Počinju kvalifikacije za EP: Na startu protiv skandinavskih rukometnih "amatera" Finaca

HRVATSKA rukometna reprezentacija počinje kvalifikacijski ciklus za odlazak na Europsko prvenstvo. Prvi je protivnik nejaka Finska.

> U borbu za Euro bez Lackovića, Džombe, Sulića...

> Maneken Duvnjak predstavio novi dres hrvatske rukometne reprezentacije

Hrvatska nastupom protiv Finske otvara novi kvalifikacijski ciklus, ovoga puta za Europsko prvenstvo u Austriji 2010.

Lino Červar je za prve dvije kvalifikacijske utakmice bio prisiljen napraviti nekoliko izmjena u momčadi, jer ne može računati na neke od inače standardnih igrača.

Tako u ogledu protiv Finske (Dom sportova, srijeda, 18 sati), kao i 2. studenoga protiv Mađarske u Vezspremu, neće nastupiti: Ivano Balić, Mirza Džomba, Venio Losert, Ivan Čupić, Ljubo Vukić, Renato Sulić te Blaženko Lacković.

Što se tiče novih imena, tu se svakako ističe 19-godišnji Manuel Štrlek, Zagrebovo krilo koje je ugodno iznenadilo sve svojim bravuroznim nastupom protiv Szegeda u Ligi prvaka, kada je praktički sam pobijedio Mađare.

"Ovu reprezentaciju ne čini samo jedan igrač. Ipak, njihov će se izostanak osjetiti. Mi znamo koji je naš cilj, a to je je osvojiti prvo ili drugo mjesto u skupini koje donosi plasman na Europsko prvenstvo" , istaknuo je Lino Červar na jednoj od posljednjih press konferencija uoči početka kvalifikacija.

Mađari problem, ostalo bi trebala biti šetnja

Naravno, hrvatska rukometna reprezentacija i bez ove sedmorke može dohvatiti pozitivne rezultate u prva dva nastupa. Podsjetimo, osim s Finskom i Mađarskom, naši će rukometaši igrati i s Grčkom te Slovačkom u kvalifikacijama. Budući da će momčadi koje dohvate ili prvo, ili drugo mjesto osigurati nastup na europskoj smotri, za očekivati je da će Hrvatska dohvatiti jedno od ta dva mjesta.

Naravno, letimičnim pogledom na protivnike, može se jasno zaključiti kako su Mađari prvi i možda jedini konkurenti našoj reprezentaciji u ovoj kvalifikacijskoj skupini. Finska, Grčka i Slovačka nisu reprezentacije koje bi trebali izabranicima Line Červara stvarati puno problema.

Finci najslabiji od svih skandinavskih reprezentacija

Finska reprezentacija uistinu bi trebala biti lakši zalogaj za hrvatske rukometaše u prvoj kvalifikacijskoj utakmici. Naime, Finci nisu do sada sudjelovali na nekim velikim natjecanjima te u rukometnom svijetu ne spadaju u europski vrh. Letimičnim pogledom na njihove uspjehe, treba istaknuti kako se redovito ne uspijevaju plasirati na velika natjecanja. Sigurno je njihova najveća legenda, bivši reprezentativac Mikael Kallman koji je više od deset puta odnio titulu najboljeg igrača Finske. Kallman je igrao dugo godina u njemačkom Wallau.

Letimičnim pogledom može se vidjeti kako u finskoj reprezentaciji igra dosta igrača švedskog podrijetla.

Finci nisu uspjeli doći niti blizu plasmana na Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj 2009., izgubili su dva susreta od Bosne i Hercegovine te su imali jednu pobjedu i jedan poraz protiv Litve.

Za ilustraciju, u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. izgubili su svih šest utakmica, a bili su u skupini s Nizozemskom, Austrijom i Crnom Gorom.

Dakle, prva prepreka je puko odrađivanje posla, a nakon toga slijedi okršaj s vrlo dobrom Mađarskom. Utakmica Hrvatska - Finska igra su u zagrebačkom Domu sportova u srijedu od 18 sati.

M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više