Ozil zabio za pobjedu Elfa: Gana u osmini finala brani boje Afrike

NJEMAČKA je pogotkom Mesuta Őzila u 60. minuti pobijedila Ganu, koja će u osmini finala ipak braniti boje Afrike zahvaljujući porazu Srbije od Australije 2:1. Tako su Ganci jedina afrička momčad koja je prošla skupinu i jedini predstavnik kontinenta domaćina Svjetskog prvenstva. Cijela je Afrika večeras navijala za Ganu.

Utakmica u Johannesburgu bila je napeta od početka do kraja, a ulog je bio velik. Obje su momčadi bile u dobroj poziciji za prolazak skupine, ali su isto tako mogle i ispasti sa SP-a. Teško je reći koja je momčad bila bolja, jer samo je pogodak Werderovog Mesuta Özila činio razliku. Čak je i posjed lopte bio podjednak, a Nijemci su 6 puta pucali u okvir gola, samo jednom više od Gane.

Asamoah i Gyan stvarali probleme njemačkoj obrani

Nijemci su bolje otvorili utakmicu i već u 2. minuti Cacau je pucao ravno u ruke Kingsonu. Nakon njega probao je i Podolski, ali pored gola. Tek nakon 15-ak minuta Ganci su proigrali, a tada je Neuerovom golu zaprijetio Gyan, čiji udarac blokira Schweinsteiger. Opasan duo bili su Asamoah i Gyan, prvi je uporno probijao bokove i ubacivao prema Gyanu u kazneni prostor, ali njemačka obrana uspijevala ih je zaustaviti. Gyan je u 26. minuti imao još jednu odličnu priliku, uputio je dobar udarac, a Lahm je obranio, čini se, igrajući rukom. No, sudac se nije oglasio.

Pred kraj poluvremena još su Afrikanci stvorili tri lijepe šanse. Boateng je s desne strane nabacio za Gyana, ali Nijemci blokiraju. U 42. je ganski napadač srušen na 20-ak metara od gola, ali sudac ponovno ne sudi ništa. U posljednjoj minuti Tagoe je glavom tukao preko gola i na odmor se otišlo sa 0:0.

Cijeli stadion navijao za Ganu

U nastavak su ponovno bolje i agresivnije krenuli Loewovi izabranici. I opet je Podolski prvi došao u priliku, ali puca preko gola. U 51. minuti Asamoah je propustio savršenu priliku, našao se 1 na 1 sa Neuerom, ali puca ravno u noge njemačkom vrataru. Nakon nekoliko minuta opsade ganskog šesnaesterca, Mesut Ozil je odlično pucao sa 18 metara i pogodio mrežu za 1:0.

Gana je krenula u napad po izjednačenje, Ayew je pucao sa 20 metara preko gola. Izbornici su onda krenuli u izmjene i igra se smirila, možda i zato što su saznali rezultat s druge utakmice u kojoj je Srbija gubila. U igru je ušao Muntari koji je stvorio nekoliko prilika, ali je u svakoj bio neprecizan. Nijemci su se pritajili krajem utakmice, ali nisu puštali Gance preblizu svome golu. Sa sučevim posljednjim zviždukom cijeli je stadion uz zvukove vuvuzela ipak slavio prolazak jedne afričke momčadi u knockout fazu.

Sastavi:

Gana: Kingson, Mensah, Mensah, Sarpei, Annan, Pantsil, Asamoah, Boateng, Ayew, Tagoe, Gyan

Njemačka: Neuer, Lahm, Mertesacker, Friedrich, Boateng, Khedira, Schweinsteiger, Mueller, Oezil, Podolski, Cacau

Pročitajte više