Partija turnira: Nitko ne zabija ljepše i nitko se ne veseli luđe od Mareka Hamšika

Foto: Guliver Image/Getty Images

PRVA utakmica drugog kola skupine B između Slovačke i Rusije nije nam ponudila neki bog zna kakav nogomet, štoviše, i Rusi i Slovaci su pokazali i dokazali da ne spadaju u europsku nogometnu elitu. Međutim, razlika između te dvije reprezentacije, koja je na koncu i odlučila pobjednika, zove se Marek Hamšik.
 
Fantastični igrač Napolija danas je odigrao bez sumnje najbolju individualnu partiju dosadašnjeg dijela Eura, a u 45. minuti susreta zabio je i najljepši gol turnira.
 
Slovaci su radna, težačka momčad, dobro posloženi, korektno vođeni, ali kvalitetom limitirani i da nemaju Hamšika, vrlo vjerojatno bi uz Sjevernu Irsku bili  najlošija reprezentacija u Francuskoj.
 
No, s Hamšikom mogu napraviti svašta. Naravno, protiv bilo koje ozbiljnije momčadi i dalje će biti autsajderi, no disciplinirana igra u obrani i nekoliko trenutaka nogometne magije Mareka Hamšika, mogu svakome pomrsiti račune. Nakon današnje predstave ''ludog'' Slovaka ne čudi zašto bogati europski prosci u redu čekaju pred stadionom u Napulju kako bi kraljevstvo za Hamšika dali.
 
Oba gola koje je Slovačka zabila Rusima nose njegov pečat. Najprije je iz ničega, fantastičnom loptom u stilu Andresa Inieste izbacio Weissa, koji nije imao težak posao probiti nemoćnog Akinfejeva, da bi u sudačkoj nadoknadi prvog dijela iz šešira izvukao čistu i nepatvorenu nogometnu čaroliju.
 
Slovačka je imala korner, Hamšik je došao po loptu u sam kut igrališta, a onda je sjajnom varkom slomio kičmu ruskom braniču, da bi potom ispalio pravi projektil u same rašlje ruskog gola. Gol za uživanje, gol turnira.
 
Ipak, osim estetike, u Hamšikovim golovima uživamo jer znamo da će i proslava gola biti jednako spektakularna, baš kao i samo poentiranje.
 
Tko je god pogledao barem nekoliko utakmica Napolija, dobro zna o čemu se radi.
 

Pročitajte više