Pešić: Ako ne promijenimo nešto u srpskoj košarci, nećemo više ništa osvojiti

Foto: EPA

NJEMAČKA je prvi put u svojoj povijesti prvak svijeta u košarci. Nijemci su u Manili u finalu SP-a pobijedili reprezentaciju Srbije 83:77 i došli do povijesne titule prvaka svijeta. Dosad je najveći rezultat Njemačke na svjetskim smotrama bila bronca iz 2002., kad je momčad predvodio legendarni Dirk Nowitzki.

"Čestitam Njemačkoj na odličnoj utakmici"

Srbija nakon 1998. i 2002. nije uspjela doći do novog zlata, a od posljednjeg penjanja na svjetski tron ovo joj je čak četvrto srebro, dva je osvojila na svjetskim prvenstvima te po jedno na Eurobasketu i Olimpijskim igrama. Nakon finala poraz je komentirao izbornik Srbije Svetislav Pešić:

"Čestitam Njemačkoj na odličnoj utakmici. Zaslužili su ovu pobjedu, igrali 40 minuta na visokom nivou, s kontinuitetom, veoma fizičku košarku. Njemačka je prvenstvo završila bez poraza i treba im čestitati na tome. Naša situacija je drugačija. Trebalo nam je više, veća rotacija. Nismo znali Milutinov može li igrati do posljednjeg trenutka zbog problema s mišićem koji je zadobio protiv Kanade.

Imali smo samo 48 sati da ga pripremimo, što je bilo teško. Na početku utakmice izgubili smo jako važnog igrača u Dobriću. Bogdanović se prije utakmice osjećao loše. Toliko problema u kratkom intervalu nisam vidio u životu... Čestitam još jednom Njemačkoj, zaslužili su ovu medalju. Ponosan sam i na moje igrače, tko ne može biti ponosan na ovu ekipu. Imali smo otvoren šut pred kraj, nismo pogodili... Za ovakve utakmice treba biti u boljoj fizičkoj formi."

"Kako mislimo razvijati našu košarku kad nemamo ligu?"

Za kraj je rekao i kako treba popraviti stanje u domaćoj košarci: "Ne vjerujem da će ova medalja popraviti stanje u našoj košarci. Volio bih da se desi obrnuto, da ova medalja pokrene dosta problema koje srpska košarka ima. Medalja znači za ljude koji su doputovali ovdje sa svih strana, osjetili smo njihovu podršku. Ali, ljudi koji su danas zaduženi za košarku u Srbiji moraju uraditi nešto, inače ćemo biti sretni ako se samo kvalificiramo za velika natjecanja, jer medalja neće biti.

Mi nemamo ligu, ne postoji takmičenje u Srbiji. Kako mislimo razvijati našu košarku kad nemamo ligu? Ako kažem nešto pozitivno za Njemačku i njihovu ligu, ima odmah da me napadnu tamo neki. Nijemci imaju već 20 godina jedan od najorganiziranijih sistema natjecanja. Nije čudo što su napravili sve ove rezultate. Ako se uskoro nešto ne promijeni, ako nešto ne pokrenemo dok se završi ciklus u Parizu, ako ne sjednemo i ne vidimo kako da uredimo odnose u košarkaškoj organizaciji, klubovima i napravimo sistem natjecanja koji odgovara razvoju igrača, više nećemo osvojiti ništa.“

Pročitajte više