Overeem "preveslao" sustav: Izdana mu privremena licenca iako se nije testirao na steroide

ALISTAIR OVEREEM je dobio samo uvjetnu licencu za borbu protiv Brocka Lesnara 31. prosinca. Razlog je što se nije na vrijeme (dio nije napravio uopće) odazvao nasumičnom testiranju na steroide Atletske Komisije Nevade koja je to zatražila od njega i njegovog protivnika Lesnara još 17. studenog.

Čini se kako se ona stara poslovica, gdje ima dima, ima i vatre, opet pokazala istinita kada se prije dva dana pojavila informacija da UFC traži zamjenu za Overeema. I jučer, prije telefonskog saslušanja, UFC je navodno od Mira tražio da bude spreman kao “backup” ukoliko The Reem ne dobije dozvolu.

Što se točno dogodilo?

Atletska Komisija Nevade je 17. studenog od Overeema i Lesnar za zatražila da se do kraja idućeg dana podvrgnu doping testovima. Lesnarov predstavnik Brian Stegemen je javio da se njegov klijent ne može odazvati tako brzo jer živi u ruralnim dijelovima Minnesote i jednostavno ne postoji mjesto gdje bi u tako kratkom periodu mogao napraviti test. No, Lesnar je otišao u bolnicu i napravio je testove do 21. studenog koji su pokazali da je potpuno čist.

Overeemovi predstavnici se, pak, do 21. studenog uopće nisu javili Komisiji, a on je upravo 17. studenog “zbrisao” u Nizozemsku, a kao razlog je naveo da mu je majka ponovno teško bolesna. Nizozemac je jučer pod zakletvom svjedočio da nije uopće bio svjestan zahtjeva Komisije kada je ulazio u avion, a da informaciju nije dobio niti sedam dana kasnije.

21. studenog direktor Komisije Keith Kizer je nazvao UFC i informirao ih je da se Overeem nije niti javio, a kamo li predao valjani test. UFC ga je izvijestio kako je njihov borac otišao u Nizozemsku, no garantirali su da će se testirati. Dva dana kasnije nizozemski je borac napokon odradio test krvi, no nije predao test urina koji je bitniji kada je u pitanju trenutačna upotreba anaboličkih steroida. Overeem se na jučerašnjem saslušanju branio da mu nitko nije rekao da mora napraviti baš test urina, a ne krvi. Obavljeni test nije pokazao nikakve anomalije, no Komisija i dalje (gotovo mjesec dana) čeka test urina koji niti do danas nije stigao u njihov laboratorij.

Unatoč svemu što smo upravo naveli, Overeemu je odobrena dozvola za natjecanje, no ona je uvjetovana sljedećim:

“U naredna 72 sata mora napraviti test na steroide u neovisnom laboratoriju.”

“Čim stigne u SAD mora napraviti test na steroide prije borbe s Lesnarom.”

“U narednih šest mjeseci mora napraviti nekoliko testova na vlastiti trošak”.

Čini se kako će se borba Overeema i Lesnara ipak održati i dojam je da je nizozemski borac ovaj put “preveslao” sustav. Podsjećamo, Overeem je gotovo dvije godine izbjegavao mečeve u SAD-u unatoč tome što je bio vlasnik Strikeforceove titule. Mnogi su tvrdili da su razlog doping testovi koje ne bi prošao.

Pročitajte više