Prvi put na Igrama: Kosovo, trojke, izbjeglice, natjecatelji u istospolnom braku...

Foto: Getty Images / Guliver Image, Instagram

SVE je spremno za početak Olimpijskih igara u Riju, barem tako tvrde organizatori, iako još imaju problema sa određenim "sitnicama" kao što su leševi u jedriličarskom regatnom polju, hrpa smeća i izmeta moru pokraj Copacabane, te propusti pri izgradnji smještaja za sportaše...

No i prije nego li je podijeljena prva medalja, povijest je već ispisana, na predstojećim igrama imat ćete priliku vidjeti mnoge novitete, između kojih će biti i prve trojke, prvi natjecatelji u istospolnom braku, nekoliko novih zemalja sudionica i rekordnih 450 tisuća podijeljenih kondoma u olimpijskom selu.

1. Prve Igre u Južnoj Americi

Domaćin će se imati čime pohvaliti, naime Riju je pripala ta čast organizacije prvih olimpijskih igara u Južnoj Americi.

2. Trojke na Olimpijskim igrama


Kad se Lejla, Ljina i Lili Luik iz Estonije pojave na startu ženskog maratona u Riju upisat će se u povijest kao prve identične trojke koje će se natjecati međusobno na Igrama.

 



3. U australskoj reprezentaciji žene su "jači" spol

Prvi puta u povijesti bit će više žena nego muškaraca u nekoj reprezentaciji na ljetnim igrama. Među 419 sportaša u reprezentaciji Australije je 212 žena.


4. Kad smo već kod žena iz Australije

Lani Belcher, koja se rodila u Victoriji i odrasla u Queenslandu u Australiji, nastupat će za matičnu zemlju, Veliku Britaniju, u kajaku na Olimpijskim igrama.

5. Dobro došli Južni Sudan i Kosovo


Po proglašenju nezavisnosti od Sudana 2012. godine, Južni Sudan će prvi imati svoje sportaše na Igrama, 206. nacija u olimpijskoj obitelji poslat će troje sportaša u Riom, a na najvećoj sportskoj sceni debitirat će i Kosovo.

 

6. Prve izbjeglice na Igrama

U reprezentaciji izbjeglica bit će sirijski plivači, borci u džudu iz DR Konga i maratonac iz Etiopije. Vjerojatno im je u izbjegličkim kampovima smještaj bio bolji nego u olimpijskom selu.

7. Rugby sedam ima svoju premijeru

Rugbyja nije bilo na programu u bilo kojem obliku od igara u Parizu 1924., a verzija sa sedam igrača će se prvi put predstaviti u Riju, dvanaest momčadi natjecat će se u ženskom i muškom turniru.

8. Golf se vraća

Palice će biti u punom zamahu prvi put nakon igara u St. Louisu davne 1904. godine, ali u utrci za zlatom neće biti čak šest od deset najboljih muških igrača. Rory McIlroy, jedan od najboljih golfera svijeta, povukao se zbog prijetnje virusa Zika.

 

9. Predsjednik olimpijskog odbora ima zlatnu medalju


Thomas Bach će prvi put pratiti igre kao čelni čovjek Međunarodnog olimpijskog odbora, također bit će i prvi čelni čovjek Igara sa zlatnom medaljom oko vrata, naime osvojio je najsjajnije odličje za Njemačku u mačevanju 1976. u Montrealu.

10. Prve olimpijke u istospolnom braku

Reprezentativke Velike Britanije u hokeju na travi Kate i Helen Richardson-Walsh vjenčale su se prije tri godine i postat će prve sportašice u istospolnom braku na igrama. Prije četiri godine u Londonu, dok još nisu bile u braku, osvojile su broncu u Londonu.

 

11. Profesionalcima dozvoljeno boksati

MOO je prvi put u povijesti dozvolio profesionalnim boksačima nastup na Igrama.

12. Murray i Serena love povijest

Wimbledonski pobjednik Andy Murray može postati prvi tenisač u povijesti koji je uspješno obranio zlatnu medalju, a Serena Williams se nada kako će to uspjeti u ženskoj konkurenciji.

13. Ova lista ne može bez Bolta

Jamajkanska sprinterska superzvijezda, Usain Bolt, ima priliku postati prvi čovjek koji je osvojio zlata na 100 i 200 metara, te u štafeti na trima uzastopnim Olimpijskim igrama.




14. I ako ima straha od Zike, nema od AIDS-a

Među sportašima će razdijeliti rekordnih 450 tisuća kondoma, u prosjeku 42 snošaja po sportašu. Olimpijcima su počeli brojati kondome 1988. godine u Seulu, kad su ih podijelili 8500.

 

Pročitajte više