Partizan zaziva VAR, Savez ga odbija: "Nemamo uvjete"

Foto: Getty Images

POTAKNUT idejom "regularnog natjecanja" i "zaštite interesa svih klubova", Partizan predvodi kampanju koja zagovara da se u srpski nogomet uvede videotehnologija (VAR). 

"Skupa investicija"

Međutim, kao i u slučaju prethodnih inicijativa podnesenih u travnju i kolovozu, srpski nogometni savez i Zajednica Superlige odgovorili su niječno.

"Ne postoje tehnički uvjeti da se VAR implementira u naš nogomet. Da bi se koristio VAR, svaka utakmica mora biti pokrivena velikim brojem kamera. Trenutačno nemamo klubove koji sredstva mogu izdvajati za VAR, a ni savez nije u takvoj situaciji. VAR je u ovom trenutku, s ovakvom infrastrukturom i interesom za TV prijenose, daleko od nas. Skupa je to investicija za naš nogomet", poručio je predsjednik sudačke komisije srpskog nogometnog saveza Zoran Petrović za srpski dnevnik Alo.

"VAR? Prvo stadioni i tereni"

Pesimističan po skorašnjem implementiranju VAR-a u srpski nogomet je i glavni tajnik Zajednice Superlige Darko Ramovš.

"Trenutačno je nezamislivo uvesti VAR. Čak i da smo financijski stabilni, naši stadioni nemaju infrastrukturu. Međutim, VAR nije presudan za naš nogomet. Već imamo dovoljno problema. Europske lige fokusirane su na poslove kojima ćemo se mi baviti za tek desetak godina. Prvo moramo riješiti probleme povezane s terenima i stadionima. Onda se možemo fokusirati na VAR", zaključio je Darko Ramovš.

Hrvatski nogometni savez aplicirao je za program "FIFA Forward" koji može pokriti i 80 posto izdataka za VAR-ovo uvođenje, čiji su troškovi između milijun do milijun i pol dolara. Klubovi su jedino opterećeni izgradnjom sudačke prostorije i nabavom posebne VAR licence koju propisuje Svjetska nogometna federacija (FIFA).

Pročitajte više