Platinija nema među kandidatima za šefa FIFA-e

Foto: Hina

MICHEL PLATINI nije na popisu kandidata koji su ušli u izbor za novog predsjednika FIFA-e. Petorica odabranih su: jordanski princ Ali bin Hussein, šeik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Jerome Champagne, Tokyo Sexwale i Gianni Infantino.

FIFA je odbacila kandidaturu Muse Hassana Bilityja, ali nije navela objašnjenje zašto je donesena takva odluka. Što se tiče Platinija, kandidatura aktualnog predsjednika UEFA-e bit će razmotrena nakon što mu istekne tromjesečna suspenzija.

Sumnja se da je mučio ljude, ali i njegova kandidatura je prošla

Istraživački odbor FIFA-e, koji se nalazi u sklopu Etičkog odbora, trebao je ispitati svakog potencijalnog kandidata kako im se ne bi događali slučajevi kao s uskoro bivšim predsjednikom Seppom Blatterom. Kandidati su morali objašnjavati pojedine poslovne odluke, sporove u kojima se nalaze, a FIFA je pozorno pratila i što novinari pišu u njima.

Ako su mediji za nekog od kandidata pisali kako krše ljudska prava ili da su sudjelovali u gospodarskim malverzacijama, kandidat je Istraživačkom odboru FIFA-e morao objasniti zašto to nije tako.

Baš zato je zanimljivo kako je prošla kandidatura šeika Salmana Bin Ebrahim Al Khalife za kojeg se sumnja da je vodio odbor koji je sudio sportašima koji su sudjelovali u prodemokratskim demonstracijma u Bahreinu. Al Khalifin odbor, prema izvještajima raznih međunarodnih organizacija, identificirao je 150 sportaša koji su kasnije zatvarani i mučeni. Danas potencijalni predsjednik FIFA-e tvrdi kako nema nikakve veze s tim optužbama, a svojim je argumentima, očito, uvjerio i Etički odbor FIFA-e.

Podsjećamo, FIFA će novog predsjednika dobiti na izborima koji se održavaju 26. veljače iduće godine.

Pročitajte više