Ovo su najteži europski porazi u povijesti Hajduka. Tobol je najnoviji udarac

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

PRIJE samo tjedan dana Indexov stručni komentator Mario Carević oduševljen igrom protiv Tobola i rutinskom pobjedom 2:0 kazao je da smatra da ova momčad ima sve za toliko čekan europski iskorak.

Samo sedam dana kasnije riječi bivšeg igrača Hajduka zvuče smiješno jer je splitska momčad u Kazahstanu kod slabašnog Tobola primila četiri gola i doživjela jednu od najvećih blamaža u svojoj povijesti.

Očajno izdanje Bilih dalo nam je povod da se prisjetimo najtežih poraza Hajduka u novijoj povijesti kluba. 
Točno prije dvije godine Hajduk je u gostima kod malteške Gzire rutinski pobijedio 2:0 i nitko nije ni slutio da bi se na Poljudu mogao dogoditi debakl povijesnih razmjera.

"Prije ćete večeras na Poljudu vidjeti Marsovce nego što će hajduk ispasti od Gzire", glasio je naslov u jednim dnevnim novinama. Hajduk je nakon 45 minuta igre u Splitu vodio 1:0 i s ukupnih 3:0 sigurno je koračao prema nastavku natjecanja. A onda se dogodilo nešto što se teško može objasniti. Bili su primili tri komada, ispali su od amaterske momčadi s Malte, a Siniša Oreščanin je zbog toga mora otići.

Međutim, ni ta blamaža nije ništa neobično za Splićane, koji su u svojoj novijoj povijesti imali nekoliko sličnih blamaža. Najzvučnija je ona u 2. pretkolu Lige prvaka 2004. godine od poluamaterskog irskog Shelbournea, nakon čega je sljedeće sezone uslijedio pravi debakl protiv mađarskog Debrecena i poraz od neuglednog protivnika s ukupnih 8:0.

U novije vrijeme Hajduk su izbacivale nešto uglednije momčadi poput Stoke Cityja, Maccabija, Evertona, Dnjipra, Libereca i Steaue, ali 2013. dogodila se i gruzijska Dila Gori, klub koji kasnije nikad ništa nije napravio ni u svojoj zemlji, a kamoli u Europi.

Tobol je danas ispisao samo još jednu stranicu tužnih europskih avantura Hajduka.

Pročitajte više