hrvatska reprezentacija

Evo sastava s kojim bi Dalić mogao krenuti na Slovačku

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

HRVATSKA večeras od 20:45 u Bratislavi protiv Slovačke igra vrlo važnu utakmicu kvalifikacija za SP, koji će se sljedeće godine igrati u Kataru.

Momčad Zlatka Dalića je u srijedu odigrala solidnih 0:0 u Moskvi s Rusijom te je s tim bodom zadržala prvo mjesto, koje dijeli s Rusima. Slovačka je u prvoj utakmici ovog ciklusa remizirala u gostima sa Slovenijom 1:1 i večerašnja utakmica mogla bi odrediti daljnji tijek kvalifikacija za obje momčadi.

Dalić u Bratislavu ide bez Modrića i Budimira, neće igrati ni Gvardiol, koji se ozlijedio na zagrijavanju u Moskvi, au zadnji trenutak je zbog ozljede aduktora otpao Dominik Livaković. Njega će zamijeniti Simon Sluga ili Ivica Ivušić. Hrvatska je u Moskvi igrala u uobičajenom sastavu, a samo je Mario Pašalić zamijenio Luku Modrića. Jednu od najboljih utakmica u dresu reprezentacije odigrao je Mateo Kovačić, koji je Modrićevim izostankom imao jako puno prostora, a treba pohvaliti i igru zadnje linije, koja nije imala problema s inače vrlo sterilnim napadom Rusije.

Ne očekuju se prevelike izmjene u sastavu

Borna Sosa odradio je sjajan debi, a već standardni problem hrvatske reprezentacije bila je igra u napadu, koji nije složio praktički nijednu ozbiljnu šansu na utakmici. Andrej Kramarić opet je igrao špicu, na kojoj se nije dobro snalazio, a brojni centaršutovi Sose i Juranovića jednostavno nisu imali dovoljno meta u šesnaestercu. Jedan skok dobio je Pašalić, jedan Vlašić i to je bilo - to.

Igra Hrvatske naglo se popravila ulascima prvenstveno Oršića i Ivanušeca te Marka Livaje, koji je odvlačio dosta igrača, ali Hrvatska svejedno nije uspjela zabiti gol. Očekuje se da Dalić za večerašnju utakmicu neće previše mijenjati sastav. Vraća se Vida, a moguće je da će ispasti Andrej Kramarić, kojeg bi trebao zamijeniti Marko Livaja. Kramarić ili Livaja je najveća Dalićeva dilema, no budući da izbornik nije sklon prevelikim rošadama, za očekivati je da će igrati Kramarić. 

U takvoj postavi Hrvatska će vjerojatno igrati u klasičnom sustavu 4-2-3-1 s Brozovićem i Kovačićem na zadnjim veznima, Vlašićem i Perišićem na krilima te Pašalićem na polušpici iza Livaje. Nije ni Livaja klasični centarfor, ali s tim igračima Dalić bi tijekom utakmice, kao i protiv Rusije, mogao postaviti romb u sredinu, koji je u Moskvi na trenutke dosta dobro funkcionirao. Tu je Kovačić imao dosta prostora da svojim trkom visoko prenese loptu, a čisti prostor na bokovima imali su Juranović i Sosa, kojima su Vlašić i Perišić u 4-2-3-1 znali smetati.

Romb se pokazao kao dobro rješenje

Hrvatski bekovi bili su dosta opasni kad se igralo s rombom u sredini, pa se očekuje da će veći dio večerašnje utakmice tako igrati. U formaciji s rombom dva napadača bit će Kramarić (ili Livaja) i Perišić, a iza njih bi trebao igrati Nikola Vlašić. Livaja je puno opasniji kad oko sebe ima jednog ili dva igrača koje može razigravati, a Vlašić je najbolji upravo iz drugog plana kad se ubacuje iza leđa obrane.

Ono što se brojni hrvatski navijači pitaju je treba li Dalić dati šansu Antoniju Mirku Čolaku, koji igra u životnoj formi. Protiv Rusije nije bilo igrača koji bi mogao iskoristiti brojne centaršutove Sose i Juranovića. Ako i u Bratislavi tako namjerava igrati, Čolak bi bio puno bolje rješenje u napadu jer je jači u igri glavom od Kramarića i jednostavno ga hoće gol.

Čolak je ove sezone u Malmöu sjajan. U kvalifikacijama za Ligu prvaka je zabio pet golova u osam nastupa, a sjajan je i u švedskoj ligi, u kojoj je u 14 utakmica zabio osam golova i u najboljoj je formi od svih napadača. Kad bi se Čolak našao u početnoj postavi, opet bi se mogao igrati romb s Čolakom i Perišićem u špici i Vlašićem iza njih. 

U svakoj varijanti u nastavku se očekuje ulazak Mislava Oršića i Luke Ivanušeca, koji su protiv Rusije unijeli živost u igru Hrvatske.

Pročitajte više