji je ovog ljeta stigao iz grčkog Levadiakosa u Rudeš. Klub sa zapada Zagreba igra sezonu za zaborav, a Marković ima puno posla. Tako je unatoč činjenici da je primio 31 gol u 16 utakmica četvrti golman lige prema ocjeni SofaScorea, a s 4.5 obrane po susretu predvodi ligu.

Na stoperskim pozicijama je Hajdukov tandem Šarlija-Uremović. Unatoč, za hajdučke prilike, pozamašnom broju dolazaka velikih imena, par u sredini obrane je onaj koji se pokazao daleko najboljim i najisplativijim. Šarlija je stigao iz Panathinaikosa, a Uremović iz Herthe. Sa 16 primljenih golova u 27 kola Hajdukova obrana je najbolja u ligi, a iduća je ona Rijekina s 20 primljenih pogodaka.

Grafika: Sofascore

Bokove su okupirali igrači Lokomotive s reprezentativnim iskustvom. Marin Leovac je stigao iz Osijeka, a Karlo Bartolec iz Puškaš akademije. Obojica su pomogla stabilizaciji Lokomotive koja igra iznad očekivanja iako je prodala puno ključnih igrača. Bartolec je sa šest kreiranih velikih šansi najbolji branič lige u toj kategoriji, a ima i dvije asistencije.

Dominacija Rijeke u veznoj liniji

S obzirom na to da Rijeka već godinama funkcionira tako da za malo novaca nalazi igrače čiju karijeru treba oživjeti, ne čudi da ima najviše igrača u ovoj postavi, posebno u sredini terena i na krilnim pozicijama.

Osigurač u zadnjoj liniji je jedan njihov bivši igrač, Slavenov Ivan Lepinjica. U Koprivnicu je stigao baš s Rujevice. Treći je veznjak lige po broju oduzetih lopti, 11. po broju presječenih dodavanja, a u zadnjih šest kola zabio je tri gola.

Ispred njega je Rijekin duo Janković-Fruk. Prvi je stigao iz Dinama i odmah je pokazao da je aktualni prvak pogriješio i da mu je itekako mogao biti od koristi. Sa sedam golova je šesti strijelac lige, a donio je klubu direktno šest bodova. Od njih je vjerojatno najvažniji onaj Hajduku na Rujevici u pobjedi 1:0.

S druge strane, Fruk je na putu da sruši sve rekorde kada je u pitanju kreacija šansi. Ima 12 asistencija, točno duplo više od idućih najboljih na toj listi (Mierez i Mioč). Među veznjacima s barem deset nastupa najbolje je ocijenjen i kreirao je najviše velikih šansi (8).

Opasan napad

Na krilnim pozicijama je vrlo dobra konkurencija, ali pobjeda ponovno ide Rijekinom duetu. Marco Pašalić je na početku lige eksplodirao. Iako se otad "ugasio", Zlatko Dalić mu je dao minute u ključnim kvalifikacijskim utakmicama, a i sad je na pretpozivu.

Pjacina forma je osjetno bolja. S lakoćom kreira višak na terenu, ima pet golova i četiri asistencije pa se nakon dugo vremena i on vratio u reprezentaciju. Uz sav ofenzivni potencijal Rijeke, on je najvažniji igrač. Besplatno je stigao iz Juventusa nakon raskida ugovora, dok je Pašalić stigao iz Dortmunda gdje je igrao za drugu momčad Borussije.

Grafika: Sofascore

Konačno, u vrhu napada je 34-godišnji Duje Čop. On je još u rujnu došao u Lokomotivu kada nije imao klub. Veću minutažu je počeo dobivati tek u drugom dijelu sezone, ali i to mu je bilo dovoljno da utrpa sedam golova. Samo pet igrača ih je dalo više, a po frekvenciji zabijanja golova je drugi najbolji. Za pogodak mu treba 125 minuta, tri više nego Franu Brodiću.

Pročitajte više