Perez zbog Gvardiola mora otpustiti sve skaute u Real Madridu

Foto: Goran Stanzl, Matija Habljak/Pixsell

HRVATSKA je u osmini finala Svjetskog prvenstva u Kataru. U ključnom trećem kolu skupine F u dramatičnom susretu Hrvatska je uspjela izvući 0:0 protiv Belgije i kao druga u grupi otići u nokaut-fazu. Tamo će je u ponedjeljak čekati Japan, koji je, šokiravši i Španjolsku (2:1), osvojio grupu. Za Index je utakmicu s Belgijom i šanse Hrvatske protiv Japana komentirao Krunoslav Rendulić.

Najvažnije je da smo osigurali prolaz. Bilo je na kraju čupavo, imali smo puno i sreće, ali kad sve sagledamo, Hrvatska je zasluženo prošla. Osim zadnjih 15 minuta, Hrvatska je kontrolirala utakmicu i bila bi šteta da smo ispali. Početak je bio sjajan, pogotovo u obrani.

Belgija je imala samo jednu poluprigodu kroz tranziciju, sve ostalo je bilo odlično pokriveno. U prvih sat vremena imali su samo onu jednu pravu šansu kad je vertikala između Brozovića i Kovačića bila loše zatvorena i Lukaku je pogodio vratnicu. Osim te šanse, Belgija nije napravila baš ništa.

Lukaku je zaslužio da mu pošaljemo nekoliko kutija Bajadera 

A onda, u zadnjih 15 minuta, kad su morali krenuti va banque, kod nas je nastupila panika. Imali smo puno sreće, ali ponavljam, zasluženo smo prošli. Ipak, treba biti pošten i zahvaliti Lukakuu. Ono što je on promašio, to je čudo. Ne znam, možda bi bilo zgodno poslati mu nekoliko kutija Bajadera kao znak zahvale. 

Uloga Luke Modrića je nešto drugačija na ovom turniru, no Luka je Luka, ne postoji sustav u kojem bi on zakazao. Veseli me što mi se čini da je u Kataru još više posvećen momčadi nego ikad prije. Što se tiče Gvardiola, mislim da je sve rečeno, dečko je najbolji stoper svijeta. Florentino Perez treba pod hitno otpustiti sve svoje skaute jer Joško je već sad igrač za Real Madrid.

Puno se priča o španjolskim kalkulacijama i namjernom porazu od Japana kako bi najprije izbjegli nas, a onda vjerojatno i Brazil. To su samo špekulacije koje su se pojavile jer su Nijemci ispali. Da Njemačka nije otišla kući, nitko o tome ne bi pričao.

No sami su krivi. Nisu oni ispali zbog Španjolaca, već zato što je i njih taj Japan pobijedio. Nisu napravili posao i nemaju se sad što žaliti i tražiti krivca u nekom drugom.

Japan je izgubio jedinu utakmicu u kojoj je bio favorit, to treba biti upozorenje Daliću

Japan je zanimljiva momčad. Nemaju ekstraklasu, ali igraju kao tim. Kao tim se brane, kao tim napadaju. Jako su disciplinirani u bloku i imaju fantastičnu kontru. Zanimljivo je da su na isti način dobili i Njemačku i Španjolsku. Gubili su, cijelo vrijeme su se branili, a onda su u par minuta nakon vrhunskih kontri šokirali rivale.

Jedina utakmica u kojoj su oni bili favorit je bila ona s Kostarikom, a tu su izgubili. Jednostavno, Japan ne zna igrati u situaciji kad je favorit jer nema individualnu klasu, ali strašno su opasni kad se brane i čekaju šansu. Ista takva utakmica čeka i Hrvatsku.

Očekujem isti sastav kao protiv Belgije 

Neće Japan napadati, igrat će identično kao i protiv Njemačke te Španjolske. Dalić treba biti oprezan i dobro pogledati obje te utakmice jer Japanci drugog izbora nemaju. Dva puta im je to prošlo, vjerujem da treći put neće.

Dalić za Japan ne bi trebao ništa mijenjati u odnosu na momčad koja je istrčala protiv Belgije. Naravno, ako postoje neki zdravstveni problemi, onda je to druga stvar. Japan mi se čini kao idealan protivnik za sastav s utakmice s Belgijom.

Perišiću će se dosta puta otvoriti situacija 1 na 1, Livaja je majstor uskog prostora, a lisica Kramarić ovaj put neće imati toliko obrambenih zadataka i mogao bi se naći u dosta prilika. Siguran sam da Dalić neće mijenjati više od jednog igrača. Nema ni potrebe. 

Pročitajte više