Srbija na pragu drugog kruga, Gana može i remijem izbaciti Njemačku

Tekst: J.C.
Foto: AFP

HOĆE li Srbija proći dalje? Je li moguće da Njemačka ispadne? Je li baš Gana dark horse prvenstva? Sve će se u skupini D rasplesti tek nakon zadnjeg, trećeg kola. Trenutno je sve moguće, pa čak i prolazak Australije.

Gana je izbila na prvo mjesto skupine D sa četiri boda, slijede Srbija i Njemačka sa tri, zadnja je Australija s jednim bodom. Detalje možete vidjeti u našoj tablici na desnoj strani ekrana.

U posljednjem kolu, 23. lipnja, istovremeno će igrati Gana - Njemačka i Australija - Srbija. Tri reprezentacije drže sve u svojim rukama, dok prolazak Australije ovisi o rezultatu druge utakmice.

Srbija mora igrati na pobjedu

Srbiji pobjeda sigurno dolazi prolazak, ali prvom mjestu mogu se nadati samo ako "do vrha" napune mrežu Australije ili ako Njemačka i Gana remiziraju. U drugi krug Srbija može i s remijem protiv Australije. Ali samo ako Gana dobije Njemačku. Poraz od Australije za Srbiju će predstavljati kraj natjecanja.

Australija, pak, čak niti u slučaju pobjede protiv Srbije neće osigurati drugi krug. Australija može proći dalje samo u slučaju poraza Njemačke. Teško je, naime, povjerovati da će Australci protiv Srbije drastično popraviti sadašnju gol-razliku (1:5) pa u slučaju bodovne izjednačenosti nemaju šanse.

Gana sigurna i s remijem

Gana je kao prva momčad skupine u najboljoj situaciji, ali ima i najtežeg protivnika. Gancima pobjeda protiv Njemačke osigurava prvo mjesto, remi im osigurava prolazak. U slučaju da izgubi od Njemačke, Gana u drugi krug može proći ako Australija dobije Srbiju (pod pretpostavkom da će Australija imati lošiju gol-razliku od Gane) ili ako se poklopi vrlo specifičan splet okolnosti.

Gana, naime, može izgubiti 1:0 od Njemačke, a Srbija remizirati 0:0 ili 1:1. U tom slučaju Gana ide u drugi krug zbog bolje gol-razlike i pobjede u međusobnom ogledu. No, ako Srbija remizira s više od dva postignuta gola, Gani treba pozitivan rezultat za prolazak.

Ako Srbija dobije, Njemačkoj remi nije dovoljan

Bit će to sigurno vrlo napeta utakmica, jer Njemačka si ne može dopustiti nikakvo opuštanje. Nijemci su samo s pobjedom sigurni sudionici drugog kruga, dok će se u slučaju poraza oprostiti od natjecanja. S remijem Nijemci mogu proći u nastavak natjecanja, ali samo ako Srbija izgubi (pod pretpostavkom da će Njemačka i dalje imati bolju gol-razliku od Australije, a vjerojatno hoće) ili remizira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara