OI TOKIO

Pijetraj: Plantić nije oštećen zbog nečijeg lobija, nego zbog neznanja suca u ringu

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

PORAZ hrvatskog boksača Luke Plantića u Tokiju izazvao je velike kontroverze. U osmini finala olimpijskog turnira u poluteškoj kategoriji Meksikanac Rogelio Romero Torres pobijedio ga je na bodove 4:1.

Pobjeda Meksikanca na bodove nije sporna, ali jesu odluke alžirskog suca, koji je u prvoj rundi prekidao nalete Zagrepčanina i sprječavao ga da nokautom završi meč, a nije ni brojao njegovu protivniku kada je trebao, što u načelu donosi dodatni bod u rundi.

Hrvatski boksački savez reagirao je ljutitom službenom izjavom, u kojoj tvrdi da je Plantić pokraden i žrtva sudačkog lobija i korupcije.

Savez je podsjetio i da je Plantić prije nekoliko mjeseci oštećen i u Parizu na olimpijskim kvalifikacijama. Tada je ulaskom u polufinale osigurao plasman u Tokiju, ali u borbi za finale su suci pobjednikom proglasili Engleza Whitakera, iako ih je više dalo pobjedu Plantiću prije preglasavanja.

Za komentar Plantićeva meča i reakcije boksačkog saveza pitali smo našeg slavnog boksačkog trenera i bivšeg izbornika Leonarda Pijetraja.

"U prvoj rundi Meksikanac je zadao 10 udaraca više, ali Plantić je bolje pogađao i zasluženo dobio rundu. U drugoj je Meksikanac zadao 35, a u trećoj 27 udaraca više. To nije zanemarivo. Plantić je pogađao točnije i jače, ali nitko ne može poreći da su zadnje dvije runde trebale otići na stranu Torresa, jer je dečko bio bolji", rekao je Pijetraj o samom ishodu meča i odlukama sudaca.

"Problem je bio u neznanju glavnog suca u ringu, koji je u prvoj rundi zaustavljao Plantićeve napade. Takvim boksačima to se ne radi, a bio je to jedan od najboljih mečeva u Tokiju dosad", objasnio je Pijetraj.

Drugi je problem bio u tome što sudac nije odbrojavao Torresu kad je bio uzdrman.

"Netko bi brojao, netko ne. Bila je toliko dobra i otvorena borba da je možda i bolje da se nikome nije brojalo. Ali pazite, suci uz ring mogu sami procijeniti. Oni ne moraju prihvatiti brojanje kao dodatan bod, a isto tako mogu ga dodijeliti ako sudac nije odbrojavao, a oni smatraju da je trebao", priča nam Pijetraj.

"Sudac je trebao pustiti da se serije udaraca odvijaju do kraja, jer je Plantić mogao završiti nokautom. Ali ne mislim da je to bila namjera, nego čisto neznanje. Tako je sudio i jednom i drugom. Suđenje u amaterskom boksu odavno je problem, čak je organizaciju natjecanja na sebe preuzeo Olimpijski odbor, a ne Svjetski boksački savez. Ne radi se tu o lobiju, Meksiko u amaterskom boksu ne znači ništa. Mogao bih to možda prihvatiti da se borio s Rusom ili Kubancem. Nema tu nikakve zavjere, samo neznanje suca."

Plantić je oštećen i u kvalifikacijama za Olimpijske igre, ali, nasreću, tek nakon što je osigurao plasman u Tokio.

"Da, ali mislim da je tada sudac pomogao Whitakeru jer je veliko ime", odbacio je Pijetraj mogućnost zavjere protiv hrvatskog predstavnika.

Pročitajte više