sportski pregled 2020.

Ovo su fotografije koje ćemo pamtiti

Foto: Getty Images/Guliver Image, Pixsell, Index

GODINU koja je iza nas u sportu, kao i u čitavom svijetu, obilježila je pandemija koronavirusa.

Opaka bolest, koja je dosad odnijela više od 1.8 milijuna života, uvelike je odredila i sportsku godinu. Odgođene su Olimpijske igre i Europsko nogometno prvenstvo. Sportska natjecanja su bila prekinuta pa nastavljena po strogim epidemiološkim mjerama, a brojni sportski fanatici su sport u takvim uvjetima pratili ili površno ili gotovo nikako.

Ipak, bilo je trenutaka, što tužnih, što lijepih, koji su obilježili ovu turbulentnu godinu, a njihov pregled donosimo vam i kroz najupečatljivije fotografije iz Hrvatske i svijeta.

Otpisana Hrvatska osvojila srebrnu medalju na Europskom rukometnom prvenstvu

Rijetko kad je hrvatska muška rukometna reprezentacija otišla na neko natjecanje s tako malim očekivanjima javnosti. Červarova momčad bila je desetkovana ozljedama, ali je nevjerojatnom borbenošću i fantastičnim pristupom rasla iz utakmice u utakmicu.

Dobila je sve utakmice u prvoj rundi i sve koje je trebala u drugoj rundi, a prva momčad koja ju je zaustavila bila je Španjolska u zadnjoj utakmici drugoga kruga, završilo je 22:22. U neviđenoj drami u polufinalu Hrvatska je pobijedila Norvešku u produžetku, da bi u finalu bila na korak do pobjede protiv moćne Španjolske. U ratničkoj utakmici Španjolci su bili koncentriraniji u završnici i slavili su 22:20.

Foto: Getty Images/Guliver Image

Hrvatski rukometaši ostavili su sve što su imali na tom Europskom prvenstvu i, iako su odigrali veličanstven turnir, nitko ih nakon poraza u finalu 26. siječnja nije mogao utješiti.

Šokantna smrt Kobea Bryanta

Samo par sati nakon rukometnog finala stigla je tužna vijest iz SAD-a. Jedan od najboljih i najomiljenijih košarkaša u novijoj povijesti tragično je stradao u padu helikoptera nedaleko od Los Angelesa. Bryant je s kćerkom Giannom i još šestero ljudi krenuo na Gianninu košarkašku utakmicu na kojoj je trebao voditi njezinu ekipu. Iako većina helikoptera u L.A.-u tog jutra nije letjela zbog magle i kiše, Bryantov helikopter je ipak poletio iz Orange Countyja i ubrzo se srušio u brdima.

Foto: Getty Images/Guliver Image

Bryantova smrt šokirala je američku i svjetsku sportsku javnost koja se tjednima opraštala od Kobea. Veliki Michael Jordan zaplakao je na komemoraciji, a diljem Los Angelesa niknuli su murali u njegovu čast.

Atalanta - Valencia, utakmica na kojoj se koronavirus počeo rapidno širiti

Nitko to u tom trenutku nije mogao predvidjeti, ali su stručnjaci zaključili da je upravo prva utakmica osmine finala Lige prvaka 19. veljače pogodovala katastrofalnom širenju koronavirusa u Italiji.

Foto: Getty Images/Guliver Image

Atalanta je u svojoj najboljoj sezoni u povijesti slavila 4:1, a oduševljeni navijači na San Siru su se grlili i slavili veliku pobjedu. No, pokazalo se da je ta utakmica postala žarište širenja zaraze jer je u danima koji su uslijedili koronavirus potpuno pokosio Bergamo.

Bad Blue Boysi brinu o novorođenčadi nakon razornog potresa u Zagrebu

Zagrepčane je 22. ožujka u ranu zoru probudio strašan potres koji je nanio ozbiljnu štetu tisućama objekata u gradu. Građani su usred lockdowna koji je trajao nekoliko dana izašli na ulice od straha, a uskoro je počeo padati i snijeg.

Foto: Dea Redžić, Index

Iz grada su u svijet krenule slike porušene stare gradske jezgre i majki koji su sa svojom novorođenčadi promrzle istrčale na ulicu iz Petrove bolnice u strahu od novih potresa. U pomoć su ubrzo, kao i uvijek, priskočili Bad Blue Boysi. Dinamovi navijači su se organizirali, došli u Petrovu i pomogli na sigurno prebaciti inkubatore s mališanima. To je bila jedna od najlajkanijih fotografija na Indexu ove godine i ostat će zapamćena kao jedna od najljepših u povijesti Zagreba.

The Last Dance bio je tema godine

Malo je koji film ili dokumentarac privukao toliko pažnje kao sjajni ESPN-ov dokumentarac o liku i djelu Michaela Jordana. The Last Dance se počeo prikazivati u travnju, mjesec dana nakon prekida sezone NBA lige, pa je vjerojatno i zbog toga bio planetarno popularan.

Hrvatima je bio posebno zanimljiv jer je otkrio kako je Toni Kukoč bio primljen u Chicago Bullsima i kakav je odnos imao s Jordanom i Pippenom. Kukoč je inicijalno bio na posteru za seriju, ali je kasnije izbačen te je umjesto njega ubačen Amerikancima poznatiji Steve Kerr. 

Svi su čekali kad će se Kukoč konačno pojaviti u filmu, a to se dogodilo tek u četvrtoj epizodi. Govorilo se i o utakmici Dream Teama s Hrvatskom u finalu košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama 1992. godine. The Last Dance bio je košarkaška tema broj jedan u 2020. godini, a iz arhive su se vadile stare fotografije Tonija Kukoča iz dana u Chicago Bullsima.

Koronavirus zatvorio stadione, utakmice su gledali papirnati navijači

Pandemija koronavirusa prvo je prekinula sva natjecanja, da bi se ona nakon par mjeseci nastavila, ali bez prisustva publike. Sablasno prazni stadioni i umjetno generirani zvukovi navijača i publike izgledali su otužno, a klubovi su se potrudili koliko su mogli da uljepšaju prazne tribine.

Foto: Getty Images/Guliver Image

Borussia iz Mönchengladbacha bila je prva u Europi koja je na svoje tribine postavila kartonske likove svojih pretplatnika kojima se na taj način zahvalila za vjernost čak i u ovako teškim trenucima.

Black Lives Matter proširio se čitavim svijetom

Šokantno ubojstvo Georgea Floyda, kojega je u Minneapolisu pretjeranom primjenom sile ubio policajac Derek Chauvin, pokrenulo je goleme, a često i brutalne prosvjede u SAD-u.

Foto: Getty Images/Guliver Image

Ponovno se aktivirao pokret Black Lives Matter, a njegovoj popularizaciji najviše su pomogli košarkaši iz NBA lige, osobito oni tamnoputi. LeBron James bio je najaktivniji na društvenim mrežama i pozivao je na sprječavanje primjene sile prema Afroamerikancima i pokret se ubrzo proširio svim natjecanjima na svijetu u kojima su utakmice započele klečanjem igrača u znak podrške Afroamerikancima.

Nakon 30 godina Liverpool je osvojio naslov prvaka Engleske

Nisu Liverpoolovi navijači ovako razmišljali osvajanje naslova prvaka, pred potpuno praznim tribinama. No, iako nitko neće pamtiti proslavu, momčad Jürgena Kloppa pregazila je konkurenciju u Premiershipu i donijela je svojim navijačima toliko radosti.

Foto: EPA-EFE

Iako su na snazi bile stroge epidemiološke mjere, Liverpoolovi navijači izašli su na ulice nakon što je Chelsea pobijedio Manchester City 2:1 i tako matematički donio Redsima titulu. Grad je gorio, baklje su se palile na svakom koraku i crveni dio Liverpoola ipak je na dostojan način proslavio toliko željeni naslov prvaka.

Barcelona - Bayern 2:8

Završnica Lige prvaka igrala se u Lisabonu na jednu dobivenu utakmicu i malo tko je mogao predvidjeti ishode svih parova nokaut-faze. No, baš nitko nije mogao prognozirati da će strašni Bayern u četvrtfinalu nanijeti Barceloni najteži europski poraz u njezinoj povijesti.

Foto: Getty Images/Guliver Image

Zastrašujuća mašina Hansija Flicka zabila je četiri gola do 27. minute i nije stala. Trpali su Bavarci kako su znali, Messi se hvatao za glavu od očaja, a zadnji udarac Barci je zadao Philippe Coutinho. Brazilac na posudbi iz Barcelone zabio je sedmi i osmi gol za Bayern koji je tako najavio pohod na titulu.

Ivan Perišić 11. Hrvat s titulom pobjednika Lige prvaka

Nakon razbijanja Barcelone Bayern je bio najveći favorit za naslov i titulu je opravdao u finalu protiv sjajnog PSG-a.

Foto: Getty Images/Guliver Image

Titulu Bayernu donio je Kingsley Coman koji je u 59. minuti zabio jedini gol, a Hrvatska će finale pamtiti po Ivanu Perišiću koji je dao veliki obol nevjerojatnoj Bayernovoj sezoni. Hrvatski reprezentativac postao je 11. Hrvat koji je osvojio Ligu prvaka.

Messi zatražio odlazak iz Barcelone

To je bio breaking news na svim svjetskim portalima, čak i na nekima koji se primarno ne bave sportom. Lionel Messi je 25. kolovoza elektroničkim putem obavijestio Barcelonu da želi otići iz kluba. Barcini navijači su u nevjerici pratili što se događa i onda se spontano okupili ispred Nou Campa tražeći ostavku Josepa Bartomeua i Messijev ostanak.

Foto: EPA-EFE

Argentinac je bio nezadovoljan svime što se događa u klubu već neko vrijeme, a razljutio ga je i način na koji je Barcelona praktički potjerala njegova prijatelja i suigrača Luisa Suareza. Činilo se da je sve gotovo i da Messi sigurno odlazi, i to u City, ali je na kraju ostao u Barci još jednu sezonu.

Čudesni Nadal u finalu Roland Garrosa razbio Novaka Đokovića

Većina svjetskih stručnjaka smatrala je da je Đoković veliki favorit u finalu protiv kralja Pariza, a Goran Ivanišević je otišao toliko daleko da je rekao da Nadal nema nikakve šanse.

Foto: Getty Images/Guliver Image

Kako su u krivu bili... Neuništivi Španjolac odigrao je jedan od najboljih mečeva u karijeri i sa 6:0, 6:2, 7:5 pomeo pod Đokovićem. Rafi je to bila 13. titula u Roland Garrosu i 20. u karijeri, čime se izjednačio s Rogerom Federerom i pokazao da je i u 35. godini spreman za velike stvari.

Spektakularna proslava Torcidina 70. rođendana

Hajdukovi navijači često su oduševljavali iskazivanjem ljubavi prema svojem klubu, ali ono što su napravili za svoj 70. rođendan je za povijest.

Foto: Pixsell

Torcida je 27. listopada doslovno zapalila nebo iznad Splita, a nevjerojatne snimke tisuća baklji i signalnih raketa obišle su svijet.

Tužni odlazak Diega Maradone

Jedan od najboljih, a po mnogima i najbolji nogometaš svih vremena preminuo je 25. studenog od posljedica srčanog udara i komplikacija nakon operacije.

Iako nije bio toliko neočekivan kao, primjerice, Bryantova smrt, odlazak Maradone rastužio je čak i one koji ne prate nogomet previše jer su svi znali kakva je bio veličina. Argentina je danima žalovala zbog njegova odlaska, a tisuće građana odale su mu počast obilaskom njegova lijesa.

Foto: Boca Juniors / Twitter

Najdirljivija fotografija bila je ona La Bombonere koja je bila u potpunom mraku, a u Diegovu čast bilo je upaljeno samo svjetlo u njegovoj počasnoj loži.

Rukometašice osvojile srca čitave Hrvatske

Malo tko je uopće znao da Hrvatska sudjeluje na Europskom prvenstvu u Danskoj na koje je otišla s užasno puno problema. No, izabranice Nenada Šoštarića prvo su na startu šokirale moćnu Mađarsku, a onda i svjetske prvakinje Nizozemke i bilo je jasno da bi "moglo biti svega".

Foto: EPA-EFE

Osvojile su nas svojim srčanim pristupom i nevjerojatnom željom kojom su povremeno nadomjestile nedostatak kvalitete. Pobjede su slavile urnebesno predvođene Ćamilom Mičijević koja je postala prava heroina.

Nezaboravan nastup na EP-u okrunile su brončanom medaljom, što je najveći uspjeh u povijesti hrvatskog ženskog rukometa.

Navijači opet pomogli stradalima od potresa

Kao što su to učinili i nakon zagrebačkog potresa, Bad Blue Boysi bili su prvi koji su otišli u Petrinju i pomogli potpuno razrušenom gradu. U pomoć im je ubrzo došla Torcida te pripadnici svih hrvatskih navijačkih skupina.

Foto: Facebook

Krčili su ruševine, skupljali su pomoć, organizirali kamione s hranom, odjećom i vodom i opet su pokazali da Hrvatska na njih uvijek može računati kad je najteže. Srca čitave Hrvatske osvojila su dva navijača, jedan Dinama, a jedan Hajduka koji su zagrljeni poručili svima: 

"Bit će sve opet dobro".

Domagoj Duvnjak je prvak Europe

Rukometna godina započela mu je razočaranjem na EP-u na kojem je Hrvatska bila na koračić do zlatne medalje, ali je za ponajboljeg svjetskog rukometaša 2020. ipak završila pobjednički.

Foto: EPA-EFE

Duvnjakov Kiel je u finalu Lige prvaka pobijedio Barcelonu 33:28, a kapetanu hrvatske reprezentacije to je bila druga titula prvaka Europe u karijeri.

Pročitajte više